zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Dobra kawa nie rozpuszcza się w wodzie

WP | dodane 2012-06-15 (14:44) 2 lata 2 miesiące 17 dni 5 godzin i 50 minut temu
 
Dobra kawa nie rozpuszcza się w wodzie

Podobno wypijamy jej 400 mld filiżanek rocznie. Zwolennicy tego napoju widzą w niej same zalety. Amerykański naukowiec Artur Klatsky doszedł np. do wniosku, że picie kawy może chronić przed myślami samobójczymi i redukować stres. Niegdyś uważano ją za lekarstwo. W Londynie do XVII wieku była sprzedawana tylko w aptekach, między innymi jako lek na alkoholizm. Dziś sama kawa może stać się, co prawda nie tak groźnym w skutkach jak alkoholizm, ale jednak uzależnieniem. Lepiej spojrzeć jednak na codzienne picie kawy jak na rytuał, bez którego niektórym trudno zacząć dzień.

Jak to zazwyczaj w życiu bywa, przypadek matką wynalazku. Ta reguła sprawdziła się również, gdy chodzi o kawę, jeśli wierzyć legendom, które opowiada się na temat jej odkrycia. Jedna z nich głosi, że sufi Shaikh ash-Shadhilemu wędrując po Afryce, natrafił na stado kóz, które wydały mu się wyjątkowo pobudzone. Ten stan przypisał sufi właściwościom ziaren, którymi żywiły się okoliczne kozy, dlatego sam postanowił ich spróbować.

Kawowiec, pochodzący z Etiopii, wymaga odpowiednich warunków klimatycznych, żeby mógł rosnąć. Zależą one od gatunku kawy. Najbardziej popularne gatunki uprawne to arabika i robusta, z czego arabika stanowi 70 proc. upraw na świecie. Robusta zawiera znacznie więcej kofeiny, ale jednocześnie jest znacznie mniej aromatyczna niż arabika.  Arabikę uprawia się w klimacie subtropikalnym na wysokości 600 – 1200 m n.p.m., gdzie panują wysokie temperatury, a także równikowym, cechującym się obfitymi opadami. Robusta najlepiej wzrasta na wysokości od 400 – 600 m n.p.m. i na równinach, na szerokości geograficznej do 10 równoleżnika na północ i południe od równika.

W Europie kawa pojawiła się około XVI wieku. Przywieziona około XIII wieku przez arabskich kupców z Etiopii, bardzo szybko opanowała świat arabski, choć jej właściwości budziły kontrowersje. Do tego stopnia, że np. w 1511 roku spożywanie kawy zostało zabronione w Mekce. Nad Bosfortem kawa była obiektem krytyki ze strony ortodoksyjnych środowisk religijnych. Jednak w większości regionów świata arabskiego jej popularność przerosła krytykę i w 1554 roku otworzono pierwszą kawiarnię w Stambule.

Zebrane, zielone ziarna kawowca podlegają procesowi palenia. To dzięki niemu uwalniają się wszystkie aromatyczne związki zawarte w kawie. Warto wiedzieć, że kawę zaczęto palić dość późno, bo dopiero w XIV wieku. Początkowo służyły do tego zwykłe patelnie. Palenie kawy rozpoczyna się w temperaturze 160 stopni i w tym czasie wydobywa się z niej aż 700 lotnych związków aromatycznych. Ostatecznie aromat tego napoju zależy od długości palenia i jego temperatury. Im ziarno kawy jaśniejsze, tym będzie w smaku mniej kwaskowata i gorzka, jednocześnie bardziej aromatyczna.

Palone ziarna mieli się. Grubość mielenia zależy od późniejszego sposobu przyrządzenia kawy. Do espresso kawę mieli się na drobne ziarenka, „pyłek” będzie niezbędny do zaparzenia kawy po turecku, grubiej zmielimy ją do zaparzacza z tłokiem. Niegdyś dostępne były tylko młynki ręczne, dziś do wyboru mamy również te elektryczne. Choć te drugie pozwalają znacznie zaoszczędzić czas, miłośnicy kawy wiedzą, że ręcznie mielona kawa nie straci swoich walorów smakowych, gdyż w czasie ręcznego mielenia jej temperatura nie wzrośnie, tak jak w młynku elektrycznym.

Wśród elektrycznych młynków dostępne są dziś nożowe i żarnowe. Te drugie są bardziej polecane ze względu na dokładność i równomierność rozdrabniania ziaren. Młynki nożowe w procesie mielenia mogą pozostawiać wiele pyłu, który niekorzystnie będzie wpływał na aromat napoju. Ciekawostką może być, że jednym z pierwszych producentów młynków do kawy była francuska firma Peugeot, ta związana obecne przede wszystkim z przemysłem motoryzacyjnym. Pod koniec XIX wieku zaczęli produkować młynki do kawy, które do dziś cieszą się dużym powodzeniem. Kawę należy mielić bezpośrednio przed zaparzeniem.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 16 88,89%
nie 2 11,11%

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Barszcz czerwony, Dania z ziemniaków, Rogaliki, Sałatka gyros, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Śledzie przepisy, Makowiec, Placuszki, Blok czekoladowy, Pierogi, Desery, Szarlotka, Naleśniki, Śledzie w oleju, sernik na zimno, Mięso mielone, Knedle, Sałatka, Kurczak