zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Dobry garnek pomoże ci w gotowaniu

WP | aktualizacja 2013-01-25 (15:49) 1 rok 2 miesiące 29 dni 8 godzin i 17 minut temu | 70 opinii
 
Dobry garnek pomoże ci w gotowaniu

Gdy gotujemy, nie może umknąć nam i kwestia smaku, i zdrowia. Musimy mieć je na uwadze, stojąc choćby przed wyborem garnków, w których będziemy gotowali potrawy dla całej rodziny. Nieumiejętnie dobrana patelnia czy rondel mogą popsuć całe danie.

Kształt i kolor zwracają uwagę, ale to nie one powinny decydować o tym, jaki garnek kupimy. Jeśli dobrze wybierzemy naczynie do gotowania, posłuży ono nam przez lata, a dania będą smakowały wyśmienicie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na kilka detali.

- Kupując garnki musimy przede wszystkim zwrócić uwagę, na jakiej kuchni będą one używane - czy będzie to kuchnia indukcyjna, gazowa lub węglowa. Ja używam garnków ze stali nierdzewnej ewentualnie węglowej, pokrytej powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw, z wielowarstwowym dnem, na którym możemy gotować zarówno na tradycyjnych kuchniach gazowych, jak i indukcyjnych - tłumaczy Arkadiusz Wejer, szef kuchni Hotelu Bristol Tradition & Luxury, Grand Hotel Rzeszów.

Emalia na cenzurowanym

O tym, czy garnek jest dobry i trwały, zwykle decyduje to, z czego go zrobiono.

- Przy wyborze garnków należy też zwrócić uwagę, z jakiego materiału są wykonane. Idealnie jeżeli będą ze stali nierdzewnej, węglowej, żeliwa czy tytanu. Pod uwagę należy wziąć również grubość dna, które powinno mieć minimum 3 warstwy. Wybór garnków o takich cechach na pewno pozwoli nam na dłuższe użytkowanie niż np. garnków emaliowanych, które już po kilkudziesięciu użyciach tracą gdzieniegdzie warstwę emalii, co nie jest najlepsze dla naszego zdrowia, a i obiad łatwo w nich przypali. Dlatego też nie kupujmy garnków emaliowanych oraz aluminiowych – wyjaśnia Arkadiusz Wejer.

Na specjalne życzenie

- Garnki powinniśmy dobierać do indywidualnych potrzeb: osoby uwielbiające szparagi mogą zaopatrzyć się w wysoki garnek ze specjalnym wkładem służącym do wyjmowania warzyw, a pasjonaci makaronu powinni kupić głęboki garnek ze specjalnym sitem. Natomiast do duszenia i pieczenia polecam garnki żeliwne, które bardzo długo utrzymują wysoką temperaturę – mówi szef kuchni.

Zapracowane gospodynie powinny rozważyć kupno szybkowaru. To specjalny garnek, w którym możliwe jest ugotowanie gulaszu nie w 1,5 godziny, a w 20 minut. Kurczak jest gotowy po 15 minutach, a ziemniaki po zaledwie 6. Szybkowar jest wielofunkcyjny. Można w nim smażyć lub dusić przeróżne dania albo gotować w wodzie lub na parze. Można rozmrażać produkty i robić soki owocowe. Naczynie jest szczególnie przydatne do przyrządzania potraw z produktów wymagających długiego gotowania, np. wołowiny, baraniny, flaków, golonki.

Dostępne na rynku szybkowary produkowane są ze stali nierdzewnej i wyposażone są w uchwyty z tworzywa sztucznego. Wadą może wydawać się cena (garnek o pojemności 6 litrów kosztuje min. 250 zł). Jednak urządzenia tego typu są naprawdę trwałe i można z nich korzystać przez długie lata bez obawy o to, że coś się zepsuje.

Omijaj targowiska

W wielu przypadkach na wybór garnków decydujący wpływ ma ich cena. Jednak i w tym przypadku lepiej kalkulować z głową, bowiem zestaw garnków za kilkadziesiąt złotych w rezultacie może okazać się... droższy niż znacznie bardziej kosztowny komplet naczyń renomowanej firmy. Wiadomo przecież, że „tylko bogatych stać na tanie rzeczy”. Bez jakości, nawet najpiękniejsze garnki okażą się bublem, który szybko wyląduje na śmietniku.

- Garnki najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach ze sprzętem kuchennym, na pewno należy wystrzegać się targów i sklepików, gdzie oferowane są tysiące różnych drobiazgów, często nie najlepszej jakości, w bardzo korzystnej cenie – tłumaczy Arkadiusz Wejer.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl
Oceń
tak 26 50,00%
nie 26 50,00%

Opinie (70)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~jacor 2013-01-25 (22:09) 1 rok 2 miesiące 29 dni 1 godzinę i 57 minut temu

trucizna
Ludzie nie jedzcie produktow firmy "profi"! chyba ze chcecie umrzec na smierc

odpowiedz

0
1
~sanpe 2013-01-25 (22:04) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 2 minuty temu

Nigeryjskie garki z
kupiełm je na paryskich targach sprzetu kuchennego w za komplet 7 garnków zapłaciłem 13 tys EUR ale warto było wszystko mozna gotować bez wody i przypraw a wychodzi zawsze smaczne Gorąco polecam

odpowiedz

0
0
~gar 2013-01-25 (22:01) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 5 minut temu

VISIONS jedyne szklane
Polecam szklane garnki firmy Visions używam od dwóch lat i naprawdę jestem Mega zadowolony.

odpowiedz

0
0
~Niefrajer 2013-01-25 (21:59) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 7 minut temu

Czyżby to miała
Nigdy bym nie kupił garnków u akwizytorów, bo to oszuści i zdziercy, którzy na prezentacjach swoich towarów potrafią tak omamić klienta, , że ten kupiłby największy bubel za za olbrzymie pieniądze.

odpowiedz

0
0
~Jasio 2013-01-25 (21:58) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 8 minut temu

Ogłoszenia reklamowe
Buhaha, sami sprzedawcy garów poniżej! Reklama za friko dla naiwniaków.

odpowiedz

0
0
~Mgr.Inz. 2013-01-25 (21:57) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 9 minut temu

Garnki Silita nie sa emaliowane.Jest to stal nierdzewna pokryta wysokiej jakosci ceramika-Silargan.

odpowiedz

0
0
~P 2013-01-25 (21:54) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 12 minut temu

-
Olkusz - b. dobry (emalia), dobra też (dobra!) "ceramika". No i miedź (ale droga i trudna w utrzymaniu).

odpowiedz

0
0
~IzaB 2013-01-25 (21:48) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 18 minut temu

Garnki nie do
Od 23 lat używam garnków, które od nowości do dziś nie zmieniły wyglądu. Dbam o nie, szanuję, gotuję codziennie, uważam się za dobrą kucharkę. Mojej córce chcę kupić takie same na prezent ślubny, niezastąpiony prezent, dożywotni, spełniający wszelkie oczekiwania... Nie są tanie, ale warto :) bo to na całe życie jakby nie patrzeć...

odpowiedz

0
0
~think! 2013-01-25 (21:48) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 18 minut temu

komentarze niżej to
.

odpowiedz

0
0
~Baba 2013-01-25 (21:45) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 21 minut temu

mgr
oczywiście Pan Ekspert hotelowy nie słyszał o niemieckich garnkach emaliowanych silit, których jedna seria ma 30-letnią gwarancję i nic w nich nie ubywa (a Olkusz owszem potrafi się obtłuc i jest kiepsko wykonany)

odpowiedz

0
0
~Jola777 2013-01-25 (21:45) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 21 minut temu

