zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Dobry garnek pomoże ci w gotowaniu

WP | aktualizacja 2013-01-25 (15:49) 1 rok 10 miesięcy 23 dni 16 godzin i 21 minut temu | 72 opinie
 
Dobry garnek pomoże ci w gotowaniu

Gdy gotujemy, nie może umknąć nam i kwestia smaku, i zdrowia. Musimy mieć je na uwadze, stojąc choćby przed wyborem garnków, w których będziemy gotowali potrawy dla całej rodziny. Nieumiejętnie dobrana patelnia czy rondel mogą popsuć całe danie.

Kształt i kolor zwracają uwagę, ale to nie one powinny decydować o tym, jaki garnek kupimy. Jeśli dobrze wybierzemy naczynie do gotowania, posłuży ono nam przez lata, a dania będą smakowały wyśmienicie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na kilka detali.

- Kupując garnki musimy przede wszystkim zwrócić uwagę, na jakiej kuchni będą one używane - czy będzie to kuchnia indukcyjna, gazowa lub węglowa. Ja używam garnków ze stali nierdzewnej ewentualnie węglowej, pokrytej powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw, z wielowarstwowym dnem, na którym możemy gotować zarówno na tradycyjnych kuchniach gazowych, jak i indukcyjnych - tłumaczy Arkadiusz Wejer, szef kuchni Hotelu Bristol Tradition & Luxury, Grand Hotel Rzeszów.

Emalia na cenzurowanym

O tym, czy garnek jest dobry i trwały, zwykle decyduje to, z czego go zrobiono.

- Przy wyborze garnków należy też zwrócić uwagę, z jakiego materiału są wykonane. Idealnie jeżeli będą ze stali nierdzewnej, węglowej, żeliwa czy tytanu. Pod uwagę należy wziąć również grubość dna, które powinno mieć minimum 3 warstwy. Wybór garnków o takich cechach na pewno pozwoli nam na dłuższe użytkowanie niż np. garnków emaliowanych, które już po kilkudziesięciu użyciach tracą gdzieniegdzie warstwę emalii, co nie jest najlepsze dla naszego zdrowia, a i obiad łatwo w nich przypali. Dlatego też nie kupujmy garnków emaliowanych oraz aluminiowych – wyjaśnia Arkadiusz Wejer.

Na specjalne życzenie

- Garnki powinniśmy dobierać do indywidualnych potrzeb: osoby uwielbiające szparagi mogą zaopatrzyć się w wysoki garnek ze specjalnym wkładem służącym do wyjmowania warzyw, a pasjonaci makaronu powinni kupić głęboki garnek ze specjalnym sitem. Natomiast do duszenia i pieczenia polecam garnki żeliwne, które bardzo długo utrzymują wysoką temperaturę – mówi szef kuchni.

Zapracowane gospodynie powinny rozważyć kupno szybkowaru. To specjalny garnek, w którym możliwe jest ugotowanie gulaszu nie w 1,5 godziny, a w 20 minut. Kurczak jest gotowy po 15 minutach, a ziemniaki po zaledwie 6. Szybkowar jest wielofunkcyjny. Można w nim smażyć lub dusić przeróżne dania albo gotować w wodzie lub na parze. Można rozmrażać produkty i robić soki owocowe. Naczynie jest szczególnie przydatne do przyrządzania potraw z produktów wymagających długiego gotowania, np. wołowiny, baraniny, flaków, golonki.

Dostępne na rynku szybkowary produkowane są ze stali nierdzewnej i wyposażone są w uchwyty z tworzywa sztucznego. Wadą może wydawać się cena (garnek o pojemności 6 litrów kosztuje min. 250 zł). Jednak urządzenia tego typu są naprawdę trwałe i można z nich korzystać przez długie lata bez obawy o to, że coś się zepsuje.

Omijaj targowiska

W wielu przypadkach na wybór garnków decydujący wpływ ma ich cena. Jednak i w tym przypadku lepiej kalkulować z głową, bowiem zestaw garnków za kilkadziesiąt złotych w rezultacie może okazać się... droższy niż znacznie bardziej kosztowny komplet naczyń renomowanej firmy. Wiadomo przecież, że „tylko bogatych stać na tanie rzeczy”. Bez jakości, nawet najpiękniejsze garnki okażą się bublem, który szybko wyląduje na śmietniku.

