zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Parówka - sprzedażowy hit mięsopodobny

WP | aktualizacja 2012-10-09 (15:29) 2 lata 2 miesiące 8 dni 8 godzin i 35 minut temu | 114 opinie
 
Parówka - sprzedażowy hit mięsopodobny
Czas na jakość

Czy złe opinie o parówkach oznaczają, że nie powinniśmy ich kupować? Nie, wystarczy tylko czytać etykiety i dość ostrożnie wybierać produkt. Czytanie etykiet nie oznacza, że mamy ulec hasłom „wyśmienite” albo „tradycyjne”. Musimy przede wszystkim sprawdzić, ile mięsa producent daje nam w parówce. Są jeszcze inne ważne elementy, na które należy zwracać uwagę.

- Dobra parówka ma swoim składzie min 70 proc. mięsa, ma osłonkę z jelita baraniego, czyli jadalną, przy przełamaniu słychać chrupnięcie, cena jest zdecydowanie wyższa. Jest sprężysta, twarda, w kolorze mięsa – informuje dietetyk. - Właśnie takie parówki mogą sporadycznie jadać dzieci, do kilku w miesiącu.

Dzieci zwykle są smakoszami parówek, jednak nie można ich karmić tym mięsnym smakołykiem zbyt często. Zresztą również dorośli nie powinni przesadzać z ich jedzeniem. Dlaczego?

- Wszystkie parówki zawierają azotany, azotyny - substancje rakotwórcze, barwniki, sztuczne aromaty – mówi dietetyk. – Poza tym, im krótszy skład w opisie, tym produkt jest zdrowszy. W składzie parówek należy też zwrócić uwagę na zawartość polifosforanów. To związki związujące wodę, powodując tym zwiększenie objętości, które zaburzają wchłanianie wapnia. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci i kobiety w ciąży. Polifosforany oznaczane są symbolami E450, 451, 452.

ml/mmch

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Tagi: Mięso, parówki, MOM
Oceń
tak 38 82,61%
nie 8 17,39%

Opinie (114)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Roberto 77 2013-10-21 (00:01) 1 rok 1 miesiąc 27 dni i 3 minuty temu

Pozdrowienia z krainy
Zgroza karwa wasza nać jak można wpier...lać takie g... ze SMAKIEM a jednak można !!! Ludzie są niebywali wszystko opier...dolą.

odpowiedz

0
0
~national 2013-06-08 (18:59) 1 rok 6 miesięcy 9 dni 5 godzin i 5 minut temu

parówki
pracuje w zakładach drobiarskich i doskonale wiem i widze z czego sie produkuje parówki, wiec nie gadajcie głupot, w maszyne idzie to co nie nadaje sie do bezposredniego spozycia, jest to produkt koncowy z czego nie da sie juz nic zrobic, jedynie w kuter i parówki

odpowiedz

0
0
~ojej 2012-08-29 (14:27) 2 lata 3 miesiące 18 dni 9 godzin i 37 minut temu

kiełbaski
kełbaski paróweczki kryją polityków w tablicy mendelejewa

odpowiedz

0
0
~dodek 2012-08-29 (13:18) 2 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 46 minut temu

Dobra parówka
dobra parówka wcale nie jest tania, ba, często jest droższa od niezłych kiełbas. Pani ma chyba na myśli najtańsze podłe serdelki. Ale po co tak pyszczyć skoro w niedalekiej perspektywie dania z robaków opracowane przez innych "specjalistów"?

odpowiedz

0
0
~Moniek 2012-08-29 (13:12) 2 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 52 minuty temu

Parówki
Dlaczego lub za ile sanepid ma inne zdanie, Konstar podobno zmienił proces produkcji po aferze, a może tylko dokładniej ukrywa ten proceder produkcji i nadal karmią ludzi padliną - Dlaczego psy nie chcą jeść tych produktów mięso podobnych?.

odpowiedz

0
0
~dziecko PRL-u 2012-08-29 (11:55) 2 lata 3 miesiące 18 dni 12 godzin i 9 minut temu

po rekach bym
Po rekach bym calowal gdyby mi za komuny dawali choc raz na dwa tygodnie ze dwie takie parowki. A chleb z margaryna lub z marmolada(nigdy razem) i garnuszek czarnej kawy na sniadanie i kolacje a ziemniaczana i kopytka albo kukurydzanka gotowana i posypana cukrem na obiad, to nie laska ?