WMF garnki
Najlepsze sa garnki niemieckiej firmy WMF.W stali nierdzewnej bezkonkurencyjne.Ta firma istnieje od 1853 r do dzisiaj to mowi samo za siebie.

odpowiedz

0
0
~jatoja 2013-01-25 (21:44) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 22 minuty temu

LUDZIE NIE MAJĄ
każdy dgarnek dobry jak się potrafi gotować

odpowiedz

0
0
~barbara 2013-01-25 (21:44) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 22 minuty temu

juz nie Olkusz.
Uwazajcie na garnki z Chin,ktorych sa pelne sklepy.importer spolka z Polski a produkcja w Chinach.Ja takie kupilam i po jednym uzyciu zareklamowalam ,bo dno bylo porysowane a i zmienilo kolor na fioletowo-zolty.To zachodzi reakcja chemiczna ,bo najgorsza blacha dana.Kupilam emaliowane z olkusza posiadajace Swiadectwo Jakosci Zywnosci,ale takie same byly z Made in china,czyli nasz Olkusz posilkuje sie szajsem z Chin,a szkoda z taka marka tak psuc produkcje.A te chinskie wcale nie tanie ,i w sklepie badz co badz znaczacym na rynku.

odpowiedz

0
0
~Ola 2013-01-25 (21:41) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 25 minut temu

najlepsze z grubym
Facet ma sporo racji, tylko, że takie gary jak philipiak, zepter, griff, czy stare omweyowskie to dość drogi gips, na szczęście na allegro można trafić taniej. Jedno wiem napewno nie warto kupować tanich podróbek tych firm, a jest ich wiele, ale jak to zwykle bywa cena świadczy o jakości.

odpowiedz

0
0
~apococito? 2013-01-25 (21:41) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 25 minut temu

tylko garnki ANSAE
najlepsze garnki jakie znam, solidnie wykonane i w rozsądnej cenie

odpowiedz

1
0
~kolagen 2013-01-25 (21:40) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 26 minut temu

AMC
Ponad 20 lat używania i są jak nowe. Tylko trzeba o nie dbać i wiedzieć jak gotować.

odpowiedz

0
0
~aldek 2013-01-25 (21:32) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 34 minuty temu

ECH ZNAWCY!!!Kucharze z
Ja gotuje w szkockim garnku glinianym,drogin ale jaki smak maja potrawy ,palce lizac.Drugi gar to zeliwo pokryte emalia,tez super sprawa ciezko sie nagrzewa ale jak dojdzie to mozna gotowac nawet na gromnicy

odpowiedz

0
0
~yolay 2013-01-25 (21:29) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 37 minut temu

i COOk
najlepsze garnki jakie miałam to iCOOK firmy Amvay. od 5 lat posiadam są nie do zdarcia,cena warta jakości.są tansze niż myślicie cały komplet największy to około 4000 gdzie jest wszystko co potrzebne do zdrowego beztłuszczowego i piętrowego gotowania.są pięknie wykonane i napradwę trwale.mają dożywotnią gwarancję.polecam

odpowiedz

0
0
~Pascal 2013-01-25 (21:29) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 37 minut temu

garnki tylko Silit
Najlepsze garnki ma Silit, nie zawieraja niklu i sa zrobione z niezniszczelnej ceramiki dostepnej w roznych kolorach. W atrakcyjnych cenach na www.topflux.home.pl

odpowiedz

0
0
~a3rek 2013-01-25 (21:28) 1 rok 2 miesiące 29 dni 2 godziny i 38 minut temu

garnki
Zapraszam na stronę www.megapunktgastro.pl na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :)

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie w oleju, Makowiec, Śledzie po kaszubsku, Desery, Sałatka, Pierogi, Naleśniki, Rogaliki, Ciasta na zimno, Sałatka gyros, Blok czekoladowy, Knedle, Dania z ziemniaków, Szarlotka, Kurczak, Mięso mielone, Barszcz czerwony, Placuszki, sernik na zimno, Śledzie przepisy