zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Dobra kawa nie rozpuszcza się w wodzie

WP | dodane 2012-06-15 (14:44) 2 lata 4 miesiące 16 dni 16 godzin i 5 minut temu | 27 opinii
 
Dobra kawa nie rozpuszcza się w wodzie

Podobno wypijamy jej 400 mld filiżanek rocznie. Zwolennicy tego napoju widzą w niej same zalety. Amerykański naukowiec Artur Klatsky doszedł np. do wniosku, że picie kawy może chronić przed myślami samobójczymi i redukować stres. Niegdyś uważano ją za lekarstwo. W Londynie do XVII wieku była sprzedawana tylko w aptekach, między innymi jako lek na alkoholizm. Dziś sama kawa może stać się, co prawda nie tak groźnym w skutkach jak alkoholizm, ale jednak uzależnieniem. Lepiej spojrzeć jednak na codzienne picie kawy jak na rytuał, bez którego niektórym trudno zacząć dzień.

Jak to zazwyczaj w życiu bywa, przypadek matką wynalazku. Ta reguła sprawdziła się również, gdy chodzi o kawę, jeśli wierzyć legendom, które opowiada się na temat jej odkrycia. Jedna z nich głosi, że sufi Shaikh ash-Shadhilemu wędrując po Afryce, natrafił na stado kóz, które wydały mu się wyjątkowo pobudzone. Ten stan przypisał sufi właściwościom ziaren, którymi żywiły się okoliczne kozy, dlatego sam postanowił ich spróbować.

Kawowiec, pochodzący z Etiopii, wymaga odpowiednich warunków klimatycznych, żeby mógł rosnąć. Zależą one od gatunku kawy. Najbardziej popularne gatunki uprawne to arabika i robusta, z czego arabika stanowi 70 proc. upraw na świecie. Robusta zawiera znacznie więcej kofeiny, ale jednocześnie jest znacznie mniej aromatyczna niż arabika.  Arabikę uprawia się w klimacie subtropikalnym na wysokości 600 – 1200 m n.p.m., gdzie panują wysokie temperatury, a także równikowym, cechującym się obfitymi opadami. Robusta najlepiej wzrasta na wysokości od 400 – 600 m n.p.m. i na równinach, na szerokości geograficznej do 10 równoleżnika na północ i południe od równika.

W Europie kawa pojawiła się około XVI wieku. Przywieziona około XIII wieku przez arabskich kupców z Etiopii, bardzo szybko opanowała świat arabski, choć jej właściwości budziły kontrowersje. Do tego stopnia, że np. w 1511 roku spożywanie kawy zostało zabronione w Mekce. Nad Bosfortem kawa była obiektem krytyki ze strony ortodoksyjnych środowisk religijnych. Jednak w większości regionów świata arabskiego jej popularność przerosła krytykę i w 1554 roku otworzono pierwszą kawiarnię w Stambule.

Zebrane, zielone ziarna kawowca podlegają procesowi palenia. To dzięki niemu uwalniają się wszystkie aromatyczne związki zawarte w kawie. Warto wiedzieć, że kawę zaczęto palić dość późno, bo dopiero w XIV wieku. Początkowo służyły do tego zwykłe patelnie. Palenie kawy rozpoczyna się w temperaturze 160 stopni i w tym czasie wydobywa się z niej aż 700 lotnych związków aromatycznych. Ostatecznie aromat tego napoju zależy od długości palenia i jego temperatury. Im ziarno kawy jaśniejsze, tym będzie w smaku mniej kwaskowata i gorzka, jednocześnie bardziej aromatyczna.

Palone ziarna mieli się. Grubość mielenia zależy od późniejszego sposobu przyrządzenia kawy. Do espresso kawę mieli się na drobne ziarenka, „pyłek” będzie niezbędny do zaparzenia kawy po turecku, grubiej zmielimy ją do zaparzacza z tłokiem. Niegdyś dostępne były tylko młynki ręczne, dziś do wyboru mamy również te elektryczne. Choć te drugie pozwalają znacznie zaoszczędzić czas, miłośnicy kawy wiedzą, że ręcznie mielona kawa nie straci swoich walorów smakowych, gdyż w czasie ręcznego mielenia jej temperatura nie wzrośnie, tak jak w młynku elektrycznym.

