zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Najsilniejsze przeciwutleniacze w jedzeniu!

WP | aktualizacja 2013-10-03 (17:14) 11 miesięcy 17 dni 22 godziny i 51 minut temu | 14 opinii
 
Najsilniejsze przeciwutleniacze w jedzeniu!

Przeciwutleniacze znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Najbogatsze są w nie jednak owoce i warzywa. Wszystko jedno czy są to witaminy, kwasy lub minerały - grunt, że chronią nasze komórki, spowalniając procesy starzenia i redukując ryzyko wystąpienia wielu chorób - w tym nowotworów.

Oczywiście wszystko zależy od ilości. Garść suszonych śliwek raz w tygodniu - choć ma bardzo dużo antyoksydantów - nie wpłynie znacząco na nasze zdrowie. Jeśli jednak zadbamy o to, by do każdego posiłku zaserwować produkt, który zawiera cenne przeciwutleniacze, możemy osiągnąć bardzo wiele.

Na podstawie badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Tufts w Massachusetts, dr Ronald Priori stwierdził, że stosując dietę bogatą w owoce i warzywa o wysokim wskaźniku ORAC (zdolność absorpcji wolnych rodników tlenowych), można podnieść poziom antyoksydantów w krwiobiegu nawet o 20 proc., a co za tym idzie, znacząco spowolnić proces starzenia i wyraźnie zredukować ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Na podstawie wieloletnich badań naukowcy sugerują, że powinno się zwiększyć dzienne spożycie produktów bogatych w antyoksydanty, tak by wraz z jedzeniem dostarczać organizmowi minimum 3, a najlepiej 4-5 tys. jednostek ORAC.

Biorąc pod uwagę fakt, że większość z nas nigdy nie spotkała się z tym wskaźnikiem, nasuwa się pytanie - czy te 4-5 tysięcy to dużo, czy mało. Oczywiście wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Jeśli żywimy się przede wszystkim hamburgerami, pizzą i frytkami osiągnięcie takiej dawki (w codziennej diecie, a nie jednorazowo) może okazać się wyzwaniem. Za to roślinożercy z pewnością przekraczają zalecane minimum. Na szczęście nie ma górnej granicy, dotyczącej ilości przyswajalnych substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Jedynym ograniczeniem jest tu zdrowy rozsądek i pojemność żołądka. Naukowcy twierdzą jednak, że przeciętnie pochłaniamy ok. tysiąca jednostek.

Nawet jeśli nie jesteśmy miłośnikami warzyw i owoców, warto poznać te o najwyższym wskaźniku ORAC i włączyć je do diety. Jeśli nie dla przyjemności jedzenia, to w celu przedłużenia młodości i z troski o zdrowie.

W związku z możliwymi wahaniami jednostek ORAC w owocach i warzywach, wartości prezentowane w różnych zestawieniach nierzadko się różnią. I tak na przykład mangostan – niewielki azjatycki owoc o jednym z największych potencjałów antyoksydacyjnych – osiąga od 17 do 24 tys. jednostek w 100 g produktu. Sok z mangostanu możemy nawet kupić w Polsce, ale musimy przygotować się na spory wydatek – 500 ml kosztuje prawie 60 zł. Za to wystarczy nam kilka łyżek dziennie.  

Na szczęście także wiele naszych rodzimych warzyw i owoców cechuje się wysokim wskaźnikiem. Blisko 16 tys. jednostek ORAC ma 100 g aronii, taka sama ilość owoców bzu czarnego – 15 tys., borówek i żurawiny – 9 tys., czarnych porzeczek i suszonych śliwek  – 8 tys., jeżyn – 6 tys., malin – 5 tys. , truskawek i jabłek – ok. 4 tys. Ponad 3 tys. mają czereśnie i agrest. W przedziale 2-3 tys. jednostek ORAC mieszczą się gruszki i egzotyczne pomarańcze.

