Trwa ładowanie...
d2fqeek
29-04-2017 15:07

Kaiserschmarrn - omlet cesarski z konfiturą

Przepis

Kaiserschmarrn, czyli cesarski omlet, to doskonała propozycja na śniadanie. Słodkie dodatki i puszyste ciasto zasmakują całej rodzinie. Przepis prosto z bloga "Kuchenny kredens".

d2fqeek
3.7
(46 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 jaj
  • 125 g mąki
  • szczypta soli
  • cukier puder, konfitura
  • opcjonalnie: rodzynki
Przepis

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blachę i wysmarować ją masłem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Łyżkę masła rozpuścić i wymieszać z żółtkami, mąką, cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Dodać mleko, wymieszać. Na koniec wymieszać delikatnie z białkami. Gotową masę delikatnie przelać na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego pieca na ok. 20 minut, aż omlet się zrumieni. Gotowy porozrywać łyżką na drobniejsze kawałki, posypać cukrem pudrem i - opcjonalnie - obłożyć konfiturami.
Zobacz także: placek z jabłkami na kruchym cieście

Kaiserschmarrn - omlet cesarski z konfiturą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

83
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fqeek
d2fqeek
d2fqeek
d2fqeek
Więcej tematów
d2fqeek