zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Co można gotować w mikrofalówce

WP | aktualizacja 2010-01-28 (11:23) 4 lata 8 miesięcy 27 dni 14 godzin i 54 minuty temu | 43 opinie
 
Co można gotować w mikrofalówce

Marchewka i ryba będzie doskonała, za to ciasto francuskie obrzydliwe, wręcz nie do zjedzenia. Skoro różnica jest tak wielka, warto poznać potrawy współgrające z kuchenką mikrofalową, by wiedzieć, jak jej używać sprawnie, a przede wszystkim - pysznie.

Kuchenka mikrofalowa nie służy tylko do podgrzewania. Niby to wiemy, a mimo to znakomita większość użytkowników nie ufa temu praktycznemu urządzeniu, wkładając do niego wyłącznie gotowe dania ze sklepowej półki lub potrawy przyrządzone wcześniej na tradycyjnej kuchence. No i potem dziwią się, że jedzenie jest gumowate, bez smaku.

W rzeczywistości gumowate i bez smaku jest jedzenie w wersji instant oraz wiele potraw odgrzewanych. Natomiast jeśli zaufamy mikrofalom i przygotujemy posiłek tylko z ich pomocą (oszczędzając przy okazji czas i energię), możliwości małej kuchenki mogą nas bardzo zaskoczyć. Trzeba tylko wiedzieć, co włożyć do środka.

Dobrze, a nawet lepiej

Jeśli ktoś zaczynał od próby ugotowania jajka w skorupce (które wybuchło), upieczenia ciasta (które nie wyrosło) czy smażonej kiełbasy (która się zapaliła lub błyskawicznie zwęgliła), oczywiście łatwo dojdzie do wniosku, że kuchenka mikrofalowa nadaje się wyłącznie do zrobienia popcornu.

Tymczasem wbrew dość powszechnemu przekonaniu, że wszystko, co zostało przygotowane w mikrofalówce, ma gumowatą konsystencję i nijaki smak, istnieje całkiem sporo potraw, które wyglądają i smakują nawet lepiej, niż przyrządzone na tradycyjnej kuchence.

Chodzi między innymi o warzywa, zupy, ryby oraz inne potrawy mięsne.

Zupy, gotowane w głębokich naczyniach żaroodpornych, mają bogaty smak, nie przywierają do naczynia i nie przypalają się. Ponadto łatwiej wydobyć z nich wymarzony aromat - gotowane przez dwadzieścia do czterdziestu minut wywary warzywne i mięsne mają takie same walory, jak te gotowane na tradycyjnej kuchence przez kilka godzin.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 8 50,00%
nie 8 50,00%

Opinie (43)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~dyd 2010-01-31 (18:36) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 7 godzin i 41 minut temu

KUCHNIA MIKROFALOWA
Kuchenka mikrofalowa jak sam nazwa wskazuje wytwarza mikrofale o określonej częstotliwości które zaś wytwarzają ciepło.Po badaniach w laboratoriach okazało się że mają bardzo negatywny wpływ na organizmy żywe.przedewszystkim niszczy biopole a wszelkie odgrzewania czy gotowanie powoduje zabijanie witamin i mikroelementów i do tego tak zwaną energię życia czyli pranę.Długotrwałe używanie mikrofali do podgrzewania posiłków powoduje wyjałowienie ogranizmu z witamin atym samym człowiek szybciej zapadnie na choroby czy próchnicy zębów. smacznego

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
2
~Alan 2010-01-31 (18:04) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 8 godzin i 13 minut temu

Gotowanie w mikrofali
Mikrofalówka niszczy witaminy i powoduje, że białko staje się nieprzyswajalne dla organizmu. Wykryto to już kilkanaście lat temu. Producenci "mikrofal" zawsze będą zachwalać swój produkt. Potrawa z "mikrofali" oczywiście zaspokoi twój głód, ale nie potrzeby ordanizmu.

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

1
1
~Dymo 2013-10-10 (14:06) 1 rok 15 dni 12 godzin i 11 minut temu

Jakoś wątpię by gotowanie w mikrofali dawało super efekty. Podstawa to dobre garnki, ostatnio kupiłem w welmax zestaw. Swietnie i łatwo się gotuje a potrawy mają naprawdę dobry smak.

odpowiedz

0
0
~alek 2012-10-06 (18:37) 2 lata 19 dni 7 godzin i 40 minut temu

dlaczego
Dlaczego ten wstęp "Marchewka i ryba ....() ... pyszne" nie pojawił się trzy razy tylko dwa?

odpowiedz

0
0
~KoD 2012-09-28 (15:16) 2 lata 27 dni 11 godzin i 1 minutę temu

@dyd
Mógłbyś podać co to były za badania, bo w ten sposób możesz napisać wszystko. Według ostatnich badań wynika, że 68% populacji tzw. kultury zachodniej ma problemy z zapłodnieniem. I co? Też nie podałem co to za badania i też to zmyśliłem.

odpowiedz

0
0
~This piece was cegont, well-written, and pithy. 2011-12-20 (07:12) 2 lata 10 miesięcy 5 dni 19 godzin i 5 minut temu

