zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Biała kiełbasa nie tylko od święta

WP | aktualizacja 2013-03-28 (10:58) 1 rok 6 miesięcy 23 dni 4 godziny i 32 minuty temu | 57 opinii
 
Biała kiełbasa nie tylko od święta

Białą kiełbasę można jeść na wiele sposobów - z wody, smażoną, z ćwikłą, chrzanem czy musztardą. Szczyt popularności przeżywa przed Wielkanocą, kiedy błyskawicznie znika ze sklepowych półek. W święta jest obowiązkową potrawą i dodatkiem do kwaśnego żurku. Jeśli lubisz białą kiełbasę, ale nie smakuje ci kupiona w sklepie, weź sprawy w swoje ręce i zrób ją w domu. To prostsze niż myślisz.

Nie gotuj

Biała kiełbasa jest wyrobem nietrwałym. Zrobiona jest z wieprzowego mięsa, czasem z dodatkiem wołowego. Ma specyficzny, biały kolor i można ją jeść z osłonką, którą jest naturalne jelito wieprzowe. Wiele osób zapomina, że białej kiełbasy nie należy gotować, tylko parzyć. Jeśli woda utrzymuje ok. 80 stopni przez cały czas, a kiełbasa spędzi w niej ok. 25-30 minut, będzie najsmaczniejsza – krucha i soczysta. Po takim sparzeniu wędlina naturalnie zmienia swój kolor - staje się szara. Równie smaczne danie otrzymamy piekąc kiełbasę, na przykład z dodatkiem dużej ilości cebuli lub w piwnym sosie.

Takiej białej kiełbasy nie kupuj

Tradycja przygotowywania białej kiełbasy w wielu rejonach Polski jest bardzo długa. Są dowody, że w Wielkopolsce robiono ją jeszcze w XVII wieku. Do domowej produkcji zawsze wykorzystywano najlepszej jakości składniki. Wiele się zmieniło, kiedy białą kiełbasę zaczęto produkować na skalę przemysłową. Teraz roi się w niej od konserwantów, barwników czy innych sztucznych dodatków.

– Musimy uważać na kiełbasę, która po sparzeniu ma kolor różowy. Oznacza to zwykle, że dodano do niej konserwanty. Najczęściej jest to sól peklująca. Ten kolor zauważalny jest już w sklepie. Warto dobrze się jej przyglądać i - gdy jest sprzedawana na tackach - oczywiście czytać etykietę - mówi Maria Lalik, zawodowy masarz-wędliniarz.

W Polsce nie ma obligatoryjnych przepisów, które jasno określałyby skład białej kiełbasy. Z tego powodu panuje duża dowolność, a receptury każdego producenta mogą się od siebie znacznie różnić. Bywa, że wytwórcy obniżają koszt jej produkcji przez dodawanie mięsa drobiowego, dużej ilości wody i tłuszczu. Zamiast dobrej jakości wieprzowiny, w białej kiełbasie mogą znajdować się dodatki skóry i ścięgien, mięsa oddzielonego mechanicznie i wielu innych tanich składników. W wędlinach produkcji przemysłowej nie brakuje też środków konserwujących. Możemy znaleźć w nich w nich stabilizatory E451, E450, białko sojowe, regulator kwasowości octan sodu, kwas cytrynowy, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, gluten, substancję konserwującą E250. Lista bywa imponująca.

Zrób to sam

Wiele osób martwi się, że gdy nie ma możliwości kupienia białej kiełbasy u dobrego producenta, skazuje się na faszerowanie siebie i rodziny chemią z taniej wędliny. Nic bardziej mylnego.

- Białą kiełbasę w bardzo prosty sposób można wykonać we własnej kuchni. Potrzebujemy tylko dobrej jakości mięso, maszynkę do mielenia i przyprawy – mówi Maria Lalik. – Przepisów na kiełbasę jest wiele, ja do jej zrobienia proponuję łopatkę, podgardle i boczek. Niektórzy boją się boczku i chcą „odchudzać” kiełbasę. Jednak bez niego wędlina staje się zbyt sucha. Po składniki polecam udać się do dobrego rzeźnika. Podobnie jak po jelita. Nie zawsze są dostępne od ręki, dlatego czasami trzeba je wcześniej zamówić. Pamiętajmy, że biała kiełbasa wyjątkowo lubi przyprawy, dlatego nie bójmy się czosnku, soli, pieprzu i majeranku.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 22 70,97%
nie 9 29,03%

Opinie (57)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~luska 2014-03-31 (14:05) 6 miesięcy 20 dni 1 godzinę i 25 minut temu

Ja mogę szczerze polecić białą kiełbaskę od kiszeczki. Bardzo dobre wyroby, nie ma konserwantów i sztucznych barwników, całkowicie naturalny wyrób. Swojska kiełbasa jak za starych dobrych czasów. Warto chociążby spróbować.

odpowiedz

0
0
~jadkielbasiany 2013-03-29 (17:44) 1 rok 6 miesięcy 21 dni 21 godzin i 46 minut temu