Dużą zawartością antyoksydantów cechują się orzechy – najwięcej jednostek ORAC mają orzechy pekan – 17 tys., włoskie natomiast – 13,5 tys.

W warzywach znajdziemy trochę mniej jednostek antyoksydacyjnych, ale biorąc pod uwagę inne cenne dla zdrowia właściwości, nie warto skupiać się tylko na owocach. Najwięcej jednostek ORAC ma fasola czerwona - 8,4 tys., karczochy - 6,5 tys., soja - 5,5 tys., brokuły - 3 tys., kapusta czerwona - 2,4 tys., szparagi - 2,2 tys.  Pamiętajmy jednak, że obróbka termiczna – obojętnie czy będzie to gotowanie, pieczenie lub smażenie znacznie obniża wartość ORAC.
 
Niezwykłe zdolności zwalczania wolnych rodników mają też zioła i przyprawy - cynamon, curry, majeranek, tymianek, chili, pietruszka czy kakao. Tu wartości są naprawdę wysokie - np. goździki suszone posiadają 290 tys. jednostek, oregano suszone – 175 tys., rozmaryn – 165 tys., cynamon – 131 tys., kurkuma 127 tys. W kuchni zazwyczaj używamy zaledwie szczypty danej przyprawy, ale warto pamiętać, że także te składniki pozwalają nam dłużej cieszyć się młodością. Może więc zamiast stosować gotowe mieszanki, sięgniemy po zdrowe i naturalne przyprawy.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 14 73,68%
nie 5 26,32%

Opinie (14)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~ja 2013-10-04 (23:41) 11 miesięcy 16 dni 16 godzin i 24 minuty temu

Nowa ja
Fajne i skuteczne plany odchudzające. Schudłam po nich ponad dwadzieścia kilo bez jakichkolwiek głodówek. Plan otrzymałam na fejsie. Wpiszcie na faceboku dieta trening suplementacja. I zapytajcie o indywidualne plany.

odpowiedz

0
0
~adn 2013-10-04 (02:36) 11 miesięcy 17 dni 13 godzin i 29 minut temu

onomatopejq
Jeśli chcesz zlokalizować swojego znajomego, wejdź w link: ulinks.net/lokalizator <--- wystarczy podać jego numer telefonu. df

odpowiedz

1
1
~Misiu 2013-10-04 (02:19) 11 miesięcy 17 dni 13 godzin i 46 minut temu

Wcinajcie ludziska to
A ja wpier... codziennie gumi jagody i śmigam jak ta lala.

odpowiedz

0
0
~b 2013-10-04 (02:07) 11 miesięcy 17 dni 13 godzin i 58 minut temu

a
szkoda s l o w

odpowiedz

0
0
~P. 2013-10-04 (01:10) 11 miesięcy 17 dni 14 godzin i 55 minut temu

Najlepszy przeciwutleniacz
Nalezy zamknac sie w szczelnym pomieszczeniu bez dostepu powietrza. Tlen sie wkrotce skonczy; do konca zycia nie rozwina sie zadne nowotwory.

odpowiedz

0
0
~znawca 2013-10-04 (00:56) 11 miesięcy 17 dni 15 godzin i 9 minut temu

chili
papryka chili posiada kapsaicyne a ona jest zabojcza dla kazdego rodzaju raka

odpowiedz

0
0
~Piotr 2013-10-04 (00:51) 11 miesięcy 17 dni 15 godzin i 14 minut temu

Antyoksydacja z MONAVIE
wp.pl) Pozdrawiam

odpowiedz

0
0
~netowe wykopki 2013-10-04 (00:24) 11 miesięcy 17 dni 15 godzin i 41 minut temu

Przetrwają Ci co
Cała prawda o urządzeniu aktywator wody Atara Golden szukaj w necie wiadomości o aktywatorze wody Atara Golden - to jedyny ratunek dla ludzkości . Przeczytaj a zaczniesz myśleć i żyć inaczej .