- Garnki najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach ze sprzętem kuchennym, na pewno należy wystrzegać się targów i sklepików, gdzie oferowane są tysiące różnych drobiazgów, często nie najlepszej jakości, w bardzo korzystnej cenie – tłumaczy Arkadiusz Wejer.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 26 50,00%
nie 26 50,00%

Opinie (72)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~sołtys z Łasku 2013-01-26 (08:47) 1 rok 10 miesięcy 22 dni 23 godziny i 23 minuty temu

buraki reklamuje bzdety
szkoda tego czytac jak juz amway czy jak sie to pisze ma garki to szok,90 procent to kryptoreklama ,

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~Anna88mast 2014-05-25 (09:54) 6 miesięcy 23 dni 22 godziny i 16 minut temu

Ja właśnie na prezent slubny dostalam Philipiaka, użytkuję już 5 rok i nie mam zastrzeżeń, a wręcz przeciwnie sprawują się świetnie.

odpowiedz

0
0
~elka 2013-10-04 (19:51) 1 rok 2 miesiące 14 dni 12 godzin i 19 minut temu

Mag
Ja nie Maciek, ale też od kilku lat użytkuję garnki Welmax - dostaliśmy jako prezent ślubny. Gotuje się w nich szybko, bez tłuszczu, a więc zdrowo, są dobrze wykonane i ładne. Można myć w zmywarce.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~Jolka 2014-01-15 (08:34) 11 miesięcy 3 dni 23 godziny i 36 minut temu

Ja również użytkuje naczynia marki Philipak. Doskonale pasują do mojej kuchenki indukcyjnej. Jakość jedzenia - rewelacja :). Naparwdę udany zakup, który z pewnością wystarczy na długie lata

odpowiedz

1
0
~Lilka 2013-07-30 (22:44) 1 rok 4 miesiące 18 dni 9 godzin i 26 minut temu

A ja właśnie Philipiaka rozważam. Byłam na pokazie i to co zobaczyłam i usłyszałam naprawdę mnie przekonało. Poza tym to inwestycja na lata. No i... inwestycja w zdrowie.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~mirka32 2014-01-10 (11:12) 11 miesięcy 8 dni 20 godzin i 58 minut temu

ja postawiłam na nacyznia philipiak, są dobrej jakości, rekomendowane przez czołowych polskich kucharzy

odpowiedz

0
0
~elka 2013-10-04 (19:56) 1 rok 2 miesiące 14 dni 12 godzin i 14 minut temu

Mag
Ja nie Maciek, ale też od kilku lat użytkuję garnki Welmax - dostaliśmy jako prezent ślubny. Gotuje się w nich szybko, bez tłuszczu, a więc zdrowo, są dobrze wykonane i ładne. Można myć w zmywarce.

odpowiedz

0
0
~mag 2013-09-17 (18:37) 1 rok 3 miesiące 1 dzień 13 godzin i 33 minuty temu

Maciek powiesz coś
zastanawiałam się jakiś czas temu nad garnkami welamx, możesz coś więcej napisać na ich temat? Jakie mają właściwości, no wszystko w sumie co Ci przyjdzie do głowy :)

odpowiedz

0
0
~Maciek 2013-09-16 (23:29) 1 rok 3 miesiące 2 dni 8 godzin i 41 minut temu

podstawa w kuchni
Wiadoma sprawa że podstawowe wyposarzenie to dobry garnek bez tego ani rusz. Mam zestaw garnków z welmax, świetna sprawa, to jak ferrari wśród garnków.

odpowiedz

1
0
~daria 2013-08-29 (06:56) 1 rok 3 miesiące 20 dni 1 godzinę i 14 minut temu

garnki
Philipiak? Nie dajcie się nabijać w butelkę!!! Inwestycja na lata? -Jak każda stal! Ja mam garnki Silit - piękne, kolorowe, bez niklu i jak nowe po 3,5 roku. Naprawdę polecam! Marki wiodące narynku światowym to nie philipiak! Nikt poza Polską ich nie zna!

