Trwa ładowanie...

Biszkopt z agrestową pianką

To kolejna, pyszna propozycja na letnie ciasto. Biszkopt przykryty jest masą agrestową zrobioną ze sporej ilości owoców i budyniu - w smaku jest ona kwaskowata i intensywna, co dobrze komponuję z ubitą śmietanką. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", całość jest lekka i orzeźwiająca.

Biszkopt z agrestową piankąŹródło: www.malacukierenka.pl
d3i0c51
d3i0c51

To kolejna, pyszna propozycja na letnie ciasto. Biszkopt przykryty jest masą agrestową zrobioną ze sporej ilości owoców i budyniu - w smaku jest ona kwaskowata i intensywna, co dobrze komponuje się z ubitą śmietanką. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", całość jest lekka i orzeźwiająca.

Składniki na biszkopt:
5 jajek - osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1kg umytego, obranego z końcówek agrestu
300 ml wody
130 g cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody
Wierzch:
500g śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka agrestowa
zielony maczek cukrowy

Biszkopt:

  1. Żółtka roztrzepać widelcem. Dodać ocet, proszek do pieczenia, wymieszać (żółtka będą rosły).
  2. W drugiej misce białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie, ciągle mieszając, dodać w 3-4 partiach żółtka, wymieszać. Na wierzch masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
  3. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm (można użyć trochę większej), wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg przez około 35-40 minut (na funkcji góra-dół w 180 stopni C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie:
  4. Do rondelka z grubym dnem przełożyć agrest, wlać 300 ml wody i zagotować. Trzymać na ogniu przez około 5 minut, aż agrest będzie miękki i będzie się rozpadał (jak będzie miękki, można go zmiksować ręcznym mikserem, żeby masa agrestowa był bardziej gładka, ale ja nie miksowałam). Dodać cukier, wymieszać.
  5. Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i dodać je do agrestu, energicznie wymieszać. Zagotować agrestowy budyń i trzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut. Następnie przelać go na ostygnięty biszkopt w blaszce i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch:
  6. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia (galaretka ma być zimna, lekko tężejąca).
  7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie, ciągle mieszając mikserem, powoli dodawać galaretkę (masa powinna być gęsta, żeby można było ją rozprowadzić łyżką).
  8. Gotową śmietankę rozprowadzić po wierzchu masy agrestowej i odstawić, aby stężała. Wierzch ciasta przed podaniem można posypać zieloną posypką cukrową, jak chwilę postoi, roztopi się, tworząc zielone kropelki.

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d3i0c51
d3i0c51
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
Więcej tematów