zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Deski do krojenia

WP | aktualizacja 2012-08-03 (01:55) 2 lata 1 miesiąc 15 dni 21 godzin i 47 minut temu | 146 opinii
 
Deski do krojenia

Wydaje się, że wybranie deski do krojenia to prosta sprawa. Jednak, gdy bacznie popatrzeć na sklepowe półki, zaczynamy się zastanawiać, na co postawić. Czy lepiej kroi się na tradycyjnej desce drewnianej, a może wybrać plastikową lub szklaną? No i co z higieną?

- Do tej pory najbardziej popularne są niestety deski drewniane. Branża gastronomiczna na szczęście zaczyna odchodzić już od drewnianych elementów, jak na przykład łyżki, deski, stolnice itd., gdyż w ramach sytemu HCAAP (Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), wprowadzono zakaz ich używania. Drewno bowiem jest bardzo chłonnym materiałem i przyjmuje zarówno wszelkie zapachy, jak i niebezpieczną dla zdrowia chemię. Zbyt długie użytkowanie drewnianych elementów, ciągłe ich namaczanie, powoduje ciemnienie, a co za tym idzie zalęganie się szkodliwych dla zdrowia bakterii – wyjaśnia Robert Joachimiak - Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort. - Jeśli zależy nam na deskach drewnianych, powinniśmy wybierać te wykonane z drewna egzotycznego, jak np. merbau, jatoba, tek, massaranduba czy najtwardsze z nich - heban, które są odporne na ścieranie i warunki atmosferyczne. Jeśli nie możemy sobie na nie pozwolić, a zależy nam na desce drewnianej, wybierzmy tę, która jest wykonana z drewna drzewa liściastego, jak dąb czy buk. Do ich produkcji wykorzystuje się drewniane bloki, które są klejone w poprzek, dzięki czemu są solidniejsze i grubsze. Generalnie polecane jest twarde drewno, które ma gęstą strukturę własną. Dzięki tym właściwościom będzie mniej chłonna i nie będzie się odkształcać.

Nie wolno też zapominać, że drewniane deski są uważane za najbardziej niehigieniczne ze wszystkich rodzajów. Łatwo doprowadzić do rozwoju bakterii. Z całą pewnością nie powinno się używać tej samej deski do krojenia surowego mięsa i np. chleba.

Bądź jak profesjonalista

Pozostaje więc pytanie, jeśli nie na drewniane deski do krojenia, to na jakie najlepiej się zdecydować? Na drugim miejscu wybieramy deski z plastiku. Lubią na nich kroić szczególnie młode gospodynie. Jednak jak się okazuje, i w tym przypadku powinniśmy postępować uważne. Nie każdy produkt jest warty naszej uwagi.

– Deski, które uważam za profesjonalne i wszystkim polecam, to deski wykonane z tworzyw sztucznych np. polipropylenu. Są dostosowane do kontaktu z wysokimi temperaturami, a jednocześnie wyparzanie nie ma wpływu na ich odkształcanie. Powinny mieć także małe nóżki, również wykonane z tworzywa,  które powodują przepływ powietrza wokół deski i jej stabilne ułożenie na podłożu podczas krojenia – mówi szef kuchni.

Wszechobecne szkło

W nowoczesnych domach, z nowoczesnymi kuchniami, nie ma miejsca na drewniane czy plastikowe deski. Wszechobecne szkło wymusza na właścicielach, by nawet chleb kroili na modnych szklanych płytkach. Dobrze się prezentują, ale czy równie dobrze sprawdzają się podczas krojenia?

- Korzystając ze swoich doświadczeń, mogę odradzić deski wykonane ze szkła. Powód jest bardzo prosty – powodują tępienie się noży. Wprawdzie są łatwe w utrzymaniu czystości, jednak dobry nóż - choćby ze względu na cenę - jest ważniejszym narzędziem w kuchni niż deska – wyjaśnia Robert Joachimiak - Szpinda. - Jedyne noże, którymi można kroić na szklanej powierzchni, np. zioła czy sałaty, to noże ceramiczne. Materiał ceramiczny jest bowiem w swoich właściwościach zbliżony do szkła, podobne materiały nie będą więc niszczyć siebie nawzajem.

ml/mmch

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 9 14,52%
nie 53 85,48%

Opinie (146)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
1
~palmel 2012-08-05 (11:12) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 12 godzin i 30 minut temu

jednak drewniana
niezgadzam się deska drewniana jest lepsza i zdrowsza jeśli tylko dbamy o nią, spytajcie się leśnika jaką deskę wybierze tylko drewnianą dlaczego bo w każdym drewnie jest substancja zabijajaca bakterie i wystarczy tylko ją po każdym użyciu umyć

