zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jeśli smażyć, to na czym?

WP | aktualizacja 2011-08-10 (16:51) 3 lata 4 miesiące 11 dni 21 godzin i 33 minuty temu | 147 opinii
 
Jeśli smażyć, to na czym?

Nie ma co ukrywać, że smażenie to niestety najmniej zdrowy sposób przygotowania posiłku. Niestety, bo przez większość z nas najbardziej lubiany i najczęściej wybierany. I mimo nawoływań dietetyków raczej z niego nie zrezygnujemy. Warto wiedzieć, że nie na wszystkich tłuszczach powinniśmy smażyć. Co ciekawe, wśród ?zakazanych? znalazł się olej najczęściej używany w polskich kuchniach.

Dlaczego smażenie jest niezdrowe?

Przede wszystkim, dania smażone  - szczególnie panierowane - są znacznie bardziej kaloryczne, a zatem sprzyjają nadwadze. Poza tym są dłużej trawione, podrażniają żołądek oraz jelita, zmuszają woreczek żółciowy i trzustkę do znacznie cięższej pracy niż zwykle, są również poważnym obciążeniem dla wątroby. Sam tłuszcz w trakcie smażenia zmienia się, tj. powstają szkodliwe substancje, a te, które są cenne dla naszego zdrowia - jak np. nienasycone kwasy tłuszczowe - ulegają rozpadowi.


W czasie smażenia tłuszcz osiąga zazwyczaj temperaturę między 120 a 230 st. C, a z produktów wydostaje się i wyparowuje woda, którą usiłuje zastąpić. Wówczas jego ilość zmniejsza się na patelni, a my - widząc to - najczęściej dolewamy jeszcze trochę, aby uzupełnić "niedobory". Warto pamiętać, że mięso (np. schabowy) może wchłonąć nawet tyle tłuszczu, ile samo waży. Przeciętnie produkty "wypijają" jednak od 15 do 50 proc. tłuszczu.

Smalec lepszy od oliwy?

Tłuszcze ulegają przemianom podczas obróbki termicznej. Gotowanie czy duszenie, gdzie temperatura dochodzi do ok. 100 st. C, nie wywołuje niekorzystnych zmian. Pojawiają się jednak w czasie smażenia oraz pieczenia, gdy temperatura wzrasta nawet powyżej 180 stopni. Warto tutaj zwrócić uwagę, że tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe - a więc głównie tłuszcze zwierzęce - są odporniejsze na wysoką temperaturę niż tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego? Trudniej je spalić, ponieważ mają stabilną strukturę chemiczną. Spalony tłuszcz wydziela niebiesko-szary dym, co z kolei jest znakiem powstania akroleiny – bardzo szkodliwej substancji toksycznej o działaniu rakotwóczym.
 
Z tego wynika, że do smażenia najlepszy jest… smalec. Jednak ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, powodujących m.in. odkładanie się złego cholesterolu, i których i tak przeciętny mięsożerca zjada zbyt dużo, żywieniowcy zdecydowanie go nie polecają. Ale biorąc pod uwagę tylko jego temperaturę wrzenia, doskonale nadaje się do długotrwałego smażenia. Podobnie ma się sprawa z olejem palmowym, który stosowany masowo w przemyśle spożywczym, nie ma najlepszych notowań u dietetyków.  

Jednak od każdej reguły jest wyjątek – masło, mimo  że jest tłuszczem zwierzęcym, poddane wysokiej temperaturze bardzo szybko ulega dymieniu i nadaje się jedynie do krótkiego smażenia. Jedynym wyjatkiem może być jajecznica czy omlet, bowiem białko jaja ścina się szybciej niż następuje rozkład termiczny masła.

Oleje roślinne lepsze na ciepło

Skoro, ze względów dietetycznych nie smażymy na smalcu, trzeba uważniej przyjrzeć się olejom roślinnym. Większość z nas słyszała, że najzdrowsza jest oliwa z oliwek, tłoczona na zimo. To prawda, jednak w tym przypadku nie jest to najlepszy wybór. Dlaczego?