This piece was cegont, well-written, and pithy.

odpowiedz

0
0
~Always a good job right here. Keep rolling… 2011-12-20 (06:04) 2 lata 10 miesięcy 5 dni 20 godzin i 13 minut temu

Always a good job right here. Keep rolling on thourgh.

odpowiedz

0
0
~There's nothing like the relief of… 2011-12-20 (04:27) 2 lata 10 miesięcy 5 dni 21 godzin i 50 minut temu

There's nothing like the relief of finding what you're looknig for.

odpowiedz

0
0
~Always a good job right here. Keep rolling… 2011-12-17 (15:11) 2 lata 10 miesięcy 8 dni 11 godzin i 6 minut temu

Always a good job right here. Keep rolling on torhguh.

odpowiedz

0
0
~Yup, that'll do it. You have my appreciaiotn. 2011-12-17 (13:58) 2 lata 10 miesięcy 8 dni 12 godzin i 19 minut temu

Yup, that'll do it. You have my appreciaiotn.

odpowiedz

0
0
~It's a pleasure to find such… 2011-12-17 (07:33) 2 lata 10 miesięcy 8 dni 18 godzin i 44 minuty temu

It's a pleasure to find such rationality in an answer. Weclmoe to the debate.

odpowiedz

0
0
~No more s***. All posts of this qaulity… 2011-06-21 (01:20) 3 lata 4 miesiące 5 dni i 57 minut temu

No more s***. All posts of this qaulity from now on

odpowiedz

0
0
~zyta 2010-01-31 (18:35) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 7 godzin i 42 minuty temu

umiar
ja używam mikrofali do rozmrażania mięsa i do podgrzewania tylko niektórych produktów i tylko wtedyy gdy mam mało czasu, do systematycznego stosowania nie nadaje się - myślcie głową a nie modą

odpowiedz

0
0
~BiGoT 2010-01-31 (18:35) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 7 godzin i 42 minuty temu

Wszystko zależy...
...od mocy mikrofalówki. W kuchenkach o mocy 700W można tylko odgrzać potrawę. O prawdziwym gotowaniu można mówić w urządzeniach o mocy 900W i wyposażonych w grill. Ja w takiej mikrofali robię różne potrawy, i duszone, i smażone i wychodzą super. Kurczak z czosnkiem i imbirem! Mniam... Szaszłyki z cebulką i papryką... Schab duszony w całości... A jak świetnie odświeża się np. pączki! Pozdrowienia

odpowiedz

0
0
~Agnes 2010-01-31 (18:26) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 7 godzin i 51 minut temu

Jajko:)
Kiedyś chciałam zrobić w nowiusiej mikrofali jajko no i przez brak doświadczenia skończyło się wielkim hukiem i pozatykanymi spalonym jakjkiem blaszek wewnątrz mikrofali:) Mój błąd:) Ale jak od tamtej pory uważam, żeby się nie powtórzyło:)

odpowiedz

0
0
~jack 2010-01-31 (18:22) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 7 godzin i 55 minut temu

miejsce tej kuchenki
chyba, że ktoś lubi mieć raka?

odpowiedz

1
0
~Kolo 2010-01-31 (18:14) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 8 godzin i 3 minuty temu

z mikrofali JEST
To nie kwestia podniebienia a raczej umiejętności gotowania w mikrofali. Gotuje w niej dużo i nie jedną potrawę. Nawet jajecznicę ze szczypiorkiem da się zrobić! trzeba tylko mieć o tym pojęcie i nie być głąbem jak większość polaków niestety:(

odpowiedz

0
0
~anka 2010-01-31 (18:09) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 8 godzin i 8 minut temu

ohydne w smaku
chyba ktoś kto to pisał ma bardzo mało wymagające podniebienie, smiać mi się chce jak czytam o "pysznych" rybach, mięsach i warzywach z mikrofali, ja niestety jej używam tylko do odmrażania pieczywa i podgrzewania zup i mleko - reszta jest fuj, a ryby i mięsa wolę piec w folii

odpowiedz

0
0
~jerry 2010-01-31 (18:05) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 8 godzin i 12 minut temu

jaja gotowane w
można idealnie dobrać stan ugotowania: żółtko luźne, ścięte lekko lub całkowicie. Zależy od czasu gotowania. Wystarczy mieć przyrząd do gotowania jaj w mikro. Raptem 17zł. A ryba w jarzynach jest rewelacyjna.

odpowiedz

1
0
~dzid 2010-01-31 (17:54) 4 lata 8 miesięcy 24 dni 8 godzin i 23 minuty temu

ale jaja
Z mikrofali najlepiej lubie jajka na miękko

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie w oleju, Ciasta na zimno, Pierogi, Dania z ziemniaków, Makowiec, Śledzie przepisy, Kurczak, Rogaliki, Placuszki, Desery, Knedle, Naleśniki, Sałatka gyros, Mięso mielone, Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Szarlotka, Barszcz czerwony, Sałatka, sernik na zimno