Trwa ładowanie...
d1bh9zv
14-12-2014 21:53

Pierniczki dekorowane lukrem

Przepis

Święta juz za chwię, a ty jeszcze nie upikłaś pierniczków? Żaden problem. Aby lekko zmiękły, poleca się przechowywać je w pojemniku z jabłkiem, które odda wilgoć.

d1bh9zv
3.3
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 320-400 g mąki pszennej (tyle, ile zabierze ciasto)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 250 g brązowego cukru
  • 60 ml płynnego miodu (najlepiej gryczanego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Przepis

Przesiać mąkę, dodać sodę i sól. Masło podgrzać, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdjąć z ognia. Połączyć je z przyprawami i kakao, a następnie z cukrem i miodem. Wymieszać, aż cukier połączy się z tłuszczem. W kolejnym kroku dodać jajko i żółtko.

Masę wlać do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć przezroczystą folią i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość grubość 3 mm. Za pomocą foremek wyciąć dowolne kształty. Piec przez 8-12 minut, aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.

Na koniec pierniczki ozdobić lukrem.

Pierniczki dekorowane lukrem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
Więcej tematów
d1bh9zv