Trwa ładowanie...
d3o6j6n
18-12-2014 01:05

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz

Przepis

Postny barszcz czerwony gotujemy na zakwasie. Aby zdążyć do wigilii, powinniśmy nastawić zakwas kilka dni wcześniej. Pamiętajmy jednak, że kiszone buraki i zakwas to potężna dawka witamin i naturalnych probiotyków. Warto więc sięgać po nie częściej niż od święta.

d3o6j6n
3.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 1,5 łyżki soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
Przepis

Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły. Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę. Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.

Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o6j6n
d3o6j6n
d3o6j6n
d3o6j6n
Więcej tematów
d3o6j6n