Trwa ładowanie...

Czym kierują się Polacy kupując chleb?

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Czym kierują się Polacy kupując chleb?Źródło: 123RF
docwzde
docwzde

Chleb to propozycja na śniadanie i kolacje w wielu polskich domach. Nierzadko jadamy go również na drugie śniadanie, przeważnie w formie kanapek. Mamy świadomość, że nie każdy wypiek to zdrowy wybór, ale nie zawsze stosujemy tę wiedzę o racjonalnym odżywianiu w praktyce.

Jak wynika z najnowszych badań TNS Polska, blisko połowa Polaków (47 proc.) nigdy nie sprawdza składu pieczywa, mimo że chleb czy bułki to jedne z najważniejszych produktów w naszym koszyku. Ponad połowa ankietowanych kupuje bowiem pieczywo codziennie, a 30 proc. respondentów raz na dwa dni.

W kwestii upodobań rodzajów wypieków największą popularnością cieszy się chleb z mąki pszennej, a tylko co piąty respondent (22 proc.) preferuje chleb ciemny lub razowy. Jednak najbardziej niepokojący jest fakt, że jedynie 5 proc. ankietowanych zadeklarowało, że zawsze czyta informacje o zawartości składników w wybranym produkcie. Dotyczy to zarówno produktów paczkowanych, jak i sprzedawanych "luzem", tuż po upieczeniu w sklepie. Warto wiedzieć, że przypadku tych drugich wypieków producent lub sklep ma obowiązek umieścić czytelną i widoczną informację o składzie produktu. Dzięki temu mamy możliwość sprawdzić, których składników jest w nim najwięcej i czy zawiera ulepszacze smaku lub konserwanty.

Czym zatem kierujemy się przy zakupie pieczywa? Przede wszystkim liczy się nasze pierwsze wrażenie: dla 44 proc. badanych Polaków najważniejsze jest to, żeby chleb czy bułki były ciepłe, chrupiące i ładnie pachniały. Istotny jest także wygląd pieczywa (tę odpowiedź wskazało 42 proc.) i jego cena (31 proc.), natomiast skład jest mniej ważny.

docwzde

- Stawiamy mocny nacisk na jakość oferowanych produktów, w tym pieczywa. Dbamy, aby nasze chleby nie tylko ładnie wyglądały i pachniały, ale także miały naturalny skład i były pozbawione konserwantów. Takie właśnie są wyroby z naszej oferty "Chrupiące z Pieca": chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów - Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska.

Prosty test można przeprowadzić na pieczywie z własnego chlebaka. Jeśli chleb ma jednolitą, gąbczastą strukturę, zbyt słodki lub słony smak, łatwo się kruszy i ciężko się go kroi, to nie był najzdrowszy zakup. Ostrożność warto zachować też w przypadku chleba paczkowanego, o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. W jego składzie znaleźć możemy dużo konserwantów. Hasła typu "light" czy "fitness" również powinny wzbudzić naszą czujność, ponieważ ich etykiety nierzadko zdradzają, że mają niepotrzebne dodatki cukru lub kalorycznej mąki.

W artykule wykorzystano fragmenty raportu "Polacy o chlebie", który został przeprowadzony przez TNS Polska na zlecenie Lidl Polska na reprezentatywnej grupie Polaków n=1017 metodą CAPI (wrzesień 2015).

docwzde
docwzde
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
docwzde
Więcej tematów