zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jedzmy zielone warzywa liściaste

WP | aktualizacja 2013-04-19 (13:25) 1 rok 6 miesięcy 11 dni 2 godziny i 1 minutę temu | 34 opinie
 
Jedzmy zielone warzywa liściaste

Sałata, szpinak, natka pietruszki, koperek ? to najpopularniejsze w Polsce zielone warzywa liściaste, choć do tej grupy zalicza się znacznie więcej produktów. Warto poznać je wszystkie, bo są smaczne i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zagraniczne badania potwierdziły, że jedzenie zielonych warzyw liściastych zapobiega wielu chorobom. Warto zatem wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas zakupów, jak je przechowywać i w jaki sposób przyrządzać.

Jednymi z badaczy, którzy przekonali się o dobroczynnym wpływie zielonych warzyw liściastych na zdrowie, byli naukowcy z Uniwersytetu w Leicester. Na łamach specjalistycznego czasopisma „British Medical Journal” zamieścili oni badania, z których wynika, że dieta bogata w zielone warzywa liściaste takie jak kapusta, szpinak czy brokuły znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Naukowcy odkryli, że wystarczy jeść ok. 120 gramów tych warzyw dziennie, aby ryzyko wystąpienia cukrzycy spadło o 14 procent. Z innych zagranicznych badań natomiast płynie wniosek, że u kobiet, które regularnie jedzą kapustę włoską czy brukselkę, ryzyko zachorowania na raka jajnika jest niższe aż o 40 procent.

Zielone zdrowie

Bez wątpienia zielone warzywa liściaste jeść warto. Chodzi o te gatunki warzyw, które najczęściej mają jadalne zielone liście oraz łodygi. To m.in. sałata, szpinak, brukselka, brokuły (pod względem botanicznym jemy kwiatostan), kapusta pekińska, botwina, koperek, cykoria, natka pietruszki i nać selera, ale także mniej popularna w Polsce kapusta bezgłowa, eskarola, gorczyca czy jarmuż.

Wyliczono, że szklanka mieszanych zielonych liści zawiera beta-karoten (to przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami i innymi ciężkimi chorobami), związki siarki (zwalczają substancje potencjalnie rakotwórcze w organizmie) oraz karotenoidy (zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory i starcze choroby oczu).

Taka ilość mieszkanki zielonych liści aż w połowie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Zawiera również witaminę E – chroniący serce przeciwutleniacz. A ma tylko 30-35 kalorii. Poza tym w zielonych warzywach liściastych obecny jest błonnik oraz cenne dla zdrowia pierwiastki jak żelazo czy magnez.

Znasz te smaki?

Wśród mniej popularnych warzyw z tej grupy na uwagę zasługuje eskarola, która należy do tej samej rodziny co cykoria. Wyglądem przypomina sałatę. Eskarola ma dość zdecydowany smak. Aby wydobyć z liści słodycz i lekką goryczkę, należy dusić je przez kilka minut. Jest idealna do sałatek. Można też ją podać z kremowym sosem. Świetnie smakuje z serem gorgonzola, pieczonymi gruszkami oraz orzechami włoskimi.

Coraz większą popularnością cieszy się kapusta bezgłowa (ogrodowa), której duże, gładkie, okrągłe liście przypominają kapustę. Kapustę bezgłową należy gotować przez ok. 20-25 minut, a niektórzy zalecają, aby trzymać ją na wolnym ogniu znacznie dłużej. Jej ugotowane liście dobrze smakują z dodatkiem wędzonych wędlin.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 12 85,71%
nie 2 14,29%

Opinie (34)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~zoil 2013-04-21 (15:47) 1 rok 6 miesięcy 8 dni 23 godziny i 39 minut temu

zoil
Edek! Tusz to się bierze w łazience, a gruby brzuch jest groźny, bo lustrzyca tuż, tuż...

