Trwa ładowanie...

Jak zrobić pyszne kotlety mielone? Przepis na sznycle

Chrupiące i aromatyczne kotlety na rodzinny obiad idealny.

d3oid19
d3oid19

Pojawiają się na polskich stołach nie tylko na niedzielny obiad. Ich przygotowanie jest proste, ale warto znać parę trików. Ania Starmach podpowiedziała, jakie mięso najlepiej wybrać do kotletów mielonych i jak je prawidłowo przyprawiać.

Składniki na kotlety mielone (sznycle):
300 g mielonej cielęciny
200 g mielonej wieprzowiny
1 mała cebula
1 mała, sucha bułka
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
0,5 szklanki mleka
Sól i pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju lub masła. Bułkę namaczać w mleku przez około 10–15 min. Mięso umieścić w misce, dodać namoczoną bułkę i powoli dolewać też mleko. Dodać cebulę, sól i pieprz. Wyrabiać ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika o temperaturze 160 stopni C na 12–15 minut). Mielone podawać z buraczkami, mizerią i ziemniaczkami.

POLECAMY:

d3oid19
d3oid19
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3oid19
Więcej tematów