Trwa ładowanie...
d2y2uoy
29-12-2014 12:45

Oliebollen - przysmak sylwestrowy

Przepis

Holenderskim przysmakiem są pączki, zwane oliebollen. Według legendy, wszyscy, którzy zjedzą w sylwestra lub Nowy Rok pączka, uchronią się przed gniewem złej bogini Perchty, która rozcina brzuchy buntownikom.

d2y2uoy
3.5
(33 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki

Składniki na 25 sztuk:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 450 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g czekolady (w formie pastylek)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Przepis

W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem, cynamonem i solą.

Dodajemy jajko i łączymy mikserem składniki do uzyskania jednolitego ciasta pod koniec wrzucamy czekoladowe pastylki. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

W garnku podgrzewamy olej, musi być bardzo gorący (175 stopni).

Ciasto rzucamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki (maczamy ją wcześniej w wodzie). Smażymy około 4 minuty, przewracając w trakcie na drugą stronę, powinny być złotobrązowe.

Wykładamy cedzakiem na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz żeby odciekły. Zjadamy posypane cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

Oliebollen - przysmak sylwestrowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y2uoy
d2y2uoy
d2y2uoy
d2y2uoy
Więcej tematów
d2y2uoy