Trwa ładowanie...

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Wymarzony deser nie tylko dla kawoszy.

Ciasto cappuccino bez pieczeniaŹródło: www.malacukierenka.pl
d35iy16
d35iy16

Ciasta bez pieczenia to idealne słodkości dla osób, które nie mają piekarnika. Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", proponuje warstwowy deser, w którym główną rolę odgrywa delikatny krem, przełożony herbatnikami nasączonymi kawą cappuccino z likierem. Wymarzony deser nie tylko dla kawoszy.

Składniki na krem:
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej
300 g kremu orzechowo-czekoladowego
600g śmietanki kremówki 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyto o smaku orzechowym
100 ml gorącej wody
Do nasączenia:
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyto o smaku orzechowym
80-100 ml gorącej wody
4 łyżki likieru migdałowego lub kawowego
Dodatkowo:
około 400-450g herbatników
kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta

  1. Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać likier i wymieszać.
  2. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
  3. Saszetkę kawy cappuccino zalać 100ml gorącej wody, wymieszać. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i skropić je kawą z likierem.
  5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Cały czas mieszając, wlać ciepłą kawę z żelatyną.
  6. Śmietankę wymieszaną z żelatyną podzielić na dwie części. Do jednej dodać krem czekoladowo-orzechowy i wymieszać mikserem.
  7. Na herbatniki w blaszce wyłożyć połowę kremu z kremem orzechowo-czekoladowym. Przykryć go warstwą herbatników. Następnie herbatniki skropić kawą z likierem i wyłożyć połowę jasnej śmietanki. Przykryć ją warstwą herbatników, skropić kawowym ponczem i na wierzch wyłożyć pozostały krem. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, skropić kawowym ponczem i wyłożyć pozostałą jasną śmietankę.
  8. Ostatnią warstwę wyrównać i ciasto posypać kawą cappuccino w proszku. Blaszkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. [
(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d35iy16
d35iy16
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35iy16
Więcej tematów