Wśród elektrycznych młynków dostępne są dziś nożowe i żarnowe. Te drugie są bardziej polecane ze względu na dokładność i równomierność rozdrabniania ziaren. Młynki nożowe w procesie mielenia mogą pozostawiać wiele pyłu, który niekorzystnie będzie wpływał na aromat napoju. Ciekawostką może być, że jednym z pierwszych producentów młynków do kawy była francuska firma Peugeot, ta związana obecne przede wszystkim z przemysłem motoryzacyjnym. Pod koniec XIX wieku zaczęli produkować młynki do kawy, które do dziś cieszą się dużym powodzeniem. Kawę należy mielić bezpośrednio przed zaparzeniem.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 16 88,89%
nie 2 11,11%

Opinie (27)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
1
~superkawoszek 2013-03-07 (11:01) 1 rok 7 miesięcy 24 dni 19 godzin i 48 minut temu

CHCĘ MIEĆ MAGNEZ
kocham kawę, ale wypłukuje magnez, co jest moim największym zmartwieniem. Poszukałam więc kawy, która nie zakwasza i jestem zachwycona!

odpowiedz

0
0
~Maniura 2012-06-22 (22:23) 2 lata 4 miesiące 9 dni 8 godzin i 26 minut temu

kto pyta nie
ta pani dietetyczka prowadzi bloga, można tam zadac pytanie i uzyskać odpowiedz na pytania. mnie sie udalo wiec jesli komuś potrzebna porada to polecam :) http://dietallis.blogspot.com/

odpowiedz

0
0
~qq 2012-06-19 (11:25) 2 lata 4 miesiące 12 dni 19 godzin i 24 minuty temu

peugeot
mam wiertarkę udarową peugeot, rower i skuter

odpowiedz

0
0
~ptr 2012-06-19 (10:46) 2 lata 4 miesiące 12 dni 20 godzin i 3 minuty temu

kawa
Też piję kawę rozpuszczalną i bardzo mi smakuje. Dobrze ,że jeszcze płyn do płukania ust nie oznacza skłonności do picia alkoholu

odpowiedz

0
0
~Margi 2012-06-19 (10:17) 2 lata 4 miesiące 12 dni 20 godzin i 32 minuty temu

Kazdy pije to
Najlepiej osadzać innych i stwierdać ze jak nam cos nie smakuje to juz jest to bee i koniec. Ja wole rozpuszczalna bo nienawidze jak mi sie fusy placza po zebach i mimo jej wspaniałego aromatu to oddech po niej jest dla mnie porównywalny z papierosem... smród z ust niesamowity. I prosze mi nie wyjeżdżać z tekstami ze kawa parzona jest lepsza bo na opakowaniach nawet nie ma składu... jest mieszaniną Arabiki i Robusty czli jakosc średnia... natomiast naprawde dobra swierzo zmielona 100% Arabika smakuje nawet mi :)

odpowiedz

0
0
~ANNA 2012-06-19 (09:56) 2 lata 4 miesiące 12 dni 20 godzin i 53 minuty temu

KAWA ROZPUSZCZALNA
Kawa rozpuszczalna to nie kawa....to najgorszy syf... Ani smaku...ani odpowiedniego aromatu...I w dodatku tyle chemii.

odpowiedz

0
0
~mkp 2012-06-19 (09:34) 2 lata 4 miesiące 12 dni 21 godzin i 15 minut temu

tylko Kawa tylko
super kawa

odpowiedz

0
0
~kotyl 2012-06-19 (09:27) 2 lata 4 miesiące 12 dni 21 godzin i 22 minuty temu

pasywny dochod
Dorabiaj w domu dzięki Internetowi oglądając reklamy i inwestując w reklamę z dziennym naliczaniem 2%!!! . Wpisz w gogle DORABIAJ W INTERNECIE i przeczytaj więcej na ten temat

odpowiedz

0
0
~Michoo 2012-06-19 (08:12) 2 lata 4 miesiące 12 dni 22 godziny i 37 minut temu