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~Wytrwała kuchareczka 2013-03-19 (12:39) 1 rok 5 miesięcy 30 dni 11 godzin i 3 minuty temu

deski drewniane
zdecydowanie deski drewniane są najlepsze, ja mam jedną deskę z breka i jedną kupiłam w duka i tez dałam za nią sporo kasy a jakoś za rewelacyjnie się ne sprawdza. zresztą ile głów tyle opini kazdy z nas inaczej używa swoich desek - do śmierdzacych najlepiej miec elastyczną i z głowy- przynajmniej nozy ceramicznych nie wyszczerbia

odpowiedz

0
0
~d 2012-08-06 (09:10) 2 lata 1 miesiąc 12 dni 14 godzin i 32 minuty temu

Z tworzyw sztucznych
W deskach z tworzyw sztucznych używa się bisfenolu powodującego rozwój komórek nowotworowych, a to dyskwalifikuje je z użycia. Dobrze zobaczyć film na YT: "trucizna nasza powszednia"

odpowiedz

1
0
~Mirek 2012-08-06 (06:36) 2 lata 1 miesiąc 12 dni 17 godzin i 6 minut temu

Moja Babcia kroiła
Babcia miała ciągle tą samą dębową deskę do krojenia o mocno wydłużonym kształcie. Deska była tak stara że zrobiła się czarna, zapach tej deski był wręcz odrażający, zapewne przez bakterie mieszkające w porach drewna i zjadające resztki pozostałe po krojeniu. Mimo to Babcia dożyła W ZDROWIU 92lat.... zmarła we śnie. Być może notoryczne spożywanie takich bakterii uodparnia, tak więc ja już mam dębową deskę i na niej kroję.

odpowiedz

0
0
~Kotecka 2012-08-06 (05:57) 2 lata 1 miesiąc 12 dni 17 godzin i 45 minut temu

A mi to
Areczku, lepiej się swoimi długami zajmij zamiast jakieś bajeczki wymyślać.

odpowiedz

0
1
~Arkadiusz Kabata 2012-08-06 (05:11) 2 lata 1 miesiąc 12 dni 18 godzin i 31 minut temu

Rozdaję pieniążki
Po wygraniu 18 000 000 zł. w LOTTO pragnę rozdać pieniądze potrzebującym - każdemu po 100 000 zł. Ja sam posiadam wspaniałą sytuację finansową (jestem właścicielem dobrze prosperującej firmy) i dlatego postanowiłem się podzielić tym darem od BOGA z potrzebującymi. Zgłoszenia chętnych przyjmuję osobiście lub listownie (z opisem swojej sytuacji). Mój adres: Arkadiusz Kabata, ul. Górnicza 6, 46-020 Opole

odpowiedz

0
0
~jasio 2012-08-05 (18:38) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 5 godzin i 4 minuty temu

Oczywiście, że drewniana!
Owszem, jest chłonna, ale drewno ma naturalnej naturalnej dezynfekcji. Plastikowe łatwo umyć, ale nie w rysach, które powstają podczas krojenia. Tam jest siedlisko bakterii, należałoby często zmywać je w zmywarkach. No a szklane tępią noże. Drewno górą!readings

odpowiedz

0
0
~idc 2012-08-05 (18:36) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 5 godzin i 6 minut temu

Deska
Najlepsze są z cyckami - deski odpadają! A jesli już deska - to klozetowa.

odpowiedz

0
0
~r 2012-08-05 (16:09) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 7 godzin i 33 minuty temu

deski kamienne
jestem kamieniarzem(dyplomowanym za granica w Polsce jestem nauczycielem )...ale takim ktory nie robi nagrobkow ;)-ten zawod najczesciej tak sie kojarzy;( -polecam deski kamienne tj. granit ,marmur --oczywiscie noz trzeba ostrzyc czesciej ale jezeli ktos nie pracuje w restauracji ,to problemu nie ma sam uzywam obecnie granitu...marmur tez jest doskonaly tylko bardziej narazony na odpryski --przy swoim pieknie jest niestety bardziej kruchy ...pozdrawiam tych ktorzy zaraz napisza ze nie mam racji;) ..moje prace w marmurze(sciany i schody po ktorych moze bedziecie chodzic ) mozecie podziwiac np. w Galerii Narodowej na Trafalgar Square a granity na Tower Hill tam gdzie stoicie do kas biletowych...i polecam Ministry of Justice elewacja zewnetrzna to m.in tez ja...i moi koledzy

odpowiedz

0
0
~Jerzy 2012-08-05 (15:54) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 7 godzin i 48 minut temu