odpowiedz

0
0
~Ada 2013-04-21 (10:27) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 4 godziny i 59 minut temu

Test IQ
Hej! Czy Polacy są inteligentni? Co sądzicie na temat swojego IQ? Tutaj możecie to sprawdzić www.iq.098.pl

odpowiedz

0
0
~klarysa 2013-04-21 (10:20) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 5 godzin i 6 minut temu

chemia....
No i co jest prawdą??? Zacznę od tego, że nie znosze sałaty. Nie lubię i koniec. Nie bedę się zmuszała do jedzenia czegoś , co mi gebę wykrzywia. A tak naprawdę to zielone, wg sa zdrowe tylko z własnej działki. Taka jest moja opinia. Ok kilku lat bawię sie w ogrodniczkę. Mam kilka malutkich zagonków w pietruszką, szczypiorem, truskawki , poziomki, trochę ziól. Za kilka dni postawię szklarnię 12m2 i tam bedę miała pomidory, paprykę, ogórki. No i rzodkiewkę. Takimi warzywami, z własnej działki , moge się zajadać ale nie najeżonymi chemią. Mieszkam na wsi i mogę sobie pozwolić na taki mini ogród ale mieszkancom miast to nie zazdroszczę. Pytamy się wielokrotnie: skąd tyle nowotwrów???? Własnie z tych pięknych w styczniu pomidorów, sałaty czy innych zielonych. To jest moje zdanie i można sie z nim zgodzić lub nie. Ja w tę teorię wierzę. Pozdrawiam ;)

odpowiedz

0
0
~jureczek 2013-04-21 (08:15) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 7 godzin i 11 minut temu

zielenina
przy chorobie nadcisnienia tetniczego nie nalezy obzerac sie "lisciastymi" gdyz powoduja zageszczaie krwi i powoduja zatory i .....smierc / zapytajcie dietetykow/

odpowiedz

0
0
~Pejot 2013-04-21 (08:05) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 7 godzin i 21 minut temu

Szczególnie zdrowa zielenina
z Holandii. Dobrze konserwuje organizm, tyle w niej chemii.

odpowiedz

0
0
~Taki jeden 2013-04-21 (07:08) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 8 godzin i 18 minut temu

Argument nie do
"Zagraniczne badania potwierdziły, że jedzenie zielonych warzyw liściastych zapobiega wielu chorobom." Jak coś odkryją za granicą, to klękajta narody... Ciekawe w jaki sposób prowadzili te badania, jak długo i na jakiej podstawie doszli do takich wniosków? To nie jest takie proste jak się nam wydaje... Zbyt wiele czynników ma wpływ na nasze zdrowie... Jakiś czas temu czytałem, że jedzenie bananów jest zdrowe... Badano grupę osób, która żywiła się wyłącznie bananami... Tylko nie wiadomo, czy to jedzenie bananów im pomogło, czy niejedzenie innych rzeczy, które jadła ta druga grupa ludzi?:) Takie badania to jest śmiech na sali... Zbyt wiele jest czynników wpływających na nasze zdrowie i takie badania można rozbić o kant d**y... Dziękuję.

odpowiedz

0
0
~Edek 2013-04-21 (06:22) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 9 godzin i 4 minuty temu

Odchudzanie
wp.pl i jednak cuda się zdarzają he z oponki uwidaczniają mi się już mięsnie :) rewelacja!! Mam juz praie plaski brzuch i widzę mięsnie u góry brzycha:) jeszcze spalę dolną część i będe mial słynnego 6 paka :) a lato już tusz tusz:) Pozdrawiam Edek.

odpowiedz

0
0
~misia 2013-04-21 (04:49) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 10 godzin i 37 minut temu

jedzmy zielone warzywa..
Czeste jedzenie kapusty, kalafiorow, brukselki, nie jest zdrowe, bo blokuje tarczyce ! Jak ktos chce schudnac, to powinien od tych warzyw stac z daleka... SZczegolnie kobiety w okresie menopauzy..

odpowiedz

0
0
~ola18 2013-04-20 (22:00) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 17 godzin i 26 minut temu

zapraszam na randke
SexRandki.xx.pl - umów się z kobietą lub facetem z Twojej okolicy!

odpowiedz

0
0
~ola18 2013-04-20 (21:58) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 17 godzin i 28 minut temu

sexrandki.xx.pl
SexRandki.xx.pl - umów się z kobietą lub facetem z Twojej okolicy!

odpowiedz

0
0
~mal 2013-04-20 (21:57) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 17 godzin i 29 minut temu

mal
a jak sie pali rosliny lisciaste t terz dziala???/

odpowiedz

0
0
~PanPoseł 2013-04-20 (21:54) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 17 godzin i 32 minuty temu

szczaw i mirabelki
też są bardzo zdrowe, trzeba tylko szczaw nieco zaprawić kredą, zeby zneutralizować kwas szczawiowy, a mirabelki regulują pracę jelit.

odpowiedz

0
0
~mara 2013-04-20 (20:26) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 19 godzin i 1 minutę temu

zielone
Wlosi jedza liscie buraka cukrowego zastepuje szpinak i sa smaczniejsze,jedza tez zielone czesci rzepy a golabki zawijaja w liscie winogron a nie w kapuste - samo zdrowie

odpowiedz

0
0
~Luka 2013-04-20 (19:31) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 19 godzin i 55 minut temu

Schudnij
gmail.com w ciągu niespełna 4 miesięcy zgubiłem 23 kg tłuszczu!! Moje samopoczucie się poprawiło, a dziewczyny zaczęły się patrzeć na mnie!! Może teraz znajdę ta jedyną!!ALe najważniejsze jest to że pozbylem sie tym samym depresji.

odpowiedz

0
0
~kasia 2013-04-20 (19:15) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 20 godzin i 11 minut temu

obejrzyjcie film food
.

odpowiedz

0
0
~pla 2013-04-20 (19:13) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 20 godzin i 13 minut temu

jeść tylko produkty
polecam film food does matter tam macie wszystko /i nie tylko/ na ten temat. jest też ponoć w wersji polskiej.miłego oglądania

odpowiedz

0
0
~Gość 2013-04-20 (13:18) 1 rok 6 miesięcy 10 dni 2 godziny i 8 minut temu

Fajna przystawka
ze szpinakiem

odpowiedz

0
0
~ja 2013-04-20 (10:52) 1 rok 6 miesięcy 10 dni 4 godziny i 34 minuty temu

Tytył:
Widać jaka wasza medycyna jest rozwinieta i ile forsy na badania raka wydajeci, tak tak kartoffle pietruszki to cos w sam raz dla was

odpowiedz

0
0
~Ann 2013-04-20 (10:52) 1 rok 6 miesięcy 10 dni 4 godziny i 34 minuty temu

Szczególnie satała "jest
Wchłania wszystko jak gąbka wodę! Smacznego!

odpowiedz

0
0
~lis 2013-04-20 (10:31) 1 rok 6 miesięcy 10 dni 4 godziny i 55 minut temu

DOBRE ZWŁASZCZA TERAZ
TOTALNY CHŁAM NIE DO JEDZENIA,CHYBA,ŻE SOBIE KTOŚ W OGRÓDKU POSIEJE LUB OD SĄSIADA DOSTANIE LUB ZNAJOMEGO ROLNIKA.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Desery, Pierogi, Sałatka, Mięso mielone, Makowiec, Naleśniki, Kurczak, Barszcz czerwony, Blok czekoladowy, Śledzie przepisy, Knedle, Śledzie w oleju, Szarlotka, Ciasta na zimno, Dania z ziemniaków, Sałatka gyros, sernik na zimno, Śledzie po kaszubsku, Rogaliki, Placuszki