SKANDAL!!!
A PRZEPIS?!? Jak zwykle - piszecie, że bedzie przepis a potem same suche fakty. Jakby ktos potrzebowal to znalazlem przepis samego dra Russaka na kielbase (nie trzeba miec jelit!) http://bit.ly/14BD9z1

odpowiedz

0
0
~wieśniak 2013-03-29 (17:39) 1 rok 6 miesięcy 21 dni 21 godzin i 51 minut temu

Przepis na kiełbasę
Cała łopatka wieprzowa - około 3,5kg. 1kg wołowej pręgi i w zależności od upodobań 0.5kg słoniny. Peklujemy lub nie, ja pekluję na sucho 3 dni. Na 5kg daję 80 gram peklosoli lub soli. Mielimy na sitku 4-5mm. Dodaję na 5kg farszu 20gram pieprzu lub 10 gram pieprzu ziołowego i 10 gram pieprzu czarnego. Wyciśnięty czosnek 20 gram - czosnek polski nie ten z chin ! Po wymieszaniu farszu nabijamy jelita wieprzowe fi 20-24mm. Ja mam na podwórku wędzarnie, wiec wędzę kiełbasę. Po wędzeniu w temp. około 50-60st i uzyskaniu odpowiedniego koloru kiełbasę parzę w garnku przez około 15 min potem wsadzam do zimnej wody by się zahartowała. Do jedzenia "na już" zostawiam troszkę resztę zamrażam. Dodam, że mieso kupuję w ubojni, świeże, nie z marketu "prane" i nawodnione by więcej ważyło ;) Życzę smacznego i wesołych Świąt Wielkanocnych :)

odpowiedz

0
0
~dixi 2013-03-29 (17:31) 1 rok 6 miesięcy 21 dni 21 godzin i 59 minut temu

Biala kielbasa
To co piszecie o domowym wyrobie bialej kielbasy to PRAWDA.Pracowalam w Zakladach Miesnych za starych dobrych czasow i mialam wspanialego majstra.Teraz od lat robie w domu biala i wszyscy sie objadaja i liza paluszki czego i Wam Drodzy internauci na te Swieta Wielkiej Nocy zycze i duzo duzo ZIELENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

0
0
~Piotr 2013-03-29 (17:23) 1 rok 6 miesięcy 21 dni 22 godziny i 7 minut temu

Przepis na biała
2,5kg łopatki, 0,5 kg boczku, 54 gramy soli kamiennej,(nie peklosoli) 2,5 gramy pieprzu,2,5 grama majeranku, 6 ziarek ziela angielskiego roztartego najlepiej razem z majerankiem. 12 gram czosnku roztartego. ŁOPATKĘ ZMIELIĆ NA SITKU 8,BOCZEK NA 6, DOKŁADNIE WYMIESZAĆ DODAJAC OKOŁO 60 ML WODY ZIMNEJ I PRZYPRAWY BEZ CZOSNKU. ODSTAWIC DO LODÓWKI NA DOBĘ.NA DRUGI DZIEŃ WYMIESZAĆ JESZCZE RAZ DODAJĄC CZOSNEK. Mięso powinno byc kleiste dobrze wyrobione. Teraz pozostaje nabic farsz w jelita i sparzyć w wodzie, nie gotować ma sie parzyć około 25 min aby temperatura w srodku kiełasy osiagneła 75 stopni. Parzyć w małej ilosci wody tak żeby tylko zakryło kiełbaske. Wyciagnać i powiesić na kiju. Jak ostygnie mamy napewno dobrą swojską biała kiełbase. GWARANTUJE SWOJSKIE KLIMATY - ŻYCZE WSZYSTKIM SMACZNEGO

odpowiedz

0
0
~chuck norris 2013-03-29 (16:58) 1 rok 6 miesięcy 21 dni 22 godziny i 32 minuty temu

biała kiełbaska tylko domowej roboty,tak jak i inne wedliny,i browarek domowy oczywiście

odpowiedz

0
0
~Piotr 2013-03-29 (16:40) 1 rok 6 miesięcy 21 dni 22 godziny i 50 minut temu

Od lat nie
Od bardzo dawna nie kupuje wędlin w sklepie. Sam robie wyroby kupując mieso na wiosce u znajomego rolnika.Teraz jak przechodze koło stoiska miesnego to robi mi sie niedobrze istny smród.Nabardziej śmiesza mnie nazwy kiełbas wiejska itd.rzezników mamy zdolnych do krętactwa dla siebie robia inaczej.Moim zdaniem przynoszą wstyd Polakom. Niemiec kupi i wszystko zje ze smakiem, bedzie chwalił bo u siebie tego nie ma.Niestety my pamietamy jakie wędliny były kiedyś a jakie są teraz.Oczywiscie duża zasługa w tym UNI zwiększając normy chemi W wyrobach i nie tylko. Życze wszystkim smacznego.

