zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Salami wcale nie z osła

WP | aktualizacja 2013-02-19 (13:12) 1 rok 8 miesięcy 11 dni i 44 minuty temu | 27 opinii
 
Salami wcale nie z osła

Salami to sucha, długo dojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym lekkim pleśniowym nalotem. Jest jedną z najdroższych wędlin na świecie. Jednak wbrew obiegowej opinii salami nie produkuje się z osła ? zazwyczaj w jej skład wchodzi wieprzowina, a rzadziej wołowina lub drób. W sklepach dostępne jest salami m.in. z pieprzem, czosnkiem czy parmezanem. Jak je serwować, aby smakowało najlepiej?

Słowo „salami” pochodzi od włoskiego czasownika „salare”, który oznacza „solić”. – Jak sama nazwa wskazuje, jest to wędlina wybitnie bogata w sól. Na wyrazisty smak składa się również drobno pokrojona słonina i mieszanka ziół – wymienia Ewa Walus, dietetyk Naturhouse. Pierwotnie salami wywodzi się właśnie z północnych Włoch, w czasach Imperium Rzymskiego było popularnym prowiantem legionistów ze względu na swoją trwałość i pożywność. Obecnie do najlepszych zalicza się również salami hiszpańskie, niemieckie i węgierskie.

Salami należy do gatunku kiełbas długo dojrzewających, ma białawy nalot pleśni, który chroni je przed zepsuciem. Oryginalne salami to wędlina ekskluzywna, jedna z najdroższych na świecie, ma też długi termin przydatności do spożycia.

Jeśli nie z osła, to…

Od lat pokutuje przekonanie, że salami robione jest z osła. Jednak tak naprawdę z oślego mięsa produkuje się tylko jeden rodzaj tej wędliny – Salame di Asino.

Inne najbardziej znane typy salami to: Salami Cacciatora (niewielka – do 20 cm – kiełbaska produkowana na terenie całych Włoszech), Salami di Felino (ma nieregularny kształt i chropowatą powierzchnię, wywodzi się z okolic Parmy), Finocchiona (zawiera nasiona kopru, dzięki czemu kiełbasa ma ziołowy aromat; podaje się ją pokrojoną w grube plastry) czy Soppressata di Calabria (przyrządza się ze zmielonego chudego mięsa głowy świni, wymieszanego później z przyprawami, słoniną i winem; ma delikatny smak, a kiełbaski są miękkie).

Salami przygotowuje się z różnych mieszanek mięsa, m.in. wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy dziczyzny. Wędlina dojrzewa od trzech nawet do sześciu miesięcy. Co najmniej pół roku to okres suszenia salami Napoletano, które robi się z chudej wieprzowiny, dzięki czemu ma znacznie mniej tłuszczu niż inne typy salami. Jej smak jest dość ostry.

W sklepach znajdziemy salami z różnymi otoczkami, np. serem (najczęściej parmezanem), sezamem, czosnkiem czy grubym pieprzem, a także chipsy z salami.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Tagi: kiełbasa, salami
Oceń
tak 9 60,00%
nie 6 40,00%

Opinie (27)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

1
3
~ania 2013-02-24 (05:21) 1 rok 8 miesięcy 6 dni 8 godzin i 35 minut temu

salami drogie???
od kiedy i gdzie?? moze w polsce, bo w usa to normalna 'wedlina" na codzien , tania a zadna najdrozsza

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

4
0
~Menda 2013-11-04 (13:14) 11 miesięcy 26 dni i 42 minuty temu

hm
Artykul zywcem napisany na podstawie wikipedii...

odpowiedz

0
3
~ontanana 2013-07-07 (00:01) 1 rok 3 miesiące 23 dni 13 godzin i 55 minut temu

kiedyś jadłam salami
teraz jem same warzywa, co droższe to lepsze... takie byle jakie salami to 20zł/kg, wolę swoje warzywka, trochę karczochów, szparagów, pomidorków za 8zł/kg w sezonie, tych prsykanych, bo te eko 17zł/kg, do tego jakieś jajko od zielononóżek za 1,50zł/szt i da się żyć :)

odpowiedz

2
0
~wnusio 2013-02-24 (19:28) 1 rok 8 miesięcy 5 dni 18 godzin i 28 minut temu

Z osłów które
Tak mi zawsze mówiła babcia ale dziadek po cichu wysyłał mnie z kuponem. Oczywiście całe życie klepali biedę. Nigdy dziadek nic nie trafił ale nie poszedł na salami na szczęście.

odpowiedz

1
2
~angelika12345 2013-02-24 (12:26) 1 rok 8 miesięcy 6 dni 1 godzinę i 30 minut temu

Konina
A gdzie informacja o koninie? jest to mieso najbardziej podobne do oślego , a przy tym łatwiej z nim jeśli chodzi o dostęp i jego ilośc (z jednego konia zrobi się więcej niż z jednego osła, a cena konia rzeźnego to grosze przeliczane na kilogramy) Rok rocznie wyjeżdżają ogromne ilości transportów koni na rzeź do Włoch - W tym również z Polski (jak nie głownie)... Proceder jest straszny i nie brakuje o tym materialów w internecie. polecam film "Nie w moim imieniu" na ten temat. konie przewozi się zywcem - żeby mięco było świeże . Tka się do tira ciasno jak najwiecej sztuk, chore, stare , wychudzone lub napasione cementem , źrebięta które się nie sprzedały i konie kontuzjowane konie sportowe. I nie chodzi tu juz o samą rzeź ale o to jak są transportowane ... bez wody i picia, połowa pada z wycieńczenia , słabsze są tratowane, wiązane tak ciasno , że dochodzi do martwic kończyn, nogi które utknęły gdzieś za kratami i są widoczne po prostu odcina się żywcem ... na wszelki wypadek nie jem salami w ogóle...

