Trwa ładowanie...
14-10-2009 11:45

Sprzedają skażone kurczaki w supermarketach

Ponad połowa świeżych kurczaków w Wielkiej Brytanii jest zarażonych potencjalnie śmiertelnym mikrobem campylobacter, który zabija rocznie 80 Brytyjczyków .

Sprzedają skażone kurczaki w supermarketachŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2n8fk4
d2n8fk4

Ponad połowa świeżych kurczaków w Wielkiej Brytanii jest zarażonych potencjalnie śmiertelnym mikrobem campylobacter, który zabija rocznie 80 Brytyjczyków . Choruje z tego powodu co roku 440 tys. osób - donosi „Daily Mail".

Przebadano 3,274 próbek zakupionych w głównych supermarketach i sklepach mięsnych. W 65,2 proc. znaleziono tę bakterię. Głównie w mięsie kupowanym w supermarketach.

Campylobacter w stanie naturalnym występuje w środowisku i można go znaleźć na farmach, głównie w odchodach zwierząt. Rezerwuarem bakterii jest drób. Po zjedzeniu skażonego pożywienia lub wypiciu takiej wody pojawia się wysoka temperatura, zapalenie żołądka i jelit, które może być ostre, wrzodziejące. W niektórych przypadkach rozwija się posocznica.

Zakażeniu zapobiega dokładne ugotowanie całego mięsa i mycie rąk przed i po jego przygotowaniu, używanie osobnych desek do krojenia dla drobiu i innego mięsa oraz dokładne umycie w gorącej wodzie noży oraz widelcy użytych do jego przygotowania. Osoby zakażone campylobacter winny często i dokładnie myć ręce by nie rozprzestrzeniać choroby.

d2n8fk4

Ilość zakażeń rosła na przestrzeni 2004-2008 - wskazują brytyjskie dane. Agendy rządowe zamierzają walczyć z tym problemem i zredukować zachorowalność o połowę, tym bardziej, że coraz częściej pojawiają się łańcuchy campylobacter odporne na antybiotyki.

"Problem ten narasta od dawna i nie jest on spowodowany nowoczesnymi metodami produkcji, jak niektórzy uważają" - mówi Andrew Wadge, główny naukowiec z FSA (Agencji Standaryzacji Żywności).

PAP, wp

d2n8fk4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2n8fk4
Więcej tematów