Trwa ładowanie...
d2feklp
21-12-2014 21:52

Karp w zalewie octowej

Przepis

Karp w zalewie octowej to niebanalna przystawka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. W ten sposób możesz również zamarynować ryby, które zostały po wigilijnej wieczerzy. Dzięki temu przedłużysz ich świeżość.

d2feklp
3.1
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 duży karp
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna

Zalewa octowa:

  • 2,5 szklanki wody
  • 0.5 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 4 małe liście laurowe
  • 1 duża cebula pokrojone w cienkie półksiężyce
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
Przepis

Zalewa octowa: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Karpia myjemy, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy na patelni. Obsmażonego i gorącego karpia układamy w słoiku, a następnie zalewamy gorącą zalewą octową. Słoik dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy, aż ostygnie. Karpia umieszczamy w lodówce, po trzech dniach jest gotowy do spożycia

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Karp w zalewie octowej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

38
22

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2feklp
d2feklp
d2feklp
d2feklp
Więcej tematów
d2feklp