Mięsno-warzywna terrina
- ok. 1 kg mięsa mielonego
- 200 g wędzonki
- 200 g cienkiego boczku w plastrach
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mrożonej włoszczyzny
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 50 ml śliwowicy
- masło klarowane lub olej do smażenia
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- sól do smaku
Mielone mięso wkładamy do dużej miski, dodajemy do niego umyte i posiekane drobno szczypiorek i pietruszkę, wlewamy koniak, wsypujemy rozgniecione ziele angielskie i sól. Całość mieszamy.
Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na maśle klarowanym, dodajemy zmrożoną włoszczyznę i podsmażamy wszystko razem na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstawiamy na bok do ostygnięcia, a w międzyczasie kroimy wędzonkę w kostkę i razem z przestudzonymi warzywami dodajemy do mielonego mięsa. Całość mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej plastry boczku tak, aby wystawały poza formę
Keksówkę wypełniamy do połowy masą mięsną, układamy pokrojone na kawałki śliwki i wykładamy resztę mięsa. Przykrywamy plastrami boczku i papierem do pieczenia.
Formę wkładamy do blachy napełnionej do połowy wodą i całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy – a dokładniej gotujemy w piekarniku – przez godzinę i odlewamy sos, który zebrał się na dnie keksówki. Ponownie wkładamy do pieczenia na 15 minut i jeszcze raz odlewamy sos. Przed pokrojeniem w plastry terrinę należy wystudzić.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze