zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Kontrowersyjna soja

WP | aktualizacja 2012-07-13 (17:15) 2 lata 2 miesiące 6 dni 16 godzin i 41 minut temu | 51 opinii
 
Kontrowersyjna soja

Tofu, mleko, makaron, pasztety, parówki czy kotlety ? do wyboru ?schabowe? lub ?mielone?. Soja zdobywa coraz większą popularność. Dotychczas kojarzyła się nam z wegetariańskim substytutem mięsa, teraz coraz częściej pojawia się w jadłospisie wszystkich, którzy stawiają na zdrowe odżywianie. Czy słusznie?

Prawie jak mięso

Soja zawiera wyjątkowo dużo białka - nawet ponad 40 proc., w dodatku jest ono najbardziej zbliżone – ze wszystkich roślinnych źródeł - do białka mięsnego. Posiada też wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Znajdziemy w niej sporą dawkę witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. Poza tym uzupełnia braki fosforu, potasu, żelaza, magnezu i wapnia w organizmie. Ma także tę zaletę, że nie powoduje dużej utraty wapnia z moczem - jak dzieje się to w przypadku jedzenia sporych ilości białka zwierzęcego - ponieważ zawiera mniej aminokwasów siarkowych.

Liczne badania wychwalają inne dobroczynne właściwości soi. Jednymi z bardziej cenionych składników tej rośliny są izoflawony i lignany. To fitoestrogeny, czyli roślinne hormony, które posiadają pozytywne właściwości estrogenów (hormonów żeńskich). Popularne na rynku farmaceutycznym są tabletki łagodzące objawy przekwitania, produkowane na bazie soi, choć niektórzy przestrzegają przed ich rakotwórczym działaniem. Wykazano, że izoflawony mogą zmniejszyć częstotliwość napadów gorąca u kobiet w okresie przekwitania i zapobiegać osteoporozie. Uważa się również, że soja pomaga nie tylko w menopauzie, ale i andropauzie.

Według badań Uniwersytetu Wake Forest w USA, soja pomaga utrzymać nasze komórki nerwowe w dobrej formie, poprzez zwiększenie zawartości substancji neurotroficznych. Stąd przypuszczenie, że zapobiega demencji i chorobie Alzheimera. Kolejną zaletą, którą wyliczają specjaliści, jest jej pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Redukuje zły cholesterol LDL, jednocześnie zwiększając udział dobrego - HDL. Badania pokazują, że spożywanie ok. 85 g ziarna soi dziennie obniża poziom cholesterolu o 20 proc.

Z kolei badania Uniwersytetu Harvarda przekonują, że soja ma również działanie przeciwnowotworowe. Pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty. Jako potwierdzenie często przywołuje się tu niski odsetek zachorowań na te nowotwory wśród mieszkańców Azji, którzy spożywają bardzo dużo potraw na bazie soi.
 
Nie tylko pozytywnie

Pojawiają się jednak wątpliwości, czy soja tylko w pozytywny sposób oddziałuje na organizm. Coraz częściej przestrzega się przed wyciągami z soi. Uważa się, że mogą zawierać rakotwórcze środki proestrogenne. Specjaliści zalecają więc raczej spożywanie nasion niż suplementów diety, powstałych na bazie tej rośliny. Dużo mówi się również o tym, że soja może wywołać alergię, zwłaszcza u małych dzieci, u których mleko sojowe stosuje się jako substytut krowiego. Objawami nietolerancji białek sojowych są przede wszystkim – biegunka, wymioty, utrata apetytu, a także gorączka. Poza tym naukowcy odkryli niedawno, że mleko sojowe może mieć także szkodliwy wpływ na zęby. Według badań opublikowanych w Journal of Dentistry, bakterie żyjące w jamie ustnej produkują 5 do 6 razy więcej kwasu, gdy żywią się mlekiem sojowym, w porównaniu do mleka krowiego. Kwas z kolei przyczynia się do powstawania płytki nazębnej, która osłabia szkliwo i powoduje próchnicę zębów oraz powstawanie ubytków.


Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 7 36,84%
nie 12 63,16%

Opinie (51)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~leon 2012-07-15 (18:51) 2 lata 2 miesiące 4 dni 15 godzin i 5 minut temu

tofu i inne
słyszłem, że woszczyna z uszu jamnika jest dobra na potencję.

odpowiedz

0
0
~stop soja 2012-07-15 (18:51) 2 lata 2 miesiące 4 dni 15 godzin i 5 minut temu

Soja tuczy a
Soja to dla białego człowieka TRUCINa. Obniża metabolizm i prawdopodobnie niszczy tarczycę. Osoby z niedoczynnościa tarczycy powinny jej unikać ile się da. Niestety ten syf jest ładowany do wszystkiego., Teraz nawet wstrzykują do mięsa by zwiększyć jego masę...

odpowiedz

0
0
~piwo 2012-07-15 (18:50) 2 lata 2 miesiące 4 dni 15 godzin i 6 minut temu

za to piwo
niezły ranking piw jest na ocenbrowar.pl

odpowiedz

0
0
~Tomee 2012-07-15 (18:25) 2 lata 2 miesiące 4 dni 15 godzin i 31 minut temu

Już dawno przestałem
tymi bzdurami. Jedcie ludzie to co daje wam poczucie sytości i szczęście :) Nie słuchajcie tych skur***ów, którzy nawet sami nie wierzą w to co piszą. Kiedy w grę wchodzi pieniądz nawet Aspartam w Coca Coli jest zdrowy i daje moc. lOL.

odpowiedz

0
0
~q 2012-07-14 (14:01) 2 lata 2 miesiące 5 dni 19 godzin i 55 minut temu

cholesterol
czy wy się nigdy nie nauczycie że LDL i HDL to nie cholesterol ale lipoproteiny które służą do transportu cholesterolu który jest niezbędny dla naszego organizmu!? Od lat pseudolekarze opierając się na "badaniach" koncernów farmaceutycznych aplikują ludziom "leki" obniżające poziom cholesterolu wyniszczając organizm!!!

odpowiedz

0
0
~sober 2012-07-14 (13:13) 2 lata 2 miesiące 5 dni 20 godzin i 43 minuty temu

SOJA to GMO
Wspierajmy MONSANTO kupując soję i kukurydzę z USA. Do tego obowiązkowo pryskajmy wszystko Roundapem, co to "nieszkodliwy" jest;)

odpowiedz

0
0
~Adi63 2012-07-14 (12:55) 2 lata 2 miesiące 5 dni 21 godzin i 1 minutę temu

Nie dajcie się ogłupić różnym dewiantom w stylu dr.Kwaśniwskiego czy jak mu tam. Chińczycy żrą soję od 1000 lat i nie mają problemów ani z płodnością ani z zębami. A przynajmniej nie większe niż my.

odpowiedz

0
0
~Shrek 2012-07-14 (12:42) 2 lata 2 miesiące 5 dni 21 godzin i 14 minut temu

Kontrowersyjna Soja
Kontrowersyjne dla mnie są te badania i wciskanie ludziom ciemnoty. To jest zdrowe a to jest szkodliwe a za kilka lat piszą że nastąpiła pomyłka bo badania wykazały odwrotność. A tak w ogóle to szkodliwe jest GMO i cała reszta trucicieli w postaci uczonych i NWO.

odpowiedz

0
0
~4 U 2012-07-14 (12:08) 2 lata 2 miesiące 5 dni 21 godzin i 48 minut temu

GMO - żywność
GMO według badań na myszach lab. ma wpływ bardzo negatywny na rozmnażanie, kolejne generacje myszy tak odżywainaych miały poważny problem z reprodukcją, czyż nie dotyczy do już ludzi??? przecież np. 100% kukurydzy to GMO, pasza dla zwierząt to samo i to mamy już tu w Polsce, zainteresujcie się proszę tym tematem!! w chwili obecnej nawet nie wiemy co jest GMO a co nie!!

odpowiedz

0
0
~kos 2012-07-14 (11:47) 2 lata 2 miesiące 5 dni 22 godziny i 9 minut temu

CO ZA NIEUK
GDYBY,trochę się chciało to by się znalazło informacje o wielkim Polaku dr Kwaśniewskim,który dawno już wskazał na szkodliwość soji, a oni dzisiaj odkrywają amerykę.

odpowiedz

0
0
~Mazik 2012-07-14 (11:03) 2 lata 2 miesiące 5 dni 22 godziny i 53 minuty temu

Zwłąszcza sojo GMO
taka soja jest tak zdrowa,że samo patrzenie na nią leczy nie tucząć

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Barszcz czerwony, Kurczak, Placuszki, Desery, Mięso mielone, Makowiec, Rogaliki, Blok czekoladowy, Szarlotka, Śledzie w oleju, Sałatka gyros, Ciasta na zimno, Śledzie po kaszubsku, Knedle, sernik na zimno, Dania z ziemniaków, Sałatka, Naleśniki, Pierogi, Śledzie przepisy