odpowiedz

3
0
~michal 2013-02-21 (14:36) 1 rok 8 miesięcy 8 dni 23 godziny i 20 minut temu

Salami bylo kiedys pozywieniem legionistow rzymskich.Dzisiaj w rosji zolnierzy tez karmia salami.Wpierw jedna sala,potem druga itd,itd!

odpowiedz

1
0
~ccc 2013-02-21 (13:26) 1 rok 8 miesięcy 9 dni i 30 minut temu

Salami
To u nas w sklepach same salami - stare, obeschniete i z pleśnią.

odpowiedz

1
1
~bob 2013-02-21 (12:47) 1 rok 8 miesięcy 9 dni 1 godzinę i 9 minut temu

Proponuje spróbować..
Kromke chleba Razowego (prawdziwego) posmaeować też prawdziwym wiejskim masłem,a na wieszch plasterek salami, identycznie postępuje z Kawiorem,zapraszam do spróbowania.

odpowiedz

1
0
~wilk 2013-02-21 (12:02) 1 rok 8 miesięcy 9 dni 1 godzinę i 54 minuty temu

salami
jadlem wiele gat salami jedno powiem polskie najlepsze paprykowe hetmanskie prod debica czyje to teraz nie wim zagraniczne to hala tak jak i wszystkie wedliny u nich nie jestem uprzedzony poprostu sa bez smaku Nie maja tradycji wyrobow ze swinki bo jedli kluchy slimaki zielenine itd

odpowiedz

0
1
~zula 2013-02-21 (11:50) 1 rok 8 miesięcy 9 dni 2 godziny i 6 minut temu

salame
Salami we Włoszech pychota, naszej rodzimej produkcji to jakieś takie gorzkie..

odpowiedz

4
0
~b0b 2013-02-21 (11:38) 1 rok 8 miesięcy 9 dni 2 godziny i 18 minut temu

Na terenie WŁOCH! a nie Włoszech! Takie błędy to można robić w podstawówce!

odpowiedz

3
1
~smakosz 2013-02-21 (11:18) 1 rok 8 miesięcy 9 dni 2 godziny i 38 minut temu

Rzetelnosc informacji
Cytuje "Wędlina dojrzewa od trzech nawet do sześciu miesięcy." I drugi cytat "Salami jako kiełbasa długo dojrzewająca jest trwała i może być przechowywana w odpowiednich warunkach nawet do miesiąca" czyli jak wynika z drugiego cytatu to ju w czasie dojrzewania kielbasa jest zepsuta.Warto chyba sie zastanowic co sie mowi .Poziom artykulow jest zenujacy.

odpowiedz

0
2
~ewa-gotuje.pl 2013-02-21 (11:04) 1 rok 8 miesięcy 9 dni 2 godziny i 52 minuty temu

Ewa-gotuje.pl
Potrawy mięsne na pysznym blogu www.ewa-gotuje.pl

odpowiedz

0
2
~STAN 2013-02-21 (09:35) 1 rok 8 miesięcy 9 dni 4 godziny i 21 minut temu

MISTRZ WĘDLINIARSTWA Z
Potrafię w tym zawodzie wszystko ... salami odpowiem robi się z istot prawie takich samych jak ty i ja ... . czy coś pominąłem ?

odpowiedz

0
0
~tytka 2013-02-21 (07:04) 1 rok 8 miesięcy 9 dni 6 godzin i 52 minuty temu

Na terenie Włoch
Prawdziwe salami robi się z ośliny albo koniny. Chodzi tutaj o zawartość glikogenu w mięsie, który dzieki heterofermentacji mlekowej nadaje specyficzny smak produktowi. Pleść na powierzchni to Penicillium. Kiedyś produkty salamipodobne nie mogły nosić takiej nazwy i były sprzedawane jako serwolatka. Proszę się douczyć.

odpowiedz

0
0
~Smakosz 2013-02-20 (13:28) 1 rok 8 miesięcy 10 dni i 28 minut temu

PRAWDZIWE salami produkuje się TYLKO z osła! (byle nie z platformy!_)

odpowiedz

0
0
~Gaga 2013-02-20 (13:10) 1 rok 8 miesięcy 10 dni i 46 minut temu

Lubię salami
Pyszne jest,ale szkoda ze takie kaloryczne!

odpowiedz

0
0
~sadgdg 2013-02-20 (13:07) 1 rok 8 miesięcy 10 dni i 49 minut temu

tak było kiedyś
Dzisiaj to chemiczna papka

odpowiedz

0
0
~Marco 2013-02-20 (13:02) 1 rok 8 miesięcy 10 dni i 54 minuty temu

Nierne informacje
Autorce proponuje wycieczke do Wloch nie do Watykanu i wtedy zacznie inaczej o salami pisac. Poza tym porownywanie chudej szynki do salami to jak porownywanie wody do wodki.

odpowiedz

0
0
~Anita 2013-02-20 (13:02) 1 rok 8 miesięcy 10 dni i 54 minuty temu

Oryginalne salami
Uwielbiam prawdziwe salami. Cięzko takie znalezc w sklepach. Ale ostatnio natrafiłam na taki malutki sklepik La Perla na Michałowskiego w Krakowie z włoskimi produktami, m. in salami własnie.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie w oleju, Makowiec, Desery, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Placuszki, Blok czekoladowy, Sałatka gyros, Szarlotka, Naleśniki, Mięso mielone, Barszcz czerwony, Knedle, Śledzie przepisy, Kurczak, Dania z ziemniaków, Sałatka, Pierogi, Rogaliki