zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża?

WP | aktualizacja 2012-02-29 (17:34) 2 lata 7 miesięcy 25 dni 17 godzin i 51 minut temu | 6 opinii
 
Jak sprawdzić, czy ryba jest świeża?

Ryby jeść trzeba ? chyba nikt nie będzie się spierał z tym stwierdzeniem dietetyków. Czy wiemy jednak, jak je wybierać? Na co zwracać uwagę, by trafić na świeże egzemplarze?

Świeża czy mrożona?

Nie ulega wątpliwości, że najlepszą rybę dostaniemy od hodowcy lub rybaka, prosto z połowu. Rzeczywistość dla większości z nas jest jednak mniej łaskawa, więc zakupy musimy robić w sklepach.

- Do zakupu ryby należy dobrze się przygotować – tłumaczy Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni Velaves Spa & Resort. – Najpierw zastanówmy się, jakie danie chcemy z niej przygotować. Wszystko zależy od gatunku ryby - czy kupujemy ją w całości, czy już jako filety, świeże lub mrożone. W każdym przypadku najlepiej kierować się jedną zasadą - ryby najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach. Warto też zapoznać się z ich pochodzeniem.
W sklepie, szczególnie wielkopowierzchniowym, możemy trafić na towar, który np. był zamrożony, potem rozmrożony i ponownie zamrożony. W  takich rybach – jak zresztą w każdym pożywieniu, które było kilkakrotnie mrożone -  bardzo szybko pojawiają się szkodliwe bakterie. Może więc dojść do zatrucia pokarmowego.

- To, czy ryba jest świeża, czy rozmrożona, można poznać po kolorze, zapachu, a także konsystencji – dodaje nasz kucharz. -  Jeśli nie mamy wyjścia i musimy kupić tego typu produkt, warto sięgnąć po ryby zamrażane w systemie IQF, który uniemożliwia przedostawanie się powietrza, a na produkcie pozostawia cienką warstwę glazury.

Jest jeszcze jeden sposób. Niestety wynik tego eksperymentu poznamy dopiero w czasie przygotowywania dania.

- Podczas smażenia np. dorsz charakterystycznie się rozpada, ponieważ jest bardzo delikatny. Natomiast ryba rozmrożona się kurczy – mówi kucharz.

Zerknij w oczy

Jak uniknąć przykrych niespodzianek? Najlepiej  wybierać świeże okazy,  złowione najwyżej dzień wcześniej. Jak rozpoznać taki egzemplarz? Najlepiej po oczach. Mętne i wklęsłe świadczą o tym, że nasza rybka długo czeka na kupca. Jeśli jest świeża, będzie miała oczy wypukłe i błyszczące.

- Jeżeli kupujemy świeżą rybę w całości, należy też pamiętać, aby łuska była błyszcząca, bez śluzu - mówi Robert Joachimiak-Szpinda. - Zasada ta nie dotyczy ryb z gatunku karpiowatych, które naturalnie pokryte są śluzem. Podczas patroszenia ryby trzeba zwrócić uwagę na zapach, jeżeli jest nieprzyjemny, ryba może być nieświeża. Gdy kupujemy oczyszczoną rybę, zwracajmy uwagę na skrzela.  Zależnie od gatunku, kolor powinien być  intensywny, bladoróżowy lub nawet ciemnoróżowy. Jeżeli skrzela są żółte lub brunatne oznacza to, że ryba ta już dość długo leży.
 
Poza barwą skrzeli, w sklepie bacznie obserwujmy też kolor samego mięsa.

- Świeży filet np. pstrąga charakteryzuje się bladoróżowym kolorem, natomiast łosoś musi mieć pomarańczową intensywną barwę. Biały nalot na filecie łososia świadczy o niezdatności do spożycia – dodaje Robert Joachimiak-Szpinda.

Samo mięso powinno być jędrne i pod wpływem nacisku szybko wracać do poprzedniego kształtu. Gdy tak się nie dzieje, zrezygnujmy z kupna ryby.

ml/mmch

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 7 70,00%
nie 3 30,00%

Opinie (6)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~łowca 2012-02-29 (18:38) 2 lata 7 miesięcy 25 dni 16 godzin i 47 minut temu

Śweierza ryba
Ryba jak kobieta musi mieć kryształowe oczy! Ryba nie może być łąpana w siei które siedzą w wodzie za długo, a na haczyk!

odpowiedz

0
0
~Zeromacho 2012-02-29 (17:43) 2 lata 7 miesięcy 25 dni 17 godzin i 42 minuty temu

Czy autor tego
"Zasada ta nie dotyczy ryb z gatunku karpiowatych." Oczywiście autor nie skończył szkoły podstawowej i nie wie czym się różni gatunek od rodziny.

odpowiedz

1
0
~Student 2012-02-29 (17:43) 2 lata 7 miesięcy 25 dni 17 godzin i 42 minuty temu

Ryba z Auchana
Chciałem kupić rybę z Auchana,miał to być dorsz.Chciałem sprawdzić świeżość po skrzelach-i co? Były wycięte,nie było ich.Sprzedają padlinę,lepiej ryb tam nie kupować.

odpowiedz

0
0
~er 2012-02-29 (17:33) 2 lata 7 miesięcy 25 dni 17 godzin i 52 minuty temu

to żart ?
- "To, czy ryba jest świeża, czy rozmrożona, można poznać po kolorze, zapachu, a także konsystencji" ? tiaa... jak nie śmierdzi i nie przelewa się między palcami, to jest drugiej świeżości... a jak: "trzeba zwrócić uwagę na zapach, jeżeli jest nieprzyjemny, ryba może (!?) być nieświeża" Ludzie, co wy z takimi poradami... śmierdzi, to jest nieświeża...

odpowiedz

0
0
~StomB 2012-02-29 (17:33) 2 lata 7 miesięcy 25 dni 17 godzin i 52 minuty temu

W rejonie katowickim
z tym, że tylko jedna z nich jest rybą...

odpowiedz

0
1
~Ela 2012-02-29 (17:31) 2 lata 7 miesięcy 25 dni 17 godzin i 54 minuty temu

Gruszka czy jabłko
MASZ FIGURĘ TYPU GRUSZKA CZY JABŁKO NA TEJ DIECIE TO BEZ ZNACZENIA-Sprawdź dlaczego program którego używałam skutecznie pozwolił mi się pozbyć nadwagi i nie pozwolił przytyć ponownie Poznaj moc która drzemie w twoim organizmie. Jedz ulubione dania i chudnij. Czytaj na kalorie-zdrowia.com.pl) sprawdzony i skuteczny w przypadku kobiet po porodzie. Znakomicie regeneruje organizm i kształtuje sylwetkę. Polecam gorąco

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Pierogi, Sałatka, Naleśniki, Rogaliki, Ciasta na zimno, Knedle, Blok czekoladowy, Szarlotka, Desery, Sałatka gyros, Makowiec, Kurczak, Placuszki, Śledzie przepisy, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Mięso mielone, Śledzie po kaszubsku, Barszcz czerwony, sernik na zimno