zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Salami wcale nie z osła

WP | aktualizacja 2013-02-19 (13:12) 1 rok 11 miesięcy 12 dni 3 godziny i 51 minut temu | 27 opinii
 
Salami wcale nie z osła

Salami to sucha, długo dojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym lekkim pleśniowym nalotem. Jest jedną z najdroższych wędlin na świecie. Jednak wbrew obiegowej opinii salami nie produkuje się z osła ? zazwyczaj w jej skład wchodzi wieprzowina, a rzadziej wołowina lub drób. W sklepach dostępne jest salami m.in. z pieprzem, czosnkiem czy parmezanem. Jak je serwować, aby smakowało najlepiej?

Słowo „salami” pochodzi od włoskiego czasownika „salare”, który oznacza „solić”. – Jak sama nazwa wskazuje, jest to wędlina wybitnie bogata w sól. Na wyrazisty smak składa się również drobno pokrojona słonina i mieszanka ziół – wymienia Ewa Walus, dietetyk Naturhouse. Pierwotnie salami wywodzi się właśnie z północnych Włoch, w czasach Imperium Rzymskiego było popularnym prowiantem legionistów ze względu na swoją trwałość i pożywność. Obecnie do najlepszych zalicza się również salami hiszpańskie, niemieckie i węgierskie.

Salami należy do gatunku kiełbas długo dojrzewających, ma białawy nalot pleśni, który chroni je przed zepsuciem. Oryginalne salami to wędlina ekskluzywna, jedna z najdroższych na świecie, ma też długi termin przydatności do spożycia.

Jeśli nie z osła, to…

Od lat pokutuje przekonanie, że salami robione jest z osła. Jednak tak naprawdę z oślego mięsa produkuje się tylko jeden rodzaj tej wędliny – Salame di Asino.

Inne najbardziej znane typy salami to: Salami Cacciatora (niewielka – do 20 cm – kiełbaska produkowana na terenie całych Włoszech), Salami di Felino (ma nieregularny kształt i chropowatą powierzchnię, wywodzi się z okolic Parmy), Finocchiona (zawiera nasiona kopru, dzięki czemu kiełbasa ma ziołowy aromat; podaje się ją pokrojoną w grube plastry) czy Soppressata di Calabria (przyrządza się ze zmielonego chudego mięsa głowy świni, wymieszanego później z przyprawami, słoniną i winem; ma delikatny smak, a kiełbaski są miękkie).

Salami przygotowuje się z różnych mieszanek mięsa, m.in. wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy dziczyzny. Wędlina dojrzewa od trzech nawet do sześciu miesięcy. Co najmniej pół roku to okres suszenia salami Napoletano, które robi się z chudej wieprzowiny, dzięki czemu ma znacznie mniej tłuszczu niż inne typy salami. Jej smak jest dość ostry.

W sklepach znajdziemy salami z różnymi otoczkami, np. serem (najczęściej parmezanem), sezamem, czosnkiem czy grubym pieprzem, a także chipsy z salami.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Tagi: kiełbasa, salami
Oceń
tak 9 60,00%
nie 6 40,00%

Opinie (27)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
3
~ania 2013-02-24 (05:21) 1 rok 11 miesięcy 7 dni 11 godzin i 42 minuty temu

salami drogie???
od kiedy i gdzie?? moze w polsce, bo w usa to normalna 'wedlina" na codzien , tania a zadna najdrozsza

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

4
0
~Menda 2013-11-04 (13:14) 1 rok 2 miesiące 27 dni 3 godziny i 49 minut temu

hm
Artykul zywcem napisany na podstawie wikipedii...

odpowiedz

1
3
~ontanana 2013-07-07 (00:01) 1 rok 6 miesięcy 24 dni 17 godzin i 2 minuty temu

kiedyś jadłam salami
teraz jem same warzywa, co droższe to lepsze... takie byle jakie salami to 20zł/kg, wolę swoje warzywka, trochę karczochów, szparagów, pomidorków za 8zł/kg w sezonie, tych prsykanych, bo te eko 17zł/kg, do tego jakieś jajko od zielononóżek za 1,50zł/szt i da się żyć :)

odpowiedz

2
0
~wnusio 2013-02-24 (19:28) 1 rok 11 miesięcy 6 dni 21 godzin i 35 minut temu

Z osłów które
Tak mi zawsze mówiła babcia ale dziadek po cichu wysyłał mnie z kuponem. Oczywiście całe życie klepali biedę. Nigdy dziadek nic nie trafił ale nie poszedł na salami na szczęście.

odpowiedz

1
2
~angelika12345 2013-02-24 (12:26) 1 rok 11 miesięcy 7 dni 4 godziny i 37 minut temu

Konina
A gdzie informacja o koninie? jest to mieso najbardziej podobne do oślego , a przy tym łatwiej z nim jeśli chodzi o dostęp i jego ilośc (z jednego konia zrobi się więcej niż z jednego osła, a cena konia rzeźnego to grosze przeliczane na kilogramy) Rok rocznie wyjeżdżają ogromne ilości transportów koni na rzeź do Włoch - W tym również z Polski (jak nie głownie)... Proceder jest straszny i nie brakuje o tym materialów w internecie. polecam film "Nie w moim imieniu" na ten temat. konie przewozi się zywcem - żeby mięco było świeże . Tka się do tira ciasno jak najwiecej sztuk, chore, stare , wychudzone lub napasione cementem , źrebięta które się nie sprzedały i konie kontuzjowane konie sportowe. I nie chodzi tu juz o samą rzeź ale o to jak są transportowane ... bez wody i picia, połowa pada z wycieńczenia , słabsze są tratowane, wiązane tak ciasno , że dochodzi do martwic kończyn, nogi które utknęły gdzieś za kratami i są widoczne po prostu odcina się żywcem ... na wszelki wypadek nie jem salami w ogóle...

