zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Co siedzi w pasztecie?

WP | aktualizacja 2012-07-04 (13:34) 1 rok 9 miesięcy 18 dni 22 godziny i 41 minut temu
 
Co siedzi w pasztecie?

To jeden z naszych ulubionych dodatków do kanapki. A jest w czym wybierać ? drobiowy, wieprzowy, sojowy, z pieczarkami, pomidorami, czosnkiem, papryką. Niestety sięgając po pasztet, często wybieramy produkt naszpikowany chemią. Rozwiązanie? Zakupy robić z głową albo przygotować pasztet samemu.

Najogólniej rzecz ujmując, pasztet to potrawa przyrządzana z jednolitej masy, przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa (np. drobiu, dziczyzny, podrobów, ryb), a także z warzyw, grzybów, soi czy sera. Do pasztetu dodaje się m.in. jajka i bułkę tartą, a całość doprawia się solą pieprzem, gałką  muszkatołową, solą czy cukrem. Można serwować go na zimno i na ciepło, np. z dodatkiem sosów.

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Przyjmuje się, że współczesne przepisy pochodzą z Francji. Największą popularność zdobyły za sprawą króla Ludwika XIV, na dworze którego pracowali najlepsi pasztetnicy. Również na dworach szlacheckich w Polsce chętnie się nimi zajadano. Nierzadko były to potrawy pokaźnych rozmiarów i bogato udekorowane. Pasztet uważano bowiem za potrawę reprezentacyjną. A dzisiaj?

Niemiłe niespodzianki w pasztecie

– Domowy pasztet kojarzy nam się z gorącą brytfanną i aromatem pieczonego mielonego mięsa z warzywami i naturalnymi przyprawami – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrum Naturhouse. Niestety, obecnie rzadko kiedy mamy czas na własnoręczne przyrządzenie pasztetu. Dlatego sięgamy po gotowe, dostępne w sklepach. Specjalistka nie pozostawia jednak żadnych złudzeń, że te produkty są znacznie gorszej jakości. – Pasztety ze sklepów, w aluminiowych opakowaniach, puszkach czy pergaminie mają nieco odmienny skład niż przygotowywane przez nas w domu. Ze względu na jakość mięsa, z jakiego są robione, pozostawiają wiele do życzenia – twierdzi dietetyk.

Dietetyczka wyjaśnia, że popularne i tanie pasztety przygotowywane są z tzw. homogenatów, w których skład wchodzi mieszanina tkanek zwierzęcych: mięśniowej, łącznej, kostnej i chrząstek. Hemogenat to jednorodny produkt uzyskany po zmiażdżeniu i roztarciu tkanki roślinnej lub zwierzęcej. Tkanki homogenizuje się w odpowiednich płynach, np. fizjologicznym. Do masowo produkowanego pasztetu dodaje się również barwniki i dużą ilość tłuszczu.

– W pasztetach dostępnych na półkach sklepowych oprócz mięsa możemy znaleźć również wątrobę, skórki wieprzowe lub drobiowe, wypełniacz w postaci kaszy manny lub bułki tartej, izolat białka sojowego, sól, konserwanty, wzmacniacze smaku i zapachu, przyprawy – wylicza Zofia Urbańczyk. Powinniśmy wiedzieć, że nawet pasztet oznaczony jako drobiowy może zawierać dodatki wieprzowe. Dlatego osoby dbające o linię powinny w szczególny sposób unikać tego typu produktów, ponieważ mogą one zawierać nawet do 33 proc. tłuszczu.

Po czym poznać ten dobry?

Przede wszystkim zawsze sprawdzajmy skład produktu – im więcej mięsa, tym lepiej. Większość sklepowych pasztetów zawiera jednak przede wszystkim tzw. MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie. Jest to rozdrobniona surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych. Przez pozostałości resztek kostnych w masie, takie mięso może budzić zastrzeżenia higieniczne i zdrowotne. Poza tym szybko się psuje. Czytanie etykiet to zatem podstawa. Im więcej konserwantów i obcych, podejrzanych nazw, tym gorsza jakość produktu.

Uwaga na tanie pasztety – te z najniższej półki cenowej z dużym prawdopodobieństwem zawierają wyłącznie tłuszcz i resztki z mięsa oraz inne zapychacze (mąkę, kaszę mannę, wodę). Przed zakupem dobrze jest go powąchać (o ile to możliwe); powinniśmy poczuć zapach mięsa czy przypraw – zwłaszcza gałkę muszkatołową. Pasztet w podejrzanym kolorze - np. zbyt różowy - świadczy o dużej zawartości barwników. Lepiej więc wybrać pasztet na wagę niż w pudełku lub słoiku.


Oceń
tak 10 66,67%
nie 5 33,33%

Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Żyj zdrowo
regulamin
Popularne przepisy
Placuszki, Naleśniki, Ciasta na zimno, Kurczak, Blok czekoladowy, Desery, Knedle, Szarlotka, Mięso mielone, Sałatka gyros, Śledzie w oleju, Sałatka, Śledzie przepisy, Dania z ziemniaków, Rogaliki, Makowiec, Śledzie po kaszubsku, Barszcz czerwony, Pierogi, sernik na zimno