Trwa ładowanie...
d2feklp
11-01-2015 22:38

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i cynamonu

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d2feklp
Składniki
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz
    • Do podania:
  • świeża kolendra
  • jogurt grecki lub śmietana
  • karmelizowana cebula (do jej przygotowania: 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka brązowego cukru i opcjonalnie pół czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i pokrojonej)
Przepis

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę (około 2-3 min), dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć parę minut, ciągle mieszając. Dodać soczewicę, pomidory i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Dodać sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie karmelizowanej cebuli: na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po około minucie zdjąć z ognia.

Zupę wlać do głębokich talerzy, zrobić "kleks" za pomocą łyżki jogurtu lub śmietany, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2feklp
d2feklp
d2feklp
Więcej tematów
d2feklp