zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Dobre mięso, czyli jakie?

WP | aktualizacja 2011-06-21 (14:38) 3 lata 2 miesiące 28 dni 5 godzin i 7 minut temu | 85 opinii
 
Dobre mięso, czyli jakie?

Białe czy czerwone? Czy rzeczywiście każde mięso drobiowe jest niskokaloryczne? Czy wybierając ?zdrowe? mięso kierować się tylko zawartością tłuszczu?

Dobre mięso ma neutralną lub kwaskową woń, nie słodką, a już w żadnym razie nie może mieć zapachu stęchlizny. Jego powierzchnia nie powinna być śliska i - w zależności od gatunku zwierzęcia, z którego pochodzi -  musi mieć odpowiednią, „świeżą” barwę. Jeśli na mięsie sprzedawanym zza lady widać szare miejsca, to jeszcze nie jest znak złej jakości i nieświeżości, a jedynie sygnał, że mięso leży już jakiś czas mając kontakt z powietrzem. Jeśli jest poprzecinane drobnymi warstwami tłuszczu, będzie bardziej aromatyczne.
 
Dobre mięso wołowe charakteryzuje się jasnym, czerwonym kolorem, niewielką ilością tłuszczu w kolorze jasnokremowym. Nie należy kupować wołowiny, która ma ciemne mięso, grube włókna i żółty tłuszcz. Warto pytać w sklepach o najlepsze, dostępne w Polsce, szlachetne, mięsne rasy bydła Limousine, Charolaise i Angus.  Na pewno jednak w naszym kraju ciężko będzie dostać najlepszą podobno wołowinę na świecie – pochodzącą z Japonii. Woły, z których uzyskuje się mięso nie dość, że są hodowane praktycznie cały czas na dworze, to jeszcze dodatkowo pojone są i nacierane... piwem. Dzięki temu ich mięso jest kruche, smaczne i... horrendalnie drogie! Mięso wołowe zawiera bardzo dużo żelaza w formie trzy do pięciu razy lepiej przyswajalnej niż żelazo zawarte w pokarmach roślinnych. Żeby uzupełnić niedobory żelaza trzeba sięgać po chudą wołowinę(164 kcal./100 g), tłusta może mieć aż 281 kcal.
 
Podobnie rzecz ma się z wieprzowiną. Jeśli świnie hodowane są wolno, ich mięso jest mniej tłuste, ma bardziej szlachetny smak i ciemniejszy kolor. Specjalna odmiana czarnych, hiszpańskich świń całe życie spędza w lesie, żywiąc się żołędziami i ziołami. Dzięki temu uzyskuje się mięso, jakiego nie ma żadna inna świnia. Udźce wykorzystywane są do wyrobu jednej z najlepszych szynek suszonych na świecie – serrano.

Oczywiście większość świń hodowana jest w wielkich chlewniach. Niestety w dużych hodowlach zwierzętom często podaje się antybiotyki. Jeżeli między leczeniem a ubojem nie minie wystarczająco dużo czasu, pozostałości leków mogą znaleźć się w mięsie. Istnieje ryzyko, że kolonie bakterii w ciele zwierzęcia staną się odporne na określony antybiotyk i w pewnych okolicznościach również na antybiotyki jemu pokrewne. Jeżeli takie bakterie znajdują się w mięsie, istnieje groźba, że również u człowieka rozwiną się uodpornione bakterie. Antybiotyków nie stosuje się u zwierząt z hodowli ekologicznych i dlatego takie mięso jest lepsze. Niestety, jakość idzie w parze z ceną.  Zwierzęta w takich hodowlach żyją dłużej, zajmują więcej miejsca, dostają lepszą karmę i potrzeba przy nich większego nakładu pracy, a to wszystko kosztuje.  Niestety wieprzowina jest zdecydowanie najtłustszym mięsem – 100 g może liczyć nawet ok. 330 kcal.
 
Jakie mięso jest najzdrowsze? Powszechnie uważa się za takie mięso drobiowe, które jest najmniej tłuste. Jednak trzeba uważać. Kurczaki w większości są hodowane na sterydach, kaczki podobnie.  Warto pamiętać też,  że mięso gęsi i kaczki należy do mięs czerwonych, obciążone jest więc tymi samymi wadami co wieprzowina.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 6 54,55%
nie 5 45,45%

Opinie (85)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~object 2014-06-16 (09:17) 3 miesiące 2 dni 10 godzin i 28 minut temu

własnie! Teraz są inne realia i inne mięso. Dlatego nie brac od tych olbryzmich koncernów tylko tych średnich rodzinnych

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~kulas 2014-06-15 (01:55) 3 miesiące 3 dni 17 godzin i 50 minut temu

wtedy było wtedy, teraz jest teraz. Masz świniaka to go sobie ubij, a jak nie musisz kupować. i tearz pytanie gdzie. Ja zrezygnowalem z największych firm i kupuję u tych rodzinnych własnie. Kania jest ok z tych największych ale nie potentatów.

