zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jak wybrać dobre pomidory?

WP | aktualizacja 2012-08-21 (13:01) 2 lata 11 dni i 14 minut temu | 9 opinii
 
Jak wybrać dobre pomidory?
Jakie wyróżniamy rodzaje pomidorów i z czym je jeść?

Okrągłe (gruntowe) – są najpopularniejsze. Pasują praktycznie do wszystkiego; na surowo, do kanapek, sałatek, twarogu, przecierów. Świetne są także gotowane – do zapiekanek, drugiego dania, zup.
 
Malinowe – największe, pełne soku. Ich smak jest delikatny i słodki. Najlepsze do wędlin oraz owoców. Wydrążone mogą również służyć jako miseczki na farsz. Nadają się do przetworów.

Karłowate (lub karłowe) – najczęściej w gronach, mają intensywny smak i zapach. Dlatego są idealne jako dodatek do surówek i sałatek. Najlepiej jeść je nieprzetworzone.

Koktajlowe (cherry) – najmniejsze pomidorki, najczęściej stosowane do sałatek, nierzadko do dekoracji potraw. Dobre zwłaszcza poza sezonem.

Bycze serca – podłużne, o twardym miąższu. Najlepiej dodawać je do sałatek i surówek oraz na marynaty; są mniej soczyste niż pozostałe rodzaje pomidorów.

Zielone pomidory – twardsze. Bardzo dobre do sosów salsa (nie mylmy ich z niedojrzałymi pomidorami, które zawierają dużo tomatyny – w dużych ilościach jest toksyczna).

Ewa Podsiadły-Natorska

 

Polecamy również:

Kiedy pomidor jest trujący?

Warzywa, na które trzeba uważać

Najbardziej toksyczne warzywa i owoce

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 2 40,00%
nie 3 60,00%

Opinie (9)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~JOla 2013-11-29 (13:10) 9 miesięcy 3 dni i 5 minut temu

Okazało się, że mam niedobór potasu i lekarz zalecił mi jeść więcej pomidorów ;) Przyznam, że nie jest to dla mnie problem bo je uwielbiam! Dodatkowo zalecił mi Katalin + Powili wszystko wraca do normy, ale taka dieta pomidorowa była dla mnie czysta przyjemnością ;)

odpowiedz

0
0
~Facebook 2012-09-13 (23:36) 1 rok 11 miesięcy 18 dni 13 godzin i 39 minut temu

Kocham piękne jedzenie
Najlepsze są pomidory samodzielnie wychodowane np. w szklarni, czy pod folią. Smakiem nie dorównują napewno tym ze sklepu. Kocham piękne jedzenie- szukaj na fecebooku

odpowiedz

0
0
~Arkadiusz Kabata 2012-08-06 (05:16) 2 lata 26 dni 7 godzin i 59 minut temu

Arkadiusz Kabata -
Po wygraniu 18 000 000 zł. w LOTTO pragnę rozdać pieniądze potrzebującym - każdemu po 100 000 zł. Ja sam posiadam wspaniałą sytuację finansową (jestem właścicielem dobrze prosperującej firmy) i dlatego postanowiłem się podzielić tym darem od BOGA z potrzebującymi. Zgłoszenia chętnych przyjmuję osobiście lub listownie (z opisem swojej sytuacji). Mój adres: Arkadiusz Kabata, ul. Górnicza 6, 46-020 Opole

odpowiedz

0
0
~ja 2012-08-05 (22:09) 2 lata 26 dni 15 godzin i 6 minut temu

zdrowy?
jest jeszcze,mam jeszcze jednego pomidora od Wielkanocy,troche sie tylko pomarszczyl ale nie psuje sie,czy mozna go zjesc ??????????????????

odpowiedz

0
0
~ewelina 2012-08-05 (15:34) 2 lata 26 dni 21 godzin i 41 minut temu

Poznac dobre ważywo
Jabłko czy pomidora można poznać po zapachu.

odpowiedz

0
0
~Warzywo?! 2012-08-03 (06:24) 2 lata 29 dni 6 godzin i 51 minut temu

kruk
Chyba pani Podsiadły-Zatorska nie ma pojęcia o czym pisze:) Po pierwsze pomidor /jak już zauważył "wszystko wie"/ to owoc!, a po drugie-chyba również nie kupuje pomidorów, bo na oko wszystkie są dojrzałe aż za czerwone, a w środku "dmuchawce" o żółto-białym miąższu. I co z tego, że sprzedawca przekroi? To jak z jajkami. Rozbite na straganie-pomarańczowe, a w domu lewdo białe żółtka. Powodzenia pani redaktor w pisaniu artykułów.

odpowiedz

0
0
~wszystko wie 2012-08-03 (06:09) 2 lata 29 dni 7 godzin i 6 minut temu

warzywo
chcialem zauwazyc ze pomidor to owoc a nie warzywo, dziekuje za uwage

odpowiedz

0
0
~znawca 2012-08-03 (04:09) 2 lata 29 dni 9 godzin i 6 minut temu

Pomidory..
Przde wszystkim pomidor nie powinien przebywac ponize 13 - 14 stopni celcjusza. Poniewaz traci wszystkie wlasciwosci ponizej tej temp. Tak ze pomidory w sklepie sa bezwartosciowe poniewaz 99 % chlodni pracuja srednio od 5 do 8 stopni ....

odpowiedz

0
0
~Arkadiusz Kabata 2012-08-03 (03:59) 2 lata 29 dni 9 godzin i 16 minut temu

Arkadiusz Kabata -
o2.pl, Pewnosc i zaufanie gwarancja solidnosci!!

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
POKAŻ NASTĘPNE
regulamin
Popularne przepisy
Knedle, Pierogi, Desery, Sałatka, Sałatka gyros, Szarlotka, Blok czekoladowy, sernik na zimno, Makowiec, Barszcz czerwony, Mięso mielone, Naleśniki, Placuszki, Rogaliki, Ciasta na zimno, Dania z ziemniaków, Śledzie przepisy, Kurczak, Śledzie w oleju, Śledzie po kaszubsku