Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
27-11-2014 15:10

Deser dla kawoszy - tiramisu

Wielbiciele nazywają kawę napojem bogów. A prawdziwy przysmak, który z jej pomocą można łatwo i szybko przyrządzić, to tiramisu. Nawet mało doświadczona kulinarnie osoba jest w stanie je przygotować. Co więcej, tiramisu jest na tyle efektowne, że pasuje na każdą okazję – kolację z najbliższą  osobą, wieczór z dawno niewidzianą przyjaciółką czy też obiad z teściami.

Deser dla kawoszy - tiramisuŹródło: materiały prasowe
d1mtq8m
d1mtq8m

Wielbiciele nazywają kawę napojem bogów. A prawdziwy przysmak, który z jej pomocą można łatwo i szybko przyrządzić, to tiramisu. Nawet mało doświadczona kulinarnie osoba jest w stanie je przygotować. Co więcej, tiramisu jest na tyle efektowne, że pasuje na każdą okazję - kolację z najbliższą osobą, wieczór z dawno niewidzianą przyjaciółką czy też obiad z teściami.

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi i nie pija kawy. Już co piąty Polak zawsze zaczyna od niej dzień. Może ona być nie tylko dodatkiem do potraw, ale również grać w nich główną rolę, tak jak w tiramisu. Nazwa tego włoskiego ciasta w wolnym tłumaczeniu oznacza deser, który, w przeciwieństwie do większości słodyczy, nie usypia, ale stawia na nogi. To cudowna kombinacja kawy, serka mascarpone o gładkiej konsystencji musu, delikatnych biszkoptów oraz kakao.

Lekko gorzkie akcenty kawy z likierem amaretto uchronią ciasto przed przesadną słodyczą i mdłym smakiem. Klasycznemu tiramisu można również nadać owocowe nuty, na przykład truskawkowe, malinowe lub bananowe.Jeśli masz ochotę na zrobienie tego pysznego deseru, bardzo dobry i prosty przepis na doskonałe, klasyczne tiramisu znajdziesz na stronie www.przepisynakawe.pl

(fot. Shutterstock)
Źródło: (fot. Shutterstock)

Deser tak smaczny, że ma wiele ojczyzn i autorów

Nazwa tego ciasta – tirami sù, tłumaczona dosłownie z włoskiego, oznacza "podnieś mnie", a jego pobudzających właściwości, na które wpływ ma przede wszystkim zawartość kawy, nie trzeba chyba nikomu wyjaśniać. Natomiast prawdziwa historia powstania tiramisu niestety nie jest w żaden sposób udokumentowana, dlatego też powstało wiele wersji dotyczących rzekomego pochodzenia tego deseru. Za ojczyznę tiramisu uważa się Wenecję - skąd pochodzi serek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każdy z tych regionów ma swój sposób na jego wykonanie i uważa go za ten jedyny i oryginalny. Jedna z opowieści głosi, że autorem tego deseru był władca Toskanii, który miał zwyczaj podawania go na posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów. Współcześnie wiadomo, że podczas II wojny światowej włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych od rodzin. Jedno jest pewne – ciasto to zrobiło ogromną
międzynarodową karierę, a uwielbiają je smakosze kawy na całym świecie.

d1mtq8m
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1mtq8m
Więcej tematów