odpowiedz

0
0
~wojtas 2012-08-29 (10:06) 2 lata 3 miesiące 18 dni 13 godzin i 58 minut temu

Jak paróweczka to
Najlepsza jest moja paróweczka z serkiem camembert.

odpowiedz

0
0
~Kim 2012-08-29 (09:57) 2 lata 3 miesiące 18 dni 14 godzin i 7 minut temu

Ja mam cholera
Mieszkam w Szwecji i tu wszyscy na okraglo jedza parowki,nie ma chyba domu w ktorym nie bylo by parowek w lodowce i co i zyja po 80-90 lat i maja sie dobrze.Tylko fakt jest taki,ze w Polsce to nie tknela bym tego przysmaku.wszyscy kombinuja,oszukuja byle by tylko zarobic!

odpowiedz

0
0
~lordeczek 2012-08-29 (09:18) 2 lata 3 miesiące 18 dni 14 godzin i 46 minut temu

paróweczki
99% parówek na naszym rynku nie nadaje się do spożycia ,ale wśród nich , są "parówki łukowskie"-coś wspaniałego kupuje je od 15 lat i smak ich jest taki sam niepowtarzalny.Explozja smaku polecam.Dostępne tylko w firmowych sklepach zakładów "Łuków".Hmmm....trochę drogie około 17zł /kg ,ale warto.

odpowiedz

0
0
~Jan 2012-08-29 (09:01) 2 lata 3 miesiące 18 dni 15 godzin i 3 minuty temu

Głupoty
Pani doktor opowiada głupoty. Na każdej etykiecie podany jest skład, obowiązkiem producenta w przypadku dodania momu jest uwzględnienie tego na etykiecie. Kontrole inspekcji handlowej są wstanie wykryć czy producent podaje prawdę czy nie. A dlaczego głupoty dlatego, że nie można uogólniać i pisać, że parówka to produkt mięso podobny, gdyż na rynku znajdują się parówki (np. Parówki z szynki Sokołowa, Paryżanki czy Berlinki) zawierające więcej mięsa niż większość szynek czy polędwic na rynku.

odpowiedz

0
0
~MIĘSKO 2012-08-29 (08:57) 2 lata 3 miesiące 18 dni 15 godzin i 7 minut temu

MIĘSKO
Zgadzam się z panią dietetyk. Ludzie nie czytają tego co napisane jest na opakowaniach. Oby to tylko tanie było. 4 zł za kilogram parówek i wystarczy na przeyżycie tygodnia. Większość Polaków klepie biedę, im skład parówki nie jest potrzebny do szczęścia. Dlatego wszyscy kupują w supermarketach wyłożone wędliny, w tym parówki, na brudnym stanowisku w realu czy carrefourze itp. gdzie informacji nie podaje się o składzie wędlin, bo i po co, lepiej nie wiedzieć, a zjeść i żyć. Tyle, że chodzi o coś jeszcze. Polacy to jednak leniwy naród, bo część rzeczy w domu można przygotować zdrowo i smacznie oraz tanio, ale po co jak zeżreć obrzydliwe parówki można na śniadanie. Ech, lepiej z nich zrezygnować, dzieciaki płakać długo nie będą.

odpowiedz

0
0
~producent 2012-08-29 (08:56) 2 lata 3 miesiące 18 dni 15 godzin i 8 minut temu

czy ta idiotka-
Łapy są odcinane przed dzieleniem tuszki. Skąd miały by trafić do separatora? jak mozna takie bzdury pisać?

odpowiedz

0
0
~oko 2012-08-29 (07:40) 2 lata 3 miesiące 18 dni 16 godzin i 24 minuty temu

legalizacja zatem marihuany
skoro to jest legalnie podawane spoleczenstwu i nikt nie widzi w tym zagrozen zdrowotno prawnych to czemu marihuana jest wciaz nielegalna? niesiadomosc czy korzysci biznesowe decyduja o tym?

odpowiedz

0
0
~zdrowie 2012-08-29 (05:53) 2 lata 3 miesiące 18 dni 18 godzin i 11 minut temu

zdrowie
czyli w interesie państwa jest produkcja tego świństwa,co na to różnej maści inspektoraty,,,,

odpowiedz

0
0
~RZEŹNIK 2012-08-29 (00:51) 2 lata 3 miesiące 18 dni 23 godziny i 13 minut temu