Marmurowy snobizm
Mialem, mam i bede mial - wszystkie deski do krojenia drewniane.Nie mam zamiaru jesc kawalkow tworzyw sztuscnyh czy tez kamienia. Noze, ktore uzywam, sa b.dobrej jakosci , tak w uzytkowaniu jak i w cenie- nie mam zamiaru ich tepic na plastku czy tez kamieniu. Higiena ? Posolic deske i umyc. To wszystko. Szefom kuchni i tak wszystko jedno co uzywaja- bo rabia to za pieniadze a mlode gospodynie - gotuja z puszki i tez im wszystko jedno.Artykul jest wart tyle ile szyfr pod tekstem zamieszczony "dla robota"./Type the two words:/

odpowiedz

0
0
~Egon 2012-08-05 (13:47) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 9 godzin i 55 minut temu

Autorka niech się
Nie ma czegoś takiego jak HCAAP tylko jest HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Wypowiedzi na forum są moderowane szkoda tylko, że nikt nie sprawdza artykułów po niedouczonych pseudo dziennikarzach bez wykształcenia.

odpowiedz

0
0
~asw 2012-08-05 (12:12) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 11 godzin i 30 minut temu

co za idiotyzmy!!!!
jak ktos jest przekupny albo niedouczony, to nie powinien sie wypowiadac publicznie wprowadzajac ludzi w blad! udowodniono, ze drewno najlepiej radzi sobie z eliminowaniem bakterii ale ktos przekupny musi wmawiac glupim, ze ich "wynalazki" sa lepsze by zarobic na tym kase....tragedia

odpowiedz

0
0
~bb 2012-08-05 (11:34) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 12 godzin i 8 minut temu

Wystarczy kupować w marketach mięso a chemia zgromadzona w nim poradzi sobie z każdą bakterią a nawet wiruskiem... :)

odpowiedz

0
0
~bb 2012-08-05 (11:11) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 12 godzin i 31 minut temu

do aa
Wywal tą tandetną deskę granitową... najlepsze są deski chromowo-molibdenowe... :)

odpowiedz

0
0
~js 2012-08-05 (10:57) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 12 godzin i 45 minut temu

deska
w szkole mówili ,że deska to drewno,ale jak widzę czasy się zmieniły

odpowiedz

0
0
~aa 2012-08-05 (10:00) 2 lata 1 miesiąc 13 dni 13 godzin i 42 minuty temu

deska granitowa
Niedawno kupiłem deskę granitową,ale jeszcze jej nie używam.Proszę o opinie.

odpowiedz

0
0
~pitrus24 2012-08-04 (21:14) 2 lata 1 miesiąc 14 dni 2 godziny i 28 minut temu

Idiotyczny artykuł. Ludzkość
Idiotyczny artykuł. Ludzkość od zarania dziejów je drewniannymi łyżkami, z drewniannych misek - jakby szkodziły to ludzkość by wymarła. Tworzywa sztuczne są pochoddnymi ropy naftowej, niech se autor artykułu pociągnie każdego dnia setke ropy. Ciekawe co debiliowi bardziej zaszkodzi

odpowiedz

0
0
~donek kondonek 2012-08-04 (20:04) 2 lata 1 miesiąc 14 dni 3 godziny i 38 minut temu

pseudo znawca desek
Joachimek, prawdopodobnie dystrybutor importowanych desek (sprzętu do kuchni). Deski klejone (chemia). Desek dębowych nie POwinno używać się kuchni , wydzielają enzymy. Pisze półprawdy

odpowiedz

0
0
~koko 2012-08-04 (19:56) 2 lata 1 miesiąc 14 dni 3 godziny i 46 minut temu

Deskę drewnianą trzeba
sol zabija bakterie a drewno jako naturalne, najlepiej je oddaje. Bakteria, która ugrzęzła w plastiku lub szkle, już nie wyjdzie, tylko się rozwinie. Bakteria z drewna wyjdzie. jeśli dodatkowo będziemy od czasu do czasu "solić deski", to możemy być spokojni o swoje zdrowie.

odpowiedz

0
0
~viniom 2012-08-04 (18:52) 2 lata 1 miesiąc 14 dni 4 godziny i 50 minut temu

A moja kochana
A moja babcia jak robiła ciasto na makaron albo kluski to zawsze używała drewnianej stolnicy,a ciasto na makaron wałkowała wałkiem drewnianym i jakoś nic mi nie było,nigdy.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Kurczak, Desery, Szarlotka, Blok czekoladowy, Makowiec, Knedle, Sałatka gyros, Śledzie przepisy, Barszcz czerwony, Śledzie w oleju, Rogaliki, Mięso mielone, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Pierogi, Placuszki, Dania z ziemniaków, Sałatka, Naleśniki, sernik na zimno