Liczenie kalorii
Zapraszam na stronkę www.zdrowakaloria.pl znajdują się na niej tabele kaloryczne dzięki którym w prosty sposób sprawdzisz jakie wartości odżywcze zawiera Twój posiłek. Możesz też dodać przepis swojego ulubionego posiłku i podzielić się nim z innymi. Polecam i zapraszam :)

odpowiedz

0
0
~kotyl 2012-06-19 (00:52) 2 lata 4 miesiące 13 dni 5 godzin i 57 minut temu

zobacz koniecznie
Dowiedz się jak możesz inwestować z serwisami o unikalnych patentach gdzie zarabiasz od około 2% dziennie minimalny koszt inwestycji to 10$ dowiedz się więcej na shortyy.net/r/i/h/CFE

odpowiedz

0
0
~aaa 2012-06-19 (00:51) 2 lata 4 miesiące 13 dni 5 godzin i 58 minut temu

znow ktos slyszal,
jak juz chcecie tak sie wykazac wiadomosciami na temat kawy rozpuszczalnej, to uzupeln ijcie swoje braki w tej dziedzinie

odpowiedz

0
0
~bogusia 2012-06-18 (22:07) 2 lata 4 miesiące 13 dni 8 godzin i 42 minuty temu

tak
pij na starosc torba i kij

odpowiedz

0
0
~kotyl 2012-06-18 (20:18) 2 lata 4 miesiące 13 dni 10 godzin i 31 minut temu

zobacz koniecznie
Dowiedz się jak możesz inwestować z serwisami o unikalnych patentach gdzie zarabiasz od około 2% dziennie minimalny koszt inwestycji to 10$ dowiedz się więcej na shortyy.net/r/i/h/CFE

odpowiedz

0
0
~bozka 2012-06-18 (17:50) 2 lata 4 miesiące 13 dni 12 godzin i 59 minut temu

Zła kawa..
Dlaczego zawsze krytykuje się towar,który najpierw jest uznawany za zdrowszy,a potem jak go się dużo używa to zaczyna byc uznawany za niezdrowy...zwykłe wprowadzanie zamętu.

odpowiedz

0
0
~ciekawski 2012-06-18 (17:19) 2 lata 4 miesiące 13 dni 13 godzin i 30 minut temu

Tylko dlaczego identyczna
ktora znajdujemy w Polsce ,nie ma nic wspolnego ??? (oprocz ceny oczywiscie)

odpowiedz

0
0
~gieno 2012-06-18 (17:04) 2 lata 4 miesiące 13 dni 13 godzin i 45 minut temu

kawa
W Polsce to jest rytuał picia ..ale wódki,To nie ta kultura i nie te maniery.To dziki kraj w Srodku Europy!

odpowiedz

0
0
~Kawosz 2012-06-18 (16:57) 2 lata 4 miesiące 13 dni 13 godzin i 52 minuty temu

Kawa
Już nie długo na rynku polskim pojawi się alternatywa dla tradycyjnej kawy. Kawa zdrowa, po której się żyje 200 lat w zdrowiu i dostatku bez żadnych chorób i bólu.Pochodzi w 100% z upraw ekologicznych. !!!

odpowiedz

0
0
~mmm 2012-06-18 (15:18) 2 lata 4 miesiące 13 dni 15 godzin i 31 minut temu

kawa z kardmonem
Jeżeli ktoś bywał w krajach arabskich to na pewno pił kawę z kardamonem - na prawdę pychota. Najlepiej mielić kawę razem z szypułkmi kardamonu bo mielony nie ma już takiego aromatu ...

odpowiedz

0
0
~styan 2012-06-18 (14:55) 2 lata 4 miesiące 13 dni 15 godzin i 54 minuty temu

pasywny dochod
Dowiedz się jak możesz inwestować z serwisami o unikalnych patentach gdzie zarabiasz od około 2% dziennie minimalny koszt inwestycji to 10$ dowiedz się więcej na shortyy.net/r/i/h/CFE

odpowiedz

0
0
~Camea 2012-06-15 (21:38) 2 lata 4 miesiące 16 dni 9 godzin i 11 minut temu

Zdrowa kawa! Czy
camea.com.pl lub niebawem na www.organogoldmlm.pl

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju, Ciasta na zimno, Makowiec, Mięso mielone, Blok czekoladowy, Kurczak, Sałatka gyros, Szarlotka, Naleśniki, Śledzie przepisy, Pierogi, Śledzie po kaszubsku, Knedle, sernik na zimno, Placuszki, Rogaliki, Barszcz czerwony, Sałatka, Desery