Trwa ładowanie...
18-11-2015 08:47

Do czego używać sosu ostrygowego

To jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni azjatyckiej. Choć głównym składnikiem, któremu produkt zawdzięcza nazwę, jest ekstrakt z gotowanych ostryg, sos nie ma „morskiego” aromatu. W smaku bardziej przypomina słodko-słony, intensywny bulion wołowy. Wystarczy jego kilka kropli, żeby nadać każdej potrawie orientalny charakter.

Do czego używać sosu ostrygowegoŹródło: Shutterstock
d3tx42q
d3tx42q

W przeciwieństwie do wielu innych znanych azjatyckich dodatków spożywczych sos ostrygowy nie może pochwalić się zbyt długą tradycją. Legenda głosi, że jego recepturę stworzył w połowie XIX wieku Lee Kum Sheung, kucharz z niewielkiej knajpki w południowochińskim mieście Kanton. Lokal oferował głównie proste dania z ostryg. Lee odkrył, że w wyniku długiego gotowania tych owoców morza powstaje niezwykle aromatyczny i dość gęsty wywar, który po odpowiednim doprawieniu może być smakowitym dodatkiem do innych potraw.

Gdy kilkanaście lat później chiński kucharz założył firmę Lee Kum Kee, sos ostrygowy stał się jej sztandarowym produktem. W następnych dziesięcioleciach zyskał ogromną popularność, nie tylko w Azji. Dziś spożywczy koncern Lee Kum Kee International Holdings, którego główna siedziba mieści się w Hongkongu, oferuje blisko 200 rozmaitych dodatków do potraw, sprzedawanych w 100 krajach na całym świecie. Sos ostrygowy wciąż jest jego największym przebojem, choć podobne produkty wytwarza mnóstwo innych firm. Jednak z ich jakością bywa różnie…

Co znajdziemy w sosie ostrygowym

Przed zakupem warto zapoznać się z jego składem. Choć bazą sosu powinien być ekstrakt z długo gotowanych ostryg, nadający mu nie tylko smak, ale również odpowiednią gęstość i charakterystyczny ciemnobrązowy kolor, często stanowi on tylko niewielki dodatek – niekiedy jest go zaledwie 2-3 proc. Dlatego warto wybierać produkty o większej zawartości naturalnego ekstraktu ostrygowego. Na szczęście na rynku znajdziemy sosy, gdzie sięga ona nawet 30 proc.

Niestety, firmy szukając sposobów na zaoszczędzenie pieniędzy i czasu, zazwyczaj opierają recepturę na wodzie, cukrze i karmelu zapewniającym produktowi ciemny kolor. Rolę zagęstnika pełni skrobia kukurydziana lub mąka pszenna. W składzie możemy znaleźć też sos sojowy lub pastę z soi, powstającą z soi, mąki pszennej i soli. Na tym lista składników powinna się kończyć, ale wielu producentów sosu ostrygowego stosuje też inne, znacznie mniej korzystne dla naszego zdrowia, dodatki. Choć ten azjatycki ekstrakt uchodzi za „dostawcę” umami, czyli piątego z podstawowych smaków, którego źródłem jest naturalny kwas glutaminowy, w składzie sosu ostrygowego często znajdziemy dodatkowy wzmacniacz w postaci syntetycznego glutaminianu sodu (kryjącego się niekiedy pod oznaczeniem E621). Zdaniem naukowców jego nadmiar sprzyja otyłości, ponieważ powoduje znaczny wzrost apetytu i wzmaga uczcie głodu. Może też wywoływać uszkodzenia komórek mózgowych. Pojawiają się opinie sugerujące, że substancja odpowiada za niekorzystne
objawy fizjologiczne, takie jak drętwienie, osłabienie i palpitację.

d3tx42q

Za konserwację sosu często odpowiada benzoesan sodu (E211). Badania dowiodły, że związek dostarczany organizmowi w dużych dawkach działa drażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u nadwrażliwych osób (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe. Nie zaleca się ich także dzieciom, osobom starszym, uczulonym na aspirynę i astmatykom. Innym konserwantem stosowanym przez producentów sosów jest sorbinian potasu, który u niektórych osób wywołuje reakcje alergiczne.

Jak wykorzystać sos w kuchni?

Dobrej jakości sos ostrygowy może być świetnym dodatkiem do potraw. Pamiętajmy jednak, żeby przechowywać go w suchym i ciemnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce. Aromatyczny produkt doskonale podkreśla smak gotowanych dań mięsnych, rybnych, z owoców morza, a także wegetariańskich. Może być również stosowany jako przyprawa do sałatek.

Świetnie sprawdza się w marynatach do mięsa, szczególnie w połączeniu z sosem sojowym i olejem. Wzmacnia smak potraw stir-fry, smażonych na mocno rozgrzanym oleju (najlepiej sezamowym lub arachidowym), z wieprzowiną, drobiem, rybami lub owocami morza (zwłaszcza krewetkami) oraz warzywami: białą rzodkwią, szalotką, marchewką czy pędami bambusa. Należy pamiętać, by dodawać go pod koniec przygotowywania dania i nie przesadzać z ilością, szczególnie jeśli wcześniej soliliśmy potrawę. Sos ostrygowy znakomicie komponuje się z przyprawami: uprażonymi na patelni ziarnami sezamu, imbirem, kolendrą, trawą cytrynową czy galangalem.

Kilka kropli tego ekstraktu warto dodać także do zupy, na przykład orientalnej z owocami morza, które najpierw marynujemy w sosie ostrygowym, później podsmażamy z cebulą i marchewką, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu, pod koniec dodając mleczko kokosowe, pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną kolendrę. Dzięki sosowi ostrygowemu taka potrawa nabierze charakteru i będzie rozgrzewającym przysmakiem na jesienno-zimowy obiad.

d3tx42q

EPN/ WP Kuchnia

d3tx42q
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tx42q
Więcej tematów