odpowiedz

0
1
~w_f 2013-02-01 (14:09) 1 rok 10 miesięcy 17 dni 18 godzin i 1 minutę temu

Garnki.
Od 28 lat używam garnki ,,zepter" i nadal wyglądają jak nowe.

odpowiedz

0
0
~ada 2013-02-01 (13:21) 1 rok 10 miesięcy 17 dni 18 godzin i 49 minut temu

bzdety, takiej firmy czy innej, z tytanu czy platynowy. Wszystkie robione w Chinach i jednakowo trujące.

odpowiedz

0
2
~sternik 2013-02-01 (11:34) 1 rok 10 miesięcy 17 dni 20 godzin i 36 minut temu

Tylko garnki ceramiczne
Garnki ceramiczne nie alergizują,są estetyczne i higieniczne.

odpowiedz

0
0
~klisza 2013-02-01 (11:21) 1 rok 10 miesięcy 17 dni 20 godzin i 49 minut temu

Tylko garnki ze
Już 17 lat gotuję w garnkach firmy Cepteri jestem bardzo zadowolona! polecam!

odpowiedz

0
0
~e1 2013-02-01 (10:50) 1 rok 10 miesięcy 17 dni 21 godzin i 20 minut temu

porządny gar
Ja zbieram na porządny gar, jakim jest Le Creuset. Fakt, że jeden to koszt 1700zł, ale wiem za co płacę. A nie jak w Philipiakach, Lama Gold itd. płacisz za wspaniałe życie sprzedawców, a nie jakość towaru.

odpowiedz

0
1
~Ludwik 2013-02-01 (09:54) 1 rok 10 miesięcy 17 dni 22 godziny i 16 minut temu

Najlepsze garnki.
Najlepzymi garnkami jak się okazuje po wielu latach eksploatacji w kuchni sa zwykłe garnki emaliowane. Są najzdrowsze najtrwalsze najestetyczniejsze. Wszystkie z kwasówki a szczeglnie z dnem podwójnym to wiekszy koszt eksploatacji czyli wieksze zużycie energii. Jedno ale. O emaliowane należy bardziej dbać.

odpowiedz

0
0
~baca 2013-02-01 (09:26) 1 rok 10 miesięcy 17 dni 22 godziny i 44 minuty temu

gold
"Idealnie jeżeli będą ze stali nierdzewnej, węglowej, żeliwa czy tytanu." - ja uzywam wylacznie garnkow ze zlota

odpowiedz

0
0
~Asia3456 2013-01-27 (20:58) 1 rok 10 miesięcy 21 dni 11 godzin i 12 minut temu

Dobre garnki SILIT,WMF,GERLACH
Ja nigdy w zyciu nie kupilamby garnkow typu:Amway iCook, Griff itp sprzedawanych przez domokrazcow.Wygladaj jak garnki z hipermarketow , a kosztuja 2000,3000 zl.Dobre firmy to firmy z tradycjami w produkcji garnkow tj.Gerlach,WMF,Silit z tanszych Tefal lub z emaliowanych Olkusz.Nie kupujcie garnkow w sprzedazy bezposredniej to szmelc nie warty tych pieniedzy.

odpowiedz

0
1
~gor 2013-01-26 (13:23) 1 rok 10 miesięcy 22 dni 18 godzin i 47 minut temu

ble,ble,ble
cała masa kretyńskich bzdetów które wszyscy znają. Kotek ogonkiem wylał mleczko, a Jasio pokazał języczek Kasi i takich tam kupa bzdur, jak zimno zakładać szaliczek Kto u diabła to redaguje ?!!!!

odpowiedz

0
0
~Anna Manna 2013-01-26 (11:58) 1 rok 10 miesięcy 22 dni 20 godzin i 12 minut temu

Ja kupiłem garnki w "sklepiku" i do dzisiaj rewelacyjnie się je uzytkuje.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie po kaszubsku, Rogaliki, Blok czekoladowy, Szarlotka, Kurczak, Desery, Mięso mielone, Dania z ziemniaków, Sałatka, Knedle, Śledzie w oleju, Makowiec, Pierogi, Barszcz czerwony, Sałatka gyros, Śledzie przepisy, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Naleśniki, Placuszki