Oleje tłoczone na ciepło oraz rafinowane zostają bowiem pozbawione pewnych związków wyjątkowo niekorzystnych w czasie smażenia. Ważne jest, aby tłoczenie odbywało się bez ekstrakcji, czyli wypłukania oleju za pomocą środków chemicznych. Tłoczenie na ciepło bez ekstrakcji jest to proces, w trakcie którego nasiona surowca są lekko rozgniatane, krótkotrwale rozgrzewane oraz oczyszczone za pomocą filtrów z wody, zanieczyszczeń i substancji powodujących zmętnienie. Następnie - w wyniku rafinacji - od oleju odseparowane zostają wolne kwasy tłuszczowe, które przyśpieszają procesy utleniania oraz jełczenia oleju oraz substancje, które pod wpływem ciepła ulegają niebezpiecznym dla zdrowia przemianom. Tłoczenie na zimno natomiast odbywa bez podgrzewania ziarna oraz procesu rafinacji. W związku z nieoczyszczeniem, taki tłuszcz nie może być stosowany do celów tzw. gorącej kuchni.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 13 40,63%
nie 19 59,38%

Opinie (147)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Marcin 2014-10-01 (13:18) 2 miesiące 21 dni 1 godzinę i 6 minut temu

Nasz sprawdzony olej rzepakowy, ale zwrócić uwagę czy tłoczony na zimno, używam tylko takiego z oleofarm. Za to do sałatek oliwa czy olej z pestek dzikiej róży też z tej firmy.

odpowiedz

0
2
~tak 2013-10-24 (13:20) 1 rok 1 miesiąc 28 dni 1 godzinę i 4 minuty temu

włoska oliwa z
najlepsza oliwa z oliwek bez sztucznej filtracji tylko na www.stopitalianshop.pl

odpowiedz

2
0
~fanta 2013-08-23 (22:04) 1 rok 3 miesiące 28 dni 16 godzin i 20 minut temu

Blad - maslo
maslo takze nadaje sie do dlugiego smazenia jesli je sklarujemy!

odpowiedz

0
0
~logika 2013-03-08 (21:14) 1 rok 9 miesięcy 13 dni 17 godzin i 10 minut temu

Na czym smażyć?
Smazyć na rzepaku i oliwie z oliwek, ale nie Virgi Ekstra tylko takiej z gorszej jakości= czytaj znacznie tańszej.

odpowiedz

2
0
~trc 2012-12-17 (21:45) 2 lata 4 dni 16 godzin i 39 minut temu

artykuł nie warty
artykuł w końcu nie dochodzi do sedna. na pytanie na czym mamy smażyć autor odpowiedział: "na tym nie, na tym też, i na tym też nie wolno". gdzie tutaj jest podsumowanie?

odpowiedz

2
1
~jontek 2012-12-11 (15:56) 2 lata 10 dni 22 godziny i 28 minut temu

tylko GMO
Z tego wynika ze tylko modifikowana oliwa GMO jest zdrowa brawo TAk sie wciska reklamę malutkim

odpowiedz

1
1
~WOLAK 2012-02-16 (12:18) 2 lata 10 miesięcy 6 dni 2 godziny i 6 minut temu

MY ERŁOPISOSŁY, POLIGLOCI..ZIOBRO,KURSKI
JAK PREZES SZAMAMY KURTURALNIE WSYĆKO ŁYŻKOM ..NP. HAMBURGIERA

odpowiedz

0
0
~I don't even know what to say, this… 2011-12-18 (05:46) 3 lata 4 dni 8 godzin i 38 minut temu

I don't even know what to say, this made tnhigs so much easier!

odpowiedz

0
0
~I'm grafetul you made the post.… 2011-12-16 (13:39) 3 lata 6 dni i 45 minut temu

I'm grafetul you made the post. It's cleared the air for me.

odpowiedz

0
0
~I feel so much happier now I undersatnd… 2011-12-16 (10:09) 3 lata 6 dni 4 godziny i 15 minut temu

