zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Co siedzi w pasztecie?

WP | aktualizacja 2012-07-04 (13:34) 1 rok 9 miesięcy 19 dni 2 godziny i 46 minut temu
 
Co siedzi w pasztecie?

To jeden z naszych ulubionych dodatków do kanapki. A jest w czym wybierać ? drobiowy, wieprzowy, sojowy, z pieczarkami, pomidorami, czosnkiem, papryką. Niestety sięgając po pasztet, często wybieramy produkt naszpikowany chemią. Rozwiązanie? Zakupy robić z głową albo przygotować pasztet samemu.

Najogólniej rzecz ujmując, pasztet to potrawa przyrządzana z jednolitej masy, przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa (np. drobiu, dziczyzny, podrobów, ryb), a także z warzyw, grzybów, soi czy sera. Do pasztetu dodaje się m.in. jajka i bułkę tartą, a całość doprawia się solą pieprzem, gałką  muszkatołową, solą czy cukrem. Można serwować go na zimno i na ciepło, np. z dodatkiem sosów.

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Przyjmuje się, że współczesne przepisy pochodzą z Francji. Największą popularność zdobyły za sprawą króla Ludwika XIV, na dworze którego pracowali najlepsi pasztetnicy. Również na dworach szlacheckich w Polsce chętnie się nimi zajadano. Nierzadko były to potrawy pokaźnych rozmiarów i bogato udekorowane. Pasztet uważano bowiem za potrawę reprezentacyjną. A dzisiaj?

Niemiłe niespodzianki w pasztecie

– Domowy pasztet kojarzy nam się z gorącą brytfanną i aromatem pieczonego mielonego mięsa z warzywami i naturalnymi przyprawami – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrum Naturhouse. Niestety, obecnie rzadko kiedy mamy czas na własnoręczne przyrządzenie pasztetu. Dlatego sięgamy po gotowe, dostępne w sklepach. Specjalistka nie pozostawia jednak żadnych złudzeń, że te produkty są znacznie gorszej jakości. – Pasztety ze sklepów, w aluminiowych opakowaniach, puszkach czy pergaminie mają nieco odmienny skład niż przygotowywane przez nas w domu. Ze względu na jakość mięsa, z jakiego są robione, pozostawiają wiele do życzenia – twierdzi dietetyk.

Dietetyczka wyjaśnia, że popularne i tanie pasztety przygotowywane są z tzw. homogenatów, w których skład wchodzi mieszanina tkanek zwierzęcych: mięśniowej, łącznej, kostnej i chrząstek. Hemogenat to jednorodny produkt uzyskany po zmiażdżeniu i roztarciu tkanki roślinnej lub zwierzęcej. Tkanki homogenizuje się w odpowiednich płynach, np. fizjologicznym. Do masowo produkowanego pasztetu dodaje się również barwniki i dużą ilość tłuszczu.

– W pasztetach dostępnych na półkach sklepowych oprócz mięsa możemy znaleźć również wątrobę, skórki wieprzowe lub drobiowe, wypełniacz w postaci kaszy manny lub bułki tartej, izolat białka sojowego, sól, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, przyprawy – wylicza Zofia Urbańczyk. Powinniśmy wiedzieć, że nawet pasztet oznaczony jako drobiowy może zawierać dodatki wieprzowe. Dlatego osoby dbające o linię powinny w szczególny sposób unikać tego typu produktów, ponieważ mogą one zawierać nawet do 33 proc. tłuszczu.

Po czym poznać ten dobry?

Przede wszystkim zawsze sprawdzajmy skład produktu – im więcej mięsa, tym lepiej. Większość sklepowych pasztetów zawiera jednak przede wszystkim tzw. MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie. Jest to rozdrobniona surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych. Przez pozostałości resztek kostnych w masie, takie mięso może budzić zastrzeżenia higieniczne i zdrowotne. Poza tym szybko się psuje. Czytanie etykiet to zatem podstawa. Im więcej konserwantów i obcych, podejrzanych nazw, tym gorsza jakość produktu.

Uwaga na tanie pasztety – te z najniższej półki cenowej z dużym prawdopodobieństwem zawierają wyłącznie tłuszcz i resztki z mięsa oraz inne zapychacze (mąkę, kaszę mannę, wodę). Przed zakupem dobrze jest go powąchać (o ile to możliwe); powinniśmy poczuć zapach mięsa czy przypraw – zwłaszcza gałkę muszkatołową. Pasztet w podejrzanym kolorze - np. zbyt różowy - świadczy o dużej zawartości barwników. Lepiej więc wybrać pasztet na wagę niż w pudełku lub słoiku.


Oceń
tak 10 66,67%
nie 5 33,33%

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Sałatka gyros, Mięso mielone, Knedle, Barszcz czerwony, Śledzie przepisy, Placuszki, Rogaliki, Kurczak, Makowiec, Ciasta na zimno, Naleśniki, sernik na zimno, Szarlotka, Blok czekoladowy, Desery, Pierogi, Śledzie w oleju, Śledzie po kaszubsku, Sałatka, Dania z ziemniaków