odpowiedz

0
0
~Jaras 2013-03-29 (14:44) 1 rok 6 miesięcy 22 dni i 46 minut temu

Ja zrobiłem
kosztowała mnie około 25 zł za kilogram, w sklepach od 10 zł, ciekawe z czego oni ją robią ?

odpowiedz

0
0
~Anka 2013-03-29 (14:07) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 1 godzinę i 23 minuty temu

Domowa Kiełbasa Warto
Namawiam wszystkich do zrobienia sobie samemu kiełbasy domowej , warto można ja zaparzać albo na patelni podsmażyć znalazłan na manii smakowania bardzo dobrą marynatę

odpowiedz

0
0
~Pejot 2013-03-29 (13:17) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 2 godziny i 13 minut temu

Kupiłem w Selgrosie
zasolonych jelit wieprzowych, jutro maszynka do mięsa idzie w ruch i na niedzielę biała kiełbaska będzie palce lizać. Łatwizna, nie bójcie się sami zrobić.

odpowiedz

0
0
~osioł 2013-03-29 (12:35) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 2 godziny i 55 minut temu

numer
do Pani Marii zadowowej rzeżnik-wędliniarz jak do białej kiełbasy nie dodac soli peklującej????to dodanie powoduje po odparzeniu kolor rózowy a dodanie zwylkej soli daje kolor bury .Jak sie nie wie to nie trzeba czytac ksiazek tylko praktykować

odpowiedz

0
0
~ja 2013-03-29 (12:03) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 3 godziny i 27 minut temu

super rzeźba, brak
wp.pl rozpisali mi dietę i lekkie treningi. Schudłem szybciutko i czuję się wspaniale. Teraz będę robił masę mięśniową:) Pozdrawiam.

odpowiedz

0
0
~marco 2013-03-29 (10:09) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 5 godzin i 21 minut temu

kielbasa z tradycja
cytuje autora tekstu: " Tradycja przygotowywania białej kiełbasy w wielu rejonach Polski jest bardzo długa. Są dowody, że w Wielkopolsce robiono ją jeszcze w XVII wieku." To jakim cudem my ja robimy JESZCZE w XXI wieku ,dziwne prawda? pozdro dla pismaka (chyba maturka i studia zdane za biala kielbaske!!!!!!!)

odpowiedz

0
0
~kk 2013-03-29 (10:02) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 5 godzin i 28 minut temu

Mnie sie zawsze
Afera goni aferę, ograniczam spożywanie mięsa,wyjątek drób. Może do czasu.

odpowiedz

0
0
~mada 2013-03-29 (10:01) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 5 godzin i 29 minut temu

do pokusy: normalnie
specjalnie dla Ciebie ten artykuł umieścił tu dzisiaj aby złapać Cię w swoje sidła, i kusi i kusi i kusi , buahahahaha , jacy wy żałośni jesteście

odpowiedz

0
0
~elpollo 2013-03-29 (09:56) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 5 godzin i 34 minuty temu

Kaszanka
największa zgroza ko kaszanka. Kiedyś znalazłam w niej szczurzego pazura! coś okropnego. A swoją drogą, ma ktoś jakieś ciekawe pomysły na pomalowanie jajek ? Ja znalazłam coś takiego, mam nadzieję, że uda mi się namówić męża : http://butwkocie.pl/obrazek-709.html

odpowiedz

0
0
~kaz 2013-03-29 (09:39) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 5 godzin i 51 minut temu

pokusa
To specjalnie to zdjęcie zamieszczono bo Wielki Piątek aby kusić, i tak się nie dam pokusie.

odpowiedz

0
0
~Gerry 2013-03-29 (09:30) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 6 godzin i 1 minutę temu

Biała kiełbasa
A dlaczego ta na zdjęciu jest właśnie różowa?

odpowiedz

0
0
~Astaroth 2013-03-29 (09:24) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 6 godzin i 6 minut temu

Biała Kiełbacha
nie wkurzajcie!!!...aż ślinka cieknie...

odpowiedz

0
0
~Jotgie 2013-03-29 (09:18) 1 rok 6 miesięcy 22 dni 6 godzin i 12 minut temu

Sam robię od
Od kilku lat sam robię biała kiełbasę czasami (najczęściej latem) ją wędząc (u przyjaciela, który ma w ogródku małą wędzarnię). Tyle, że ja robię nieco inaczej - łopatka 4 kg, słonina 1,5 kg i WYWAR WARZYWNY (zamiast wody) ok. 1,5l. Może się wydawać duża ilość słoniny ale wierzcie mi, że taka kiełbasa jest DUUUUUŻO chudsza niż ta "sklepowa"! Acha, wbrew pozorom woda jest NIEZBĘDNA, gdyż wiąże kiełbasę (jak jajko w mielonych).

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Sałatka gyros, Śledzie w oleju, Szarlotka, Kurczak, Makowiec, Knedle, Desery, Mięso mielone, Rogaliki, Blok czekoladowy, sernik na zimno, Placuszki, Barszcz czerwony, Pierogi, Sałatka, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Naleśniki, Śledzie przepisy, Dania z ziemniaków