odpowiedz

0
0
~ela 2013-10-04 (00:01) 11 miesięcy 17 dni 16 godzin i 4 minuty temu

zbilansowana dieta i
Brednie z ta grupa krwi i tyle. Ja mam B i niby tez dieta wegetarianska mi nie sluzy a bylam na niej 5 lat i sluzyla bardzo dobrze, przerwalam przez lenistwo. Teraz jem mieso tyle, ze nie przetworzone ale przygotowane samodzielnie, nie jem wiprzowiny, wolowine rzadko, jak juz glownie kurczak. Klucz do zagadki to dobrze zbilnasowana dieta i roznorodna a nie dieta zgodna z grupa krwi - to wymysl. Co wiecej melancholik zazwyczaj wyglada mlodziej niz choleryk czy sangwinik o zdrowie natomiast moze dbac i jeden i drugi.

odpowiedz

0
0
~Zadowolona 2013-10-03 (23:44) 11 miesięcy 17 dni 16 godzin i 21 minut temu

Redukcja wagi
Nie zdążyłeś w tym roku z wymarzona sylwetką? Nic straconego! Weź się za siebie już dziś , żeby mieć pewnośc że w nastepnym roku wyjdziesz na plażę bez kompleksów! Skorzystaj z planów odchudzających i nie tylko wpisując na fejsie słowa dieta trening suplementacja. Polecam!!!

odpowiedz

0
0
~probioemy@wp.pl 2013-10-03 (23:36) 11 miesięcy 17 dni 16 godzin i 29 minut temu

zdrowe jadło
tylko żywność moczona w wodzie z probioemami -gwarantem dobrego zdrowia

odpowiedz

0
0
~znawca 2013-10-03 (22:45) 11 miesięcy 17 dni 17 godzin i 20 minut temu

Hipokryzja
Jak tylko plebs ujrzy w składzie produktu słowo 'przeciwutleniacz" lub symbol oznaczający E to podnosi lament, że "chemia", "trucizna", "wykończyć nas chcą". Jeżeli jednak w co drugim artykule to co jest dodawane jako "chemia" jest w pełni naturalne i super zdrowe, to chyba nie ma ratunku dla ludzkości... Wszystkim spiskowcom twierdzących, że ta cała "chemia" dodawana jest tak super szkodliwa, to polecam edukację i uderzenie pustym łbem o ścianę - może klepka wskoczy na miejsce.

odpowiedz

0
0
~prolive100@interia.pl 2013-10-03 (22:36) 11 miesięcy 17 dni 17 godzin i 29 minut temu

najsilniejszy przeciwutleniacz
interia.pl

odpowiedz

0
0
~wprost 2013-10-03 (22:20) 11 miesięcy 17 dni 17 godzin i 45 minut temu

tylko żywność zgodna
efekty "roślinożerstwa" widać po pani Małgorzacie Braunek, nie dość, że wyglada 15 lat starzej, to ostatnio jeszcze poważnie sie rozchorowała, a z tego co mi wiadomo, to jest wegetarianką od conajmniej 15 lat; matka natura modyfikowała grupy krwi nie bez powodu, organizm człowieka musiał dostosować sie do trawienia pożywienia, które akurat było dostępne; a tak z ciekawości, jakie grupy krwi mają zwierzęta? Osobiście wolę owoce i warzywa, ale mi nie służą, okazało się że mam grupę krwi 0 i owoce i warzywa sa wskazane ale w niewielkiej ilości

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Barszcz czerwony, Desery, Szarlotka, sernik na zimno, Naleśniki, Ciasta na zimno, Pierogi, Mięso mielone, Makowiec, Knedle, Śledzie po kaszubsku, Dania z ziemniaków, Sałatka gyros, Blok czekoladowy, Rogaliki, Placuszki, Sałatka, Śledzie przepisy, Śledzie w oleju, Kurczak