zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Gotować, piec czy smażyć?

WP | aktualizacja 2009-12-16 (14:49) 4 lata 7 miesięcy 12 dni 15 godzin i 46 minut temu | 6 opinii
 
Gotować, piec czy smażyć?

A może dusić? Albo gotować na parze? Wiadomo, że jeśli chcemy zjeść cokolwiek na ciepło - zwłaszcza mięso, które rzadko kiedy spożywamy na surowo - musimy poddać potrawę obróbce cieplnej. Niestety, często podczas tego procesu zubażamy zarówno smak, jak i wartości odżywcze produktu.

Najłatwiejsze jest gotowanie, najkrótsze - smażenie. Trudniej przekonać do związanego z bardziej skomplikowanymi zabiegami pieczenia w folii czy wymagającego pewnej wiedzy duszenia. Jak zwykle, warto jednak podjąć wysiłek nad garnkami i piecykiem, by móc się delektować potrawą o niepowtarzalnych walorach smakowych - w dodatku ze świadomością, że danie jest stosunkowo zdrowe.

Piekarnik, nie patelnia

Chyba najgorszym możliwym wyborem jest klasyczne usmażenie, zwłaszcza w przypadku mięsa. Danie wchłania dużo tłuszczu, podczas gwałtownej obróbki termicznej traci całkiem sporo witamin, a białko często ścina się nierównomiernie - co oznacza, że aby posiłek nie był surowy w środku, często musi być mocno przyrumieniony... czyli po prostu spieczony, w skrajnych przypadkach nawet przypalony.

Sensowną alternatywą dla tych, którzy lubią intensywny smak dobrze przyprawionych mięs, jest pieczenie, najlepiej w folii. Ponieważ właściwie (lub wcale) nie trzeba dodawać tłuszczu, danie będzie znacznie mniej kaloryczne. Z kolei dzięki przygotowaniu w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w folii aluminiowej lub specjalnym rękawie do pieczenia, mięso będzie się piekło we własnym sosie, uzyskamy więc danie o wspaniałym, naturalnym aromacie oraz smaku, soczyste i kruche, wręcz rozpływające się w ustach.

Jeśli lubimy eksperymentować, spróbujmy też duszenia. Wymaga stanowczo mniej tłuszczu niż smażenie i doskonale sprawdza się w przypadku na przykład gulaszów, zrazów czy rozmaitych potrawek. Pyszny efekt wymaga jednak większej wiedzy: gdy mieszamy ze sobą produkty o odmiennej twardości i wymaganym czasie przyrządzania, musimy dokładnie zaplanować kolejność oraz czas dodawania kolejnych produktów, by nic nie było ani w postaci półpłynnej, ani prawie surowe.

Z wodą na odległość

Wielu dietetyków gorąco zaleca mięsa gotowane, gdyż do ich przygotowania nie używa się tłuszczu; ba, często nawet tłuszcz się wygotowuje i wtedy oczywiście nie trafia na nasz „odchudzony" talerz. Pomijają jednak fakt, że wygotowuje się także mnóstwo witamin, co już nie jest wcale zdrowe. Wszystkie cenne składniki, które trafią z mięsa i warzyw do wody, są zwykle wylewane, czyli marnowane. Teoretycznie nic nie tracimy, jeśli z wywaru przygotujemy zupę, jednak długotrwałe gotowanie sprawia, że na przykład większość witaminy C ulega zniszczeniu i bezpowrotnie ulatuje.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Tagi: Ryby, Mięso, Warzywa
Oceń
tak 1 100,00%
nie 0 0,00%

Opinie (6)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
1
~Rafał 2013-09-15 (20:38) 10 miesięcy 13 dni 9 godzin i 57 minut temu

podstawa to...
Podstawa to dobre garnki bez tego daleko się nie zajedzie, mam garnki z welmax super sprawa. Z nimi gotowanie to czysta przyjemność.

odpowiedz

1
1
~Jan 2012-12-17 (10:19) 1 rok 7 miesięcy 11 dni 20 godzin i 16 minut temu

Pan
polecam http://mania-gotowania.blogspot.com/2012/12/jabecznik-z-kruszonka-i-karmelizowanymi.html

odpowiedz

1
1
~pati 2012-05-02 (11:15) 2 lata 2 miesiące 26 dni 19 godzin i 20 minut temu

Tylko zdrowe odżywianie
Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem, po tak tuczących potrawach. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie i to przeróżne.Mało warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealna-figura.eu)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

odpowiedz

0
0
~That's an ingnieous way of thinking about it. 2012-02-16 (06:22) 2 lata 5 miesięcy 13 dni i 13 minut temu

That's an ingnieous way of thinking about it.

odpowiedz

0
0
~Wielkie dzi?ki za t? icafrmonj?, my?l?, ?e… 2012-02-13 (17:24) 2 lata 5 miesięcy 15 dni 13 godzin i 11 minut temu

Wielkie dzi?ki za t? icafrmonj?, my?l?, ?e warto by?o po?wi?ci? chwilk? i przeczyta? Twojego posta.

odpowiedz

0
0
~Dana 2009-12-22 (16:42) 4 lata 7 miesięcy 6 dni 13 godzin i 53 minuty temu

czy naprawde
duszenie w folii aluminiowej jest takie zdrowe?

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Dania z ziemniaków, Makowiec, Barszcz czerwony, Śledzie po kaszubsku, Knedle, Kurczak, Mięso mielone, Blok czekoladowy, Placuszki, Rogaliki, Naleśniki, Sałatka gyros, sernik na zimno, Ciasta na zimno, Śledzie przepisy, Desery, Szarlotka, Pierogi, Sałatka, Śledzie w oleju