odpowiedz

0
0
~elenka 2011-08-01 (18:30) 3 lata 1 miesiąc 17 dni 1 godzinę i 15 minut temu

czyli żadne!
mięso to zabieranie cudzego życia!!!!!!!!!!!!fasola ma więcej białka niz mięso czyt.ciało zwierzaczka

odpowiedz

0
0
~warko 2014-06-09 (01:18) 3 miesiące 9 dni 18 godzin i 27 minut temu

czyli taie ktore pachnie wygląda i smakuje. Jadł ktoś kanie? ja ostatnio testuje nie tych największych ale certyfikowanych. Mm dość tasmowej produkcji.

odpowiedz

0
0
~mika 2014-04-06 (17:27) 5 miesięcy 12 dni 2 godziny i 18 minut temu

a czy wy jecie tylko tą serię "bez e", czy inne zwykle też? i od jakich producentów? bo ja wszystkie wędliny H.Kani. nie tylko te "bez e" ;)

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~hankak 2014-03-31 (09:01) 5 miesięcy 18 dni 10 godzin i 44 minuty temu

a mnie podpasowała.

odpowiedz

0
0
~Leo 2014-03-29 (18:54) 5 miesięcy 20 dni i 51 minut temu

patrze ze nie tylko mnie podpasowala seria "bez e" :D

odpowiedz

0
0
~Janek 2014-03-29 (10:58) 5 miesięcy 20 dni 8 godzin i 47 minut temu

kania ma dobre mięso bo bez konserwantów w serii "bez e".

odpowiedz

0
0
~Kaja 2014-03-25 (11:32) 5 miesięcy 24 dni 8 godzin i 13 minut temu

Ja wiele dobrego słyszałam także o wyrobach Kiszeczki. Próbowaliście czegoś?

odpowiedz

0
0
~tkanka 2014-03-24 (02:37) 5 miesięcy 25 dni 17 godzin i 8 minut temu

czyli kabanosy maestro,a nie jakies takie

odpowiedz

0
0
~allan 2014-03-16 (19:07) 6 miesięcy 2 dni i 38 minut temu

jesczze zapamiętywać i porównywac, bo cos może okazac sie lepsze. kania o tyle dobry że bez glutenu i konserwantów.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~rub 2014-03-16 (18:55) 6 miesięcy 2 dni i 50 minut temu

Kania dobry. Cyztać trzeba i starczy.

odpowiedz

0
0
~bolon 2014-03-16 (17:55) 6 miesięcy 2 dni 1 godzinę i 50 minut temu

tak jak zresztą poniżej zaproponowaliście

odpowiedz

0
0
~bolon 2014-03-16 (17:54) 6 miesięcy 2 dni 1 godzinę i 51 minut temu

na takim sie nie znam ale wędliny i kiełbasy to po prostu łapie od potentatów np. henryk kania czy innych znanych i żyję :)

odpowiedz

0
0
~barcio 2014-03-03 (01:33) 6 miesięcy 15 dni 18 godzin i 12 minut temu

Brac od dużych producentów np moim jest Henryk Kania, bo ma certyfikaty i smakuje. Poza tym czytac wszystko co jest napisane.

odpowiedz

0
0
~Seba 2013-06-19 (18:18) 1 rok 2 miesiące 30 dni 1 godzinę i 27 minut temu

Ostrzegam
http://laboratorium.tnb.pl/readarticle.php?article_id=1 Odradzam drobiu moze i jest tanie ale czy cos co jest tanie jest dobre.Otóż nie.Antybiotyki i sterydy w dzisiejszych czasach to podstawa w hodowli dorbiu.

odpowiedz

0
0
~gość 2012-09-26 (12:43) 1 rok 11 miesięcy 23 dni 7 godzin i 2 minuty temu

promocje
Od 28 do 30 września jest promocja 20% na mięso w sklepach POLOmarket- polecam, sama często kupuje tam mięso, gotuje dla 5 osobowej rodziny i jescze nigdy nie byłam z ich mięsa niezadowolona. Pozdrawiam!:)

odpowiedz

0
0
~waldek 2012-03-19 (14:05) 2 lata 5 miesięcy 30 dni 5 godzin i 40 minut temu

dziczyzna
Najzdrowsza jest dziczyzna. Jelen czy sarna mają bardzo mało choresterolu. Przygotowanie nie jest aż tak trudne jak się uważa. Ważne, by sztuki były odpowiednio młode i raczej nie z polowań zbiorowych. Dzików nie zaleca się jadać kiedy żerują na zasiewach (zaprawiane ziarno) ani w okresie huczki (zdecydowanie przykry zapach). Dworska kuchnia polska nioe istniała bez dziczyzny! Polecam!

odpowiedz

0
0
~ja 2011-06-21 (20:14) 3 lata 2 miesiące 27 dni 23 godziny i 31 minut temu

Baranina
A co z baranina? Czemu nie mowia o walorach baraniny, ktora jezeli jest dobrze przyzadzona to jest wysmienita!

odpowiedz

0
0
~A q q 2011-06-21 (20:09) 3 lata 2 miesiące 27 dni 23 godziny i 36 minut temu

Polecam wpisanie w
"DIETA OPTYMALNA"

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Pierogi, Makowiec, Sałatka, Śledzie w oleju, Śledzie przepisy, Desery, Barszcz czerwony, Naleśniki, Ciasta na zimno, Mięso mielone, Dania z ziemniaków, Szarlotka, sernik na zimno, Sałatka gyros, Blok czekoladowy, Kurczak, Rogaliki, Śledzie po kaszubsku, Placuszki, Knedle