Trwa ładowanie...
22-04-2015 16:31

Jak skutecznie myć owoce i warzywa?

Na sklepowych półkach i straganach nie brakuje dorodnie wyglądających warzyw i owoców. Są kształtne, jędrne, bez plamek czy przebarwień. Najczęściej swój piękny wygląd zawdzięczają niebezpiecznym pestycydom. Dlatego tak ważne jest odpowiednie umycie produktu przed zjedzeniem. Dietetyk Agnieszka Piskała wyjaśniła, jak robić to najlepiej i nie powielać typowych błędów.

Jak skutecznie myć owoce i warzywa?Źródło: 123RF
d17edxq
d17edxq

Na sklepowych półkach i straganach nie brakuje dorodnie wyglądających warzyw i owoców. Są kształtne, jędrne, bez plamek czy przebarwień. Najczęściej swój piękny wygląd zawdzięczają niebezpiecznym pestycydom. Dlatego tak ważne jest odpowiednie umycie produktu przed zjedzeniem.

Dietetyk Agnieszka Piskała wyjaśniła, jak robić to najlepiej i nie powielać typowych błędów. Szczegóły w wideo poniżej.

Pod nazwą pestycydy kryją się różne toksyczne substancje, które wykorzystuje się do zwalczania niepożądanych organizmów. Używane są głównie do ochrony roślin uprawnych, w tym produktów żywnościowych, przed grzybami, chwastami, gryzoniami, owadami itp. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Nie da się ukryć, że pestycydy to sama chemia. Z badań naukowych wynika, że częsty kontakt z pestycydami może przyczynić się do rozwoju cukrzycy albo choroby Parkinsona, uszkodzenia układu nerwowego czy zaburzeń w gospodarce hormonalnej. Kumulacja toksycznych substancji w organizmie prowadzi ponadto do powstawania nowotworów, również u potomstwa.

d17edxq

Dobra wiadomość jest taka, że w Polsce w porównaniu z wysoko uprzemysłowionymi krajami należącymi do Unii Europejskiej średnie zużycie pestycydów jest bardzo niskie - co nie znaczy, że nie ma ich w ogóle.

d17edxq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17edxq
Więcej tematów