Trwa ładowanie...

Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą

Czarna porzeczka należy do owoców, które najlepiej smakują w sezonie. Po zbiorach warto przygotować bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością tych kwaskowatych kulek. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", propozycja ta nie jest za słodka, aromatyczna i z chrupiącą migdałową bezą.

Ciasto z czarną porzeczką i migdałową beząŹródło: www.malacukierenka.pl
d3p4uh5
d3p4uh5

Czarna porzeczka należy do owoców, które najlepiej smakują w sezonie. Po zbiorach warto przygotować bardzo smaczne kruche ciasto z dużą ilością tych kwaskowatych kulek. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", propozycja ta nie jest za słodka, aromatyczna i z chrupiącą migdałową bezą.

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyto tortowej)
1 szklanka cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek bułki tartej
750 g umytych, obranych czarnych porzeczek
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
100g płatków migdałowych

  1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć migdały w temperaturze 180 stopni C przez około 8-10 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika.
  3. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.
  5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie).
  6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
  7. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką.
  8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. [
(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d3p4uh5

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Sernik z porzeczkami

d3p4uh5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3p4uh5
Więcej tematów