zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Dżemy, konfitury, powidła, marmolady. Czym się różnią?

WP | dodane 2012-06-15 (16:44) 2 lata 4 miesiące 5 dni 22 godziny i 47 minut temu | 17 opinii
 
Dżemy, konfitury, powidła, marmolady. Czym się różnią?

Coraz częściej sięgamy po gotowe przetwory, rezygnując z przygotowania zapasów na własną rękę. Tymczasem wszystkie przetwory, poza znaczną wartością odżywczą, ułatwiają planowanie oraz przyrządzanie codziennych posiłków. I to ? co nie jest bez znaczenia ? po znacznie niższych cenach. Jak odróżnić dżemy, konfitury, powidła czy marmolady?

Najpopularniejsze są przetwory owocowe. Zaliczamy do nich m.in. dżemy, konfitury, powidła, marmolady oraz owoce prażone (przede wszystkim jabłka). – Czasami, ze względu na trudności w jednoznacznej kategoryzacji i nieco inne przeznaczenie, wymienia się także segment obejmujący dodatki do mięs, pasztetów i serów, na przykład żurawinę i borówkę. Wszystkie różnią się między sobą przede wszystkim zawartością owoców, konsystencją oraz sposobem produkcji – twierdzi Małgorzata Przeździecka, marketing manager firmy Scandic Food w Polsce.

Ministerialna zawartość owoców
„Przetwory utrwalane cukrem mają duże znaczenie w gospodarstwie domowym, gdyż nie są trudne do przygotowania i pozwalają zagospodarować duże ilości surowca. Najbardziej trwałe są przetwory zawierające 60-65 proc. cukru – tę ilość można znacznie zmniejszyć, pod warunkiem częściowego odparowania owoców. Należą do nich dżemy, marmolady i syropy. Duże zagęszczenie cukru zapobiega rozwojowi drobnoustrojów, co w konsekwencji przedłuża trwałość przetworów” – przekonują Danuta i Henryk Dębscy, autorzy „Ilustrowanej kuchni polskiej”. Warto wiedzieć, że producenci przetworów owocowych nie mogą dowolnie dobierać składników oraz stosować dowolnych proporcji. Minimalna zawartość owoców w gotowym produkcie (ilość owoców użytych do przygotowania 100 g produktu) określona jest bowiem w rozporządzeniu ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Dżem, czyli co?
Dżemy zaliczane są do najpopularniejszych przetworów. Otrzymuje się je z całych lub rozdrobnionych owoców, gotowanych w cukrze lub syropie. „Dodatek cukru w dżemie jest większy niż w marmoladzie, gdyż przetwory te są znacznie krócej gotowane. Dżemy można przygotowywać ze wszystkich owoców, ale musi to być surowiec świeży, zdrowy, niesfermentowany i nieuszkodzony” – informują Danuta i Henryk Dębscy. W przypadku większości dżemów, ilość przecieru wymaganego do wytworzenia 100 g wyrobu powinna wynosić nie mniej niż 35 g. Warto wiedzieć, że zgodnie z rozporządzeniem resortu, dla dżemów z czerwonych i czarnych porzeczek, rokitnika, owoców jarzębiny, pigwy czy dzikiej róży wymagana ilość owoców to: dla dżemu – minimum 25 g na 100 g, a dla dżemu ekstra co najmniej 35 g.

Smaki, które lubimy najbardziej
– Nie da się ukryć, że Polacy najczęściej wybierają dżemy i to te niskosłodzone. Zdecydowany prym wiedzie truskawka, najpopularniejszy owoc wśród naszych rodaków. Coraz częściej jednak konsumenci sięgają po nowe, egzotyczne smaki lub z dodatkiem nutek smakowych, jaką daje przykładowo imbir czy cynamon. Jednocześnie jesteśmy konsumentami coraz bardziej świadomymi: zwracamy uwagę na zawartość owoców, cukru oraz stosowane w produktach konserwanty – twierdzi Małgorzata Przeździecka. Podczas przygotowywania dżemów na własną rękę, można przyrządzić je z małą ilością cukru, ale wtedy należy pasteryzować słoiki przez około 20 minut.

Długotrwałe i powolne gotowanie
Konfitury to luksusowe przetwory, otrzymywane przez smażenie całych lub rozdrobnionych owoców w syropie o dużej zawartości cukru (60-70 proc.), który nadaje im trwałość. Przeciętnie jest to 1 kg cukru na 1 kg owoców. „Sporządzanie konfitur polega na długotrwałym, z niewielkimi przerwami, powolnym gotowaniu owoców w gęstym syropie z wody i cukru, wskutek czego następuje nasycenie owoców cukrem” – informują Danuta i Henryk Dębscy. Minimalna ilość owoców wymaganych do wytworzenia konfitury to 50 g na 100 g oraz 60 g na 100g w przypadku konfitury ekstra.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 5 83,33%
nie 1 16,67%

Opinie (17)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
1
~kraken 2012-06-26 (01:42) 2 lata 3 miesiące 25 dni 13 godzin i 49 minut temu

Hahaha-ale z was
Polska nazwa marmolada,wywodzi sie od angielskiego marmalade,czyli klasycznego DZEMU z owocow cytrusowych,przede wszystkim pomaranczy,ktora Niemcy przerobili na marmelade,czyli ...slodkawego i dosc paskudnego w smaku wyrobu z ...burakow cukrowych.No,ale w koncu burak to rowniez owoc...tyle,ze podziemny

