Trwa ładowanie...
dvl0hez
21-12-2014 14:51

Pierniczki dla spóźnialskich.

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
dvl0hez
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej samemu wykonanej)
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 170 g masła
  • 250 g cukru
  • 60 ml płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Przepis

1. Do miski wrzucamy mąkę, sól i sodę.2. W rondelku rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, zdejmujemy z ognia. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao oraz cukier i miód, mieszamy.3. Następnie dodajemy jajko i żółtko, mieszamy do połączenia składników i wylewamy masę do miski z mąką. Łyżką łączymy ze sobą składniki, przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.
4. Po tym czasie wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie, wycinamy dowolne kształty.5. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze, 8-12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniczki muszą zacząć się rumienić na brzegach, wtedy możemy je wyciągać.
6. Zdobimy wedle uznania, przechowujemy zamknięte.

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez