Trwa ładowanie...

5 składników odporności

Awokado, szpinak, pomarańcza, jabłko i cytryna – tych pięć składników stanowi klucz do wzmacniania odporności i zapewnienia swojemu organizmowi prawdziwej tarczy w walce przeciwko przeziębieniu.

5 składników odpornościŹródło: Materiały prasowe
d9hj9a9
d9hj9a9

Wystarczy wrzucić je do blendera kielichowego Amica i zmiksować. W rezultacie powstanie gładki zielony koktajl, który dostarczy nam niezbędne witaminy i wartości odżywcze, a także doda nam energię na cały dzień.

Zielone koktajle to bardzo prosty i smaczny sposób na to, by do swojej diety włączyć więcej warzyw i owoców. Spożywanie odpowiedniej ilości składników zawierających cenne witaminy jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy nasz organizm jest najbardziej podatny na zachorowania, a nasza odporność spada. Zamiast kupować w aptece rozmaite specyfiki mające uchronić nas przed grypą, lepiej jest udać się na targ, by czerpać zdrowie prosto z natury.

Podstawowym składnikiem wielu koktajli jest awokado. Jego miękka konsystencja sprawia, że koktajl jest idealnie gładki. Owoc ten to także źródło witamin z grupy B, witamin C, E, K beta karotenu oraz wielu składników mineralnych. Dodatkowo, jest też bogaty w błonnik dzięki czemu uczucie sytości po wypiciu takiego napoju utrzymuje się nawet na kilka godzin. Szpinak nadaje naszemu smoothie piękny zielony kolor i stanowi prawdziwą witaminową bombę, która ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale także obniża poziom stresu, ma działanie odmładzające i działa przeciwnowotworowo.

Sok z jednej pomarańczy dostarcza niemal 100% zalecanej dziennej dawki witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność i zapewnia mniejszą podatność na infekcje i przeziębienia. Jabłko nie tylko dodaje koktajlowi słodyczy, ale wzbogaca go także o witaminę C oraz cynk – czyli mikroelement, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju białych krwinek, działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Cytryna – tego składnika nie trzeba nikomu przedstawiać. Owoc ten, podobnie jak pomarańcze zawiera mnóstwo kwasu askorbinowego, który nie tylko wpływa na poprawę odporności organizmu, ale również chroni przed infekcjami i zmniejsza naszą podatność na przeziębienia.

d9hj9a9

Oczywiście, przy komponowaniu zdrowych smoothie warto również eksperymentować z innymi składnikami i smakami. Szpinak można zastąpić jarmużem lub liśćmi botwinki, a słodkim dodatkiem może zostać np. banan lub kiwi. Lista warzyw i owoców, które można wykorzystać przy przyrządzaniu koktajli jest bardzo długa. Przed zakupem blendera najlepiej jest sprawdzić z jakiego materiału wykonany są kielich oraz ostrza. Szklany dzban i noże ze stali nierdzewnej w blenderach Amica pozwalają bowiem na wykorzystywanie nawet bardzo twardych składników takich jak burak czy kalarepa. Warto też sprawdzić czy silnik urządzenia jest zabezpieczony przez przegrzaniem tak, aby móc cieszyć się smakiem pysznych koktajli nawet kilka razy dziennie i to każdego dnia!

d9hj9a9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9hj9a9
Więcej tematów