Trwa ładowanie...
14-09-2015 09:53

Czy owoce i warzywa w puszce są zdrowe?

Badania pokazują, że rośliny strączkowe bardzo dobrze tolerują proces, w którym powstają konserwy.

d1b5xci
d1b5xci

Warzywa, zanim trafią do puszki, są podgrzewane, przez co tracą od 30 do 50 proc. witamin. Jednak nie powinniśmy z nich rezygnować, zwłaszcza zimą, kiedy stają się świetną alternatywą dla świeżych produktów.

Jak pokazują badania, rośliny strączkowe bardzo dobrze tolerują proces, w którym powstają konserwy. A po zakonserwowaniu zachowują swoją świeżość przez wiele miesięcy. Kukurydza jest bogata w witaminy B, D, E, A i K, miedź, fosfor, selen i magnez. Zalecana jest w profilaktyce chorób nowotworowych. Groszek działa leczniczo na układ pokarmowy, skórę czy wzrok. Fasola czerwona bogata jest w witaminy z grupy B i zawiera lekkostrawną skrobię oraz substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych.

Owoce mają zdecydowanie mniej wartości odżywczych i więcej kalorii, sięgajmy więc po nie rozsądnie. By zmniejszyć ich wartość energetyczną, przed zjedzeniem możemy owoc opłukać ze słodkiej zalewy.

Warto wspomnieć, że choć puszki powinny być bezpieczne dla zdrowia konsumenta, badania wykazały, że produkty w nich przechowywane mają wielokrotnie wyższe stężenie substancji migrujących z opakowania, niż dopuszcza norma. Jedną z nich jest bisfenol A, przyczyniający się m.in. do otyłości, problemów z gospodarką hormonalną, a nawet rozwoju raka piersi.

d1b5xci
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b5xci
Więcej tematów