Trwa ładowanie...
dwa7ypc
20-12-2014 11:37

Pavlova z owocami granatu i kremem mascarpone

Przepis
3.8
(9 głosów)
Oceń:
dwa7ypc
Składniki
  • BEZA
  • 5 białek z jajek (L)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • KREM
  • 250 g śmietanki UHT 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 granat
  • mięta do dekoracji
Przepis

Ubijamy białka jajek. Kiedy zaczną być sztywne, dodajemy po łyżce cukru pudru (gotowa masa powinna być na koniec błyszcząca i sztywna). Na sam koniec wlewamy łyżeczkę soku z cytryny (lub zamieniamy łyżeczką octu winnego).

Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy 18-20 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni na góra-dół. Bezę pieczemy tak przez 15 minut a potem zniżamy temperaturę do 110 stopni i suszymy ją przez 2,5-3 godziny (najlepiej 3 godziny).

Na sztywno ubijamy śmietanę a mascarpone mieszamy z brązowym cukrem. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Masę tę wykładamy na bezie i ozdabiamy miętą oraz granatem. Wstawiamy ją do lodówki na 30 minut. Smacznego!

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwa7ypc
dwa7ypc
dwa7ypc
Więcej tematów
dwa7ypc