SPRZEDAM!!
SPRZEDAM KIEŁbase!!! 0,99 ZŁ/KG!!!!!! MIĘSO: 4% :) KTOŚ CHĘTNY?????

odpowiedz

0
0
~sasza 2012-08-28 (23:19) 2 lata 3 miesiące 19 dni i 45 minut temu

parówki
skoro mamy temat jedzenie to wolę zjeśc parówki niż hamburgera w którym jest wszystko zmielone, niż w parówkach wiecie jak was rąbie mcdonalds ponoc kotlet wołowy i wieprzowy heh gu...no prawda mają jeden rodzaj kotletów wołowe a cisną wam kit że są dwa rodzaje wiem coś o tym z doświadczenia tej pracy w restaurajcji mcdonalds w kotletach mcdonalds możecie miec psa z budą zmielonego i w bułce wam podadza i zjecie ze smakiem parówki jem nie od dziś i będę je jeśc...

odpowiedz

0
0
~4wtesf 2012-08-28 (23:11) 2 lata 3 miesiące 19 dni i 53 minuty temu

efs
do parówki mogą dać nawet gówno ważne aby nie znaleźć tam żyda

odpowiedz

0
0
~zorro 2012-08-28 (23:05) 2 lata 3 miesiące 19 dni i 59 minut temu

parówki
od kilku lat jem tylko parówki z łososia, niektóre maja nawet 94% mięsa z łososia więc inne dla mnie mogą nie istnieć

odpowiedz

1
0
~Anon 2012-08-28 (22:43) 2 lata 3 miesiące 19 dni 1 godzinę i 21 minut temu

Za dużo paranoi.
Moda na wybrzydzanie zapanowała wśród konsumentów. Krytykowane są dodatki do wędlin typu MOM. A cóż to złego w tym MOM-ie ? To gorsze dodatki do wędlin (ścięgna, skórki, podroby). Ale też składają się z białka, aminokwasów, tłuszczy itp. a więc podobnie jak szynka. Mają tylko inną budowę. Więcej też cholesterolu. I są tańse. Ale czy wszystkie wędliny mają być produkowane z samej szynki ?? A jeśli nawet tak by miało być, to co zrobić z pozostałymi częściami ? Spalać ? (Gdy tylu ludzi do wyżywienia i część z nich jest głodna?). Ten MOM jest też pożyteczny, jest pożywieniem, a że gorszej jakości - to jest przez to tańszy. Kto ma uprzedzenia, niech kupuje szynkę po 50 zl albo i droższą. Ludzie, opanujcie się. Jeżeli chodzi o narzekania na konserwanty w wędlinach. Gdyby nie one, to rocznie umierało by w Polsce kilka tysięcy ludzi po jadzie kiełbasianym. Takich wędlin nie wolno zjadać po kilu dniach (najdalej po tygodniu) od wyprodukowania. Kto tego dopilnuje w swojej lodówce ? Rozwijające się w wędlinie beztlenowce uniemozliwiły by bezpieczne spożywanie np. konserw mięsnych. Jeżeli ktoś nie życzy sobie konserwantów, dodatków - to musi robić sobie żywność sam. Tak było dawniej przez wieki. Teraz ludzie chcą kupować wszystko ze sklepów i żądają bezmyślnie niemożliwego. Żywność produkowana przemysłowo MUSI być zabezpieczona przed bakteriami, utlenianiem itp. aby nie stawały się szkodliwe czy śmiertelnie trujące. Tu niema wyjścia. Ja już wolę konserwant niż beztlenowca. Inną sprawą jest oszukiwanie w składzie, nadmiar wody - przy zawyżonych cenach, lub spartaczona technologia w produkcji, przedawkowania chemicznych składników smakowych itp. Solidności w wytwarzaniu musimy domagać się bezwzględnie i z całą surowością.

odpowiedz

0
0
~milky 2012-08-28 (22:42) 2 lata 3 miesiące 19 dni 1 godzinę i 22 minuty temu

nie prawda
ja jadłam parówki z cielęciny - kosztowały 80 zł za kg

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Pierogi, Makowiec, Ciasta na zimno, Knedle, Szarlotka, Dania z ziemniaków, Sałatka, Desery, Kurczak, Blok czekoladowy, Barszcz czerwony, Śledzie przepisy, Mięso mielone, Placuszki, Śledzie po kaszubsku, Sałatka gyros, Śledzie w oleju, sernik na zimno, Naleśniki, Rogaliki