Trwa ładowanie...

Błyskawiczna potrawka z cukinii i mielonego mięsa

Propozycja na błyskawiczny obiad lub ciepłą kolację. Aromatyczna potrawka z cukinii najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy warzywa dojrzewają w słońcu. W wersji obiadowej można podawać ją z ryżem lub makaronem, a wieczorem z pieczywem.

Błyskawiczna potrawka z cukinii i mielonego mięsaŹródło: Shutterstock.com
d4bgaau
d4bgaau

*Propozycja na błyskawiczny obiad lub ciepłą kolację. Aromatyczna potrawka z cukinii najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy warzywa dojrzewają w słońcu. W wersji obiadowej można podawać ją z ryżem lub makaronem, a wieczorem z pieczywem. *

Składniki

2 średnie cukinie (ok. 1/2 kg),
1/2 kg mielonego mięsa,
4 ząbki czosnku,
2 cebule,
puszka (400 ml) pomidorów z puszki, mogą być też świeże bez skórek i pestek,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
5 łyżek oleju,
garść świeżych liści bazylii,
spora szczypta ziół prowansalskich,
1 łyżeczka cukru,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie

Obieramy cebule i kroimy je cienkie piórka. Ząbki czosnku także obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cukinie wraz ze skórką kroimy w słupki o długości ok. 4 cm i szerokości ok. 1 cm.
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i smażymy, często mieszając. Kiedy cebule zaczną się szklić (po ok. 2 minutach), wrzucamy czosnek oraz mielone mięso. Mieszamy i smażymy, aż mięso zmieni kolor.

Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, cukinię i zioła. Wszystko zalewamy wodą (1-2 szklanki), tak by przykryła składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy.

d4bgaau

Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Cukinia ma być jeszcze jędrna. Dodajemy listki bazylii i mieszamy. Gotowe.

Zobacz także: Zapomniane smaki kuchni polskiej. Kiedyś się nimi zajadaliśmy

d4bgaau
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bgaau
Więcej tematów