odpowiedz

4
0
~michal 2013-02-21 (14:36) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 2 godziny i 27 minut temu

Salami bylo kiedys pozywieniem legionistow rzymskich.Dzisiaj w rosji zolnierzy tez karmia salami.Wpierw jedna sala,potem druga itd,itd!

odpowiedz

2
0
~ccc 2013-02-21 (13:26) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 3 godziny i 37 minut temu

Salami
To u nas w sklepach same salami - stare, obeschniete i z pleśnią.

odpowiedz

1
1
~bob 2013-02-21 (12:47) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 4 godziny i 16 minut temu

Proponuje spróbować..
Kromke chleba Razowego (prawdziwego) posmaeować też prawdziwym wiejskim masłem,a na wieszch plasterek salami, identycznie postępuje z Kawiorem,zapraszam do spróbowania.

odpowiedz

1
0
~wilk 2013-02-21 (12:02) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 5 godzin i 1 minutę temu

salami
jadlem wiele gat salami jedno powiem polskie najlepsze paprykowe hetmanskie prod debica czyje to teraz nie wim zagraniczne to hala tak jak i wszystkie wedliny u nich nie jestem uprzedzony poprostu sa bez smaku Nie maja tradycji wyrobow ze swinki bo jedli kluchy slimaki zielenine itd

odpowiedz

0
1
~zula 2013-02-21 (11:50) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 5 godzin i 13 minut temu

salame
Salami we Włoszech pychota, naszej rodzimej produkcji to jakieś takie gorzkie..

odpowiedz

4
0
~b0b 2013-02-21 (11:38) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 5 godzin i 25 minut temu

Na terenie WŁOCH! a nie Włoszech! Takie błędy to można robić w podstawówce!

odpowiedz

3
1
~smakosz 2013-02-21 (11:18) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 5 godzin i 45 minut temu

Rzetelnosc informacji
Cytuje "Wędlina dojrzewa od trzech nawet do sześciu miesięcy." I drugi cytat "Salami jako kiełbasa długo dojrzewająca jest trwała i może być przechowywana w odpowiednich warunkach nawet do miesiąca" czyli jak wynika z drugiego cytatu to ju w czasie dojrzewania kielbasa jest zepsuta.Warto chyba sie zastanowic co sie mowi .Poziom artykulow jest zenujacy.

odpowiedz

0
2
~ewa-gotuje.pl 2013-02-21 (11:04) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 5 godzin i 59 minut temu

Ewa-gotuje.pl
Potrawy mięsne na pysznym blogu www.ewa-gotuje.pl

odpowiedz

0
2
~STAN 2013-02-21 (09:35) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 7 godzin i 28 minut temu

MISTRZ WĘDLINIARSTWA Z
Potrafię w tym zawodzie wszystko ... salami odpowiem robi się z istot prawie takich samych jak ty i ja ... . czy coś pominąłem ?

odpowiedz

0
0
~tytka 2013-02-21 (07:04) 1 rok 11 miesięcy 10 dni 9 godzin i 59 minut temu

Na terenie Włoch
Prawdziwe salami robi się z ośliny albo koniny. Chodzi tutaj o zawartość glikogenu w mięsie, który dzieki heterofermentacji mlekowej nadaje specyficzny smak produktowi. Pleść na powierzchni to Penicillium. Kiedyś produkty salamipodobne nie mogły nosić takiej nazwy i były sprzedawane jako serwolatka. Proszę się douczyć.

odpowiedz

0
0
~Smakosz 2013-02-20 (13:28) 1 rok 11 miesięcy 11 dni 3 godziny i 35 minut temu

PRAWDZIWE salami produkuje się TYLKO z osła! (byle nie z platformy!_)

odpowiedz

0
0
~Gaga 2013-02-20 (13:10) 1 rok 11 miesięcy 11 dni 3 godziny i 53 minuty temu

Lubię salami
Pyszne jest,ale szkoda ze takie kaloryczne!

odpowiedz

0
0
~sadgdg 2013-02-20 (13:07) 1 rok 11 miesięcy 11 dni 3 godziny i 56 minut temu

tak było kiedyś
Dzisiaj to chemiczna papka

odpowiedz

0
0
~Marco 2013-02-20 (13:02) 1 rok 11 miesięcy 11 dni 4 godziny i 1 minutę temu

Nierne informacje
Autorce proponuje wycieczke do Wloch nie do Watykanu i wtedy zacznie inaczej o salami pisac. Poza tym porownywanie chudej szynki do salami to jak porownywanie wody do wodki.

odpowiedz

0
0
~Anita 2013-02-20 (13:02) 1 rok 11 miesięcy 11 dni 4 godziny i 1 minutę temu

Oryginalne salami
Uwielbiam prawdziwe salami. Cięzko takie znalezc w sklepach. Ale ostatnio natrafiłam na taki malutki sklepik La Perla na Michałowskiego w Krakowie z włoskimi produktami, m. in salami własnie.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Kurczak, Sałatka gyros, Rogaliki, Sałatka, Knedle, Barszcz czerwony, Blok czekoladowy, Śledzie przepisy, Mięso mielone, Ciasta na zimno, Szarlotka, Naleśniki, Desery, Śledzie po kaszubsku, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Pierogi, Makowiec, Placuszki, sernik na zimno