Trwa ładowanie...
d3rdagf
04-08-2022 09:38

Hamburger wołowy z ostrym sosem remoulade

Przepis

Hamburgery jemy najczęściej "na mieście", ale warto czasem przygotować to danie w domu. Ważne, by w takim burgerze znalazły się świeże warzywa, a pieczywo było pełnoziarniste i dobrej jakości.

d3rdagf
3.6
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • bułki hamburgerowe
  • pomidor pokrojony w plastry
  • cebula pokrojona w plastry

Sos remoulade:

  • 1 szklanka sosu tatarskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 3 krople sosu chili

Hamburgery:

  • 75 dag mielonej wołowiny
  • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
  • 1 młoda cebulka, posiekać tylko zieloną część
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sól, pieprz do smaku
Przepis
  • Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Pora na hamburgery. W dużej misce pomieszać przez kilka minut mielone mięso. Dodać pieprz kajeński, zielone części cebulek, sos chili, sól i pieprz do smaku. Zamoczyć ręce w wodzie i dokładnie wyrobić masę mięsną.
  • Z tak przygotowanego mielonego mięsa formować okrągłe kotlety troszkę większe od bułki. Przykryć folią i pozwolić, aby masa się zmacerowała.
  • Rozgrzać mocno wysmarowaną tłuszczem grubą patelnię i smażyć hamburgery po 5 minut z każdej strony. P
  • odawać w ciepłych bułkach hamburgerowych obłożone dodatkami i polane sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Hamburger wołowy z ostrym sosem remoulade
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf