Trwa ładowanie...
27-12-2013 16:19

Doniczka z... grzybami

Sezon na leśne grzyby zdecydowanie już za nami. Na świeże borowiki, kurki czy maślaki, przyjdzie nam poczekać do przyszłego roku. Nie znaczy to jednak, że zimą nie mamy szans raczyć się grzybami. W marketach przez okrągły rok dostaniemy pieczarki, boczniaki czy shiitake. Możemy też połączyć przyjemne z jeszcze przyjemniejszym i zająć się uprawą grzybów we własnym domu.

Doniczka z... grzybamiŹródło: Fotolia
d3fquh1
d3fquh1

Sezon na leśne grzyby zdecydowanie już za nami. Na świeże borowiki, kurki czy maślaki przyjdzie nam poczekać do następnego roku. Nie znaczy to jednak, że zimą nie mamy szans raczyć się grzybami. W marketach przez okrągły rok dostaniemy pieczarki, boczniaki czy shiitake. Możemy też połączyć przyjemne z jeszcze przyjemniejszym i zająć się uprawą grzybów we własnym domu.

Jak zapewnia Jacek Śledziewski z firmy Planto, zajmującej się produkcją zestawów do amatorskiej uprawy grzybów, sprawa jest dziecinnie prosta.

- Nasze zadanie polega na tym, by wyprodukować taki zestaw, z którego każdy amator bez problemu uzyska piękne zbiory. Do uprawy potrzebna będzie tylko woda i czyste miejsce o temperaturze od około 10 do 20 stopni C w zależności od gatunku grzyba - mówi producent.

Kilkanaście gatunków grzybów możemy uprawiać w domu, garażu, piwnicy, na strychu lub w przydomowym ogródku. Do hodowli w zamkniętych pomieszczeniach najlepiej nadają się: pieczarka (biała i brązowa), boczniaki (ostrygowate, cytrynowe i mikołajkowe) oraz grzyby shiitake. - Można pokusić się też o uprawę łuskowiaka nameko, ale najpopularniejsze są właśnie pieczarki, boczniaki i grzyby shiitake. Ich uprawa nie nastręcza najmniejszych trudności, a daje wielką satysfakcję - mówi Jacek Śledziewski.

d3fquh1

Każdy zestaw do uprawy grzybów zawiera dokładną "instrukcję obsługi". Proces nie wydaje się jednak specjalnie skomplikowany. W przypadku np. pieczarki, na gotowe podłoże z grzybnią wysypujemy okrywę (warstwę okrywającą) i zgodnie z zaleceniami podlewamy, by po około 20 dniach cieszyć się z pierwszych grzybów.

- Każdy z gatunków ma trochę inne wymagania (np. dotyczące temperatury czy wilgotności) i owocuje w różnym czasie. Z pieczarek czy boczniaka ostrygowatego będziemy się cieszyć już po około 2 - 3 tygodniach, na pozostałe grzyby poczekamy dłużej - od 2 do 6 miesięcy - tłumaczy Jacek Śledziewski. - Inaczej wygląda sytuacja z grzybami shiitake. W ofercie mamy dwie wersje zestawów do uprawy tych grzybów. Pierwsza, kupowana przede wszystkim duże sklepy, wyda owoce dopiero po 3 - 4 miesiącach. Klienci indywidualni są zazwyczaj bardziej niecierpliwi i wolą drugą wersję, w której podłoże jest tak przygotowane, że grzyby pojawią się już po około 5 - 7 dniach.

Biorąc pod uwagę, że dziś niemal wszystkie towary dostępne są w sklepach przez okrągły rok, może się wydawać, że taka domowa uprawa mija się z celem. Okazuje się jednak, że zainteresowanie jest spore i ciągle rośnie. - Wiele osób traktuje to zajęcie jako hobby. Jednocześnie rośnie moda na uprawianie w domu wszystkiego, co się da. Nie dla oszczędności, tylko dla przyjemności i satysfakcji, że w każdej chwili, przygotowując posiłek, możemy obciąć kilka gałązek świeżych ziół albo zebrać dwie piękne pieczarki i podsmażyć je sobie na maśle. Ważna jest też coraz większa świadomość ekologiczna konsumentów - dodaje Jacek Śledziewski. - Nie oszukujmy się, na dużych, komercyjnych plantacjach, nastawionych na maksymalne zbiory i piękny wygląd, stosuje się mnóstwo chemii. Przygotowując nasze zestawy nie stosujemy żadnych detergentów czy nawozów do poprawiania ich jakości. W trakcie uprawy klient też używa tylko wody, więc nasze grzyby są w pełni ekologiczne.

Grzybami z każdego zestawu możemy się cieszyć przez dłuższy czas. - Pieczarka czy boczniak plonuje przez 3 - 4 miesiące. Grzyby pojawiają się w 3 - 4 rzutach, nie jest to więc radość jednorazowa - mówi producent.

d3fquh1

Jeśli ktoś nastawia się na amatorską uprawę grzybów w doniczce, by zaoszczędzić na zakupach, pewnie się rozczaruje. - Z pewnością nie wyjdzie to taniej niż kupić grzyby w sklepie, ale zawsze mamy pod ręką świeże, ekologiczne grzyby, które w dodatku sami wyhodowaliśmy - mówi Jacek Śledziewski.

Jak to wygląda w liczbach? Sprawdźmy na popularnej białej pieczarce. 3,5-kilogramowy zestaw kosztuje 15,99 zł. Prowadząc uprawę zgodnie z instrukcją uzyskamy do około 2 kg grzybów, co daje ok. 8 zł za kilogram. W większości sklepów za kilogram pieczarek zapłacimy trochę mniej. Cena w grudniu w popularnych marketach wahała się od 5,90 do 9,90 zł za kilogram. Domowe będą jednak z pewnością zdrowsze, a sama radość uprawiania ich w doniczce jest bezcenna.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

d3fquh1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fquh1
Więcej tematów