zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Staropolskie trunki

WP | aktualizacja 2012-10-01 (12:32) 2 lata 2 miesiące 20 dni 20 godzin i 51 minut temu | 6 opinii
 
Staropolskie trunki
Likier – receptura to podstawa

Przez naszych przodków cenione były również likiery. To napoje alkoholowe o różnej mocy – od 30 do 42, a niekiedy nawet 45 proc. Stanowią odrębną grupę wódek, która charakteryzuje się dużą zawartością cukru (ponad 35 dag na litr), wykwintnym smakiem oraz aromatem. Właściwości te można uzyskać przez zastosowanie skomplikowanych receptur, odpowiednio długi okres dojrzewania oraz użycie najlepszych jakościowo składników.

Likiery, poza zwiększonym wkładem pracy i starannością wykonania, wymagają również doświadczenia w ich przygotowywaniu. Podziału likierów dokonuje się w różnorodny sposób – pod względem mocy czy zawartości cukru, ale chyba najbardziej odpowiednie jest wyróżnienie według smaku (określanego przez surowiec podstawowy). Znamy likiery korzenno-ziołowe, gorzkie, owocowe czy kremy.

Przepis na krupnik, czyli staropolską wódkę miodową:

Składniki:

- 0,5 l miodu pszczelego
- 0,5 l wody
- 1 l spirytusu
- szczypta kwasku cytrynowego

Zaprawa:

- rulonik cynamonu
- 8 goździków
- niewielki kawałek imbiru
- 1 gałka muszkatołowa
- skórka z 1 pomarańczy (bez albedo)
- 5 ziaren ziela angielskiego

Żeby w pełni wykorzystać wszystkie substancje aromatyczno-smakowe zawarte w przyprawach niezbędna jest kilkutygodniowa maceracja alkoholowa. Dlatego zioła i korzenie zalewa się 100-150 ml spirytusu i przechowuje w szczelnie zamkniętym słoiku przez 2-3 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając zawartością. Surowiec powinien być dobrze rozdrobniony (w moździerzu). Następnie płyn zlewa się znad osadu (można też filtować przez sączek z gazy). Otrzymuje się tak zwaną zaprawę, którą dodaje się w miarę potrzeb do reszty składników w czasie zestawiania wódki. Należy przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu.

Właściwy wyrób krupniku zaczyna się od rozpuszczenia miodu w wodzie. Powstałą mieszaninę doprowadza się do wrzenia i zdejmuje pojawiające się szumy. Naczynie do gotowania powinno być odpowiednio duże, ponieważ miód bardzo łatwo kipi. Przeciwnicy jakiejkolwiek obróbki termicznej miodu mogą gotowanie pominąć, jednak najczęściej skutkuje to kłopotami z klarownością tak otrzymanej wódki. Następnie do płynu dodaje się część zaprawy, kwasek oraz spirytus i dokładnie miesza całość. Jeżeli wódka jest mało aromatyczna należy dodać jeszcze zaprawy. Jeśli natomiast jest mdła trzeba zwiększyć dawkę kwasku. Gotowy krupnik przelewa się do szklanego gąsiorka lub dużego słoja i pozostawia do sklarowania. Ostatnim etapem jest butelkowanie.

Ewa Podsiadły-Natorska
przepis - Pasieka nr 9/2009

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 9 100,00%
nie 0 0,00%

Opinie (6)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~pol63 2012-10-02 (07:53) 2 lata 2 miesiące 20 dni 1 godzinę i 30 minut temu

bez albedo
Albedo (białość) ? to stosunek ilości promieniowania odbitego do padającego, jest parametrem określającym zdolność odbijania promieni przez daną powierzchnię.

odpowiedz

1
0
~polonia73 2012-10-01 (23:10) 2 lata 2 miesiące 20 dni 10 godzin i 13 minut temu

pijaństwo i tyle
proszę pamiętać, że alkoholizm przodków doprowadzil nas do ruiny..

odpowiedz

1
0
~emeryt 2012-10-01 (23:09) 2 lata 2 miesiące 20 dni 10 godzin i 14 minut temu

Samo zdrowie
1/2 litra miodu wymieszać z 1/2 litra świeżego soku z cytryn i powoli zalewać 1 litrem 96% spirytusu - co jakiś czas mieszając. Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Wybornie smakuje z zamrażarki lub z lodówki. Świetnie rozgrzewa pity w tem. pokojowej. Smacznego.

odpowiedz

0
0
~goblin 2012-10-01 (23:00) 2 lata 2 miesiące 20 dni 10 godzin i 23 minuty temu

co wy wiecie
wiecie co naplułce sklepowej znajdziecie;P piołunówka debowa orzechówka wisniówka kalinówka a najwarzniejsze nie zapomnijcie otym ze żurawina rosnie terz w polsce

odpowiedz

0
0
~lech 2012-10-01 (21:24) 2 lata 2 miesiące 20 dni 11 godzin i 59 minut temu

półtorak
chyba w półtoraku stosunek miodu do wody powinien być odwrotny ?

odpowiedz

0
0
~Hrabina Marica 2012-09-28 (13:52) 2 lata 2 miesiące 23 dni 19 godzin i 31 minut temu

Tarninówka
Polecam bardzo prostą tarninówkę - kupuje się pół litra wódki, może być jakaś tańsza i nie najwyższych lotów, wypija z tego około 20 ml i dopełnia butelkę suszonymi owocami tarniny (można kupić w sklepie zielarskim). Zostawia się na co najmniej tydzień, chociaż im dłużej, tym lepiej. Tarnina bardzo uszlachetnia smak plebejskiej wódki i sprawia, że po zakrapianej imprezie nie dokucza głowa i żołądek. Tej nalewki się nie słodzi.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Szarlotka, sernik na zimno, Śledzie przepisy, Śledzie w oleju, Sałatka gyros, Sałatka, Kurczak, Placuszki, Makowiec, Knedle, Śledzie po kaszubsku, Blok czekoladowy, Naleśniki, Rogaliki, Pierogi, Dania z ziemniaków, Barszcz czerwony, Desery, Ciasta na zimno, Mięso mielone