Trwa ładowanie...
d2o672k
11-01-2015 22:43

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Przepis
3.6
(12 głosów)
Oceń:
d2o672k
Składniki
  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka pszenna - 1 sztuka
  • woda - 0.5 litra
  • mleko do namoczenia bułki
  • pomidory z puszki - 400 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
Przepis

Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą bułką. Masę dopraw do smaku.

Z mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie.

W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem.

Następnie wlej 0,5 l wrzącej wody. Zagotuj.

Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2o672k
d2o672k
d2o672k
Więcej tematów
d2o672k