I feel so much happier now I undersatnd all this. Thanks!

odpowiedz

0
0
~piekarz 2011-09-01 (01:16) 3 lata 3 miesiące 20 dni 13 godzin i 8 minut temu

patelnia na złom,
każdy wie że lepsze jest pieczone i gotowane

odpowiedz

0
0
~gozdzikowa 2011-08-13 (19:22) 3 lata 4 miesiące 8 dni 19 godzin i 2 minuty temu

na wodzie ,na
znow te niedorobione dziennikarzyny z wp probujadawac porady bez rak i nog..no i w koncu na czym mamy smazyc?? bo z tego belkotu nic nie wiem

odpowiedz

0
0
~irek 2011-08-13 (16:44) 3 lata 4 miesiące 8 dni 21 godzin i 40 minut temu

olejcie ten artykol
to kowra na czym korwa smazyc popaprancu bo nic sie nie dowiedzialem a czas stracilem

odpowiedz

0
0
~peter 2011-08-13 (14:14) 3 lata 4 miesiące 9 dni i 10 minut temu

Dla niektórych samo
Niektórzy bardzo się przejmują, żeby umrzeć zdrowo. Rozumiem jeśli ktoś jest chory, ma jakieś problemy. Poza tym - bez przesady.

odpowiedz

0
0
~Mechanik 2011-08-13 (13:22) 3 lata 4 miesiące 9 dni 1 godzinę i 2 minuty temu

A co z
Najlepioej się smaży olej na silniku gdy silnik ma wycieki wtedy ten aromat i zapach .No i kiedy pali olej aż z rury biały dym takimi szrotami Polacy śmigają po drogach.

odpowiedz

1
1
~grego1 2011-08-13 (13:09) 3 lata 4 miesiące 9 dni 1 godzinę i 15 minut temu

Pierdolenie o Szopenie
Nasze dziadki żyją po 80 lat z przechodem, a smażyli na smalcu lub na oleju lnianym, który sami uprawiali, a później tłoczyli. Te pedały co się wypowiadają o zdrowym smażeniu szukają głupich i naiwnych, aby płacili za ich brednie.

odpowiedz

0
0
~kasia 2011-08-13 (12:44) 3 lata 4 miesiące 9 dni 1 godzinę i 40 minut temu

Jak się odżywiasz
Dawniej zawsze miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj (idealna-figura.eu)

odpowiedz

0
0
~si 2011-08-10 (19:49) 3 lata 4 miesiące 11 dni 18 godzin i 35 minut temu

ja smażę bez tłuszczu

odpowiedz

0
0
~aga 2011-08-10 (19:15) 3 lata 4 miesiące 11 dni 19 godzin i 9 minut temu

No proszę, proszę...
To już i smażenie powoduje uszkodzenia neurologiczne, a rtęć ze szczepionek wstrzykiwanych noworodkom według aktualnej "wiedzy medycznej" nadal jest absolutnie nieszkodliwa neurologicznie... JAKI BIZNES TAKA "AKTUALNA WIEDZA"...

odpowiedz

3
0
~Bartolini Zielona Pietruszka 2011-08-10 (15:04) 3 lata 4 miesiące 11 dni 23 godziny i 20 minut temu

To na czym
Na Patelni czy na Oleju? Smalcu czy na palcu? Na Maśle czy na Kaśce? Na Tłuszczowym Kwasie czy na Ku.....? Dzięki Ci o WirtualnaPolsko, jak zawsze dostarczyłaś bezwartościowej paplaniny literek po wyzywającym tytule. Ja dalej będę smażył na Patelni!

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie po kaszubsku, Kurczak, Sałatka gyros, Ciasta na zimno, Naleśniki, Barszcz czerwony, Pierogi, Śledzie w oleju, Sałatka, Mięso mielone, Makowiec, Rogaliki, Dania z ziemniaków, Placuszki, Blok czekoladowy, Knedle, Szarlotka, Śledzie przepisy, sernik na zimno, Desery