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~rudy 2013-07-08 (11:08) 1 rok 3 miesiące 13 dni 4 godziny i 23 minuty temu

a do dżemu
dodają syro glukozow-fruktozowego co jest zabójca w organiżmie

odpowiedz

0
0
~King_size 2012-06-26 (20:31) 2 lata 3 miesiące 24 dni 19 godzin i 1 minutę temu

BURAK TO NIE
Burak to nie owoc! Owoc tworzy się z zapylonego kwiatu - czyli owoce to również ogórki i pomidory, ale nie bulwy jak buraki i marchewki. Idź do podstawówki się poduczyć panie kraken.

odpowiedz

0
0
~kotylion 2012-06-18 (14:51) 2 lata 4 miesiące 3 dni i 40 minut temu

pasywny dochod
Dowiedz się jak możesz inwestować z serwisami o unikalnych patentach gdzie zarabiasz od około 2% dziennie minimalny koszt inwestycji to 10$ dowiedz się więcej na shortyy.net/r/i/h/CFE

odpowiedz

2
0
~Dżejms 2012-06-18 (11:46) 2 lata 4 miesiące 3 dni 3 godziny i 45 minut temu

co ja jem?
Z zamieszconych powyzej opisów niestety nie jestem w stanie wywnioskować co ja zrobiłem za przetwory z truskawek? Dżem? konfiturę? Powiodła? Marmoladę czy moze przecier? No coś zrobiłem ale za cholerę nie łapię jaka miedzy nimi różnica

odpowiedz

0
0
~Włodka z wychodka 2012-06-18 (11:00) 2 lata 4 miesiące 3 dni 4 godziny i 31 minut temu

Do Rh minusa
Witaj Klaus z Niemiec. Dalej nienawidzisz Polaków i papieża Wojtyły?

odpowiedz

0
0
~ciekawy 2012-06-17 (20:28) 2 lata 4 miesiące 3 dni 19 godzin i 3 minuty temu

"..wymagana ilość owoców
A pozostale 75g ,to niby co : woda ,cukier , sol drogowa ?

odpowiedz

0
0
~Fan 2012-06-17 (08:18) 2 lata 4 miesiące 4 dni 7 godzin i 13 minut temu

Dżem?
Dżem,Dżem,Dżem ale...tylko z Ryśkiem R. :-) forever

odpowiedz

0
0
~bozka53 2012-06-17 (06:56) 2 lata 4 miesiące 4 dni 8 godzin i 35 minut temu

Przetwory własnej kuchni
Od zawsze tak było,że każda gospodyni latem robiła zapasy kompotów,dżemów,soków,ogórków itp.To wygoda sprawiła i dostępność produktów w sklepach,że młodsze pokolenie zaczęło kupować gotowe przetwory,a teraz to pokolenie najbardziej psoczy na skład tych produktów,ale nadal nie chce im się robic przetworów,bo uważają ,że to im sie nie opłaca.Takie przetwory domowej roboty mogłóy czasem przez nieuwagę stać w piwnicy kiolka lat i się nie zepsuły..

odpowiedz

0
0
~rh minus 2012-06-16 (23:06) 2 lata 4 miesiące 4 dni 16 godzin i 25 minut temu

Włodka z wychodka
To wszystko.

odpowiedz

0
0
~Piotrdivine 2012-06-16 (19:44) 2 lata 4 miesiące 4 dni 19 godzin i 47 minut temu

dżem, czy powidła
dzem czy powidła - głodny facet wszysko wpiepszy i nie ważne jak nazwane....

odpowiedz

0
0
~emeryt 2012-06-16 (19:32) 2 lata 4 miesiące 4 dni 19 godzin i 59 minut temu

Dżem
Dzem pisze się przez jedno a marmolada przez dwa "m".

odpowiedz

0
0
~kotyl 2012-06-16 (18:04) 2 lata 4 miesiące 4 dni 21 godzin i 27 minut temu

zarabiaj codziennie
Generuj pasywny dochód we własnym domu dzięki internetowi !!! dowiedz się więcej na pasywny-dochod. manifo. com

odpowiedz

0
0
~Laszlo 2012-06-16 (17:04) 2 lata 4 miesiące 4 dni 22 godziny i 27 minut temu

Wiem czym się
...od holenderskiego. Holenderski jest prawdziwy, a kosztuje tyle co polski.

odpowiedz

0
0
~Włodka z wychodka 2012-06-16 (14:26) 2 lata 4 miesiące 5 dni 1 godzinę i 5 minut temu

Znam odpowiedź!
Po marmoladzie jest rzadka kupa, a po dżemie zwarty stolec. :)

odpowiedz

0
0
~Kazimiera 2012-06-15 (19:14) 2 lata 4 miesiące 5 dni 20 godzin i 17 minut temu

Kiedyś
Iii tam! Kiedyś jakeśmy się wszystkie zebrały ze wsi to się smażyło marmelady że palce lizać: aroniowe, buraczane - wspaniałe melasy! Chłopy skowyczały w oknach coby dać im choć na palcu ale figusa, marmelady musiały stygnąć 2 dni a potem się krajało i do słoja.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco