Trwa ładowanie...
d1t34fb
06-12-2022 11:59

Rozgrzewające leczo z kiełbasą i chili

Przepis

Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i dobrej kiełbasy. Leczo świetnie sprawdza się jako samodzielne danie. Niekiedy pod koniec duszenia wbija się również surowe jajko, które zagęszcza potrawę i dodaje jej smaku.

d1t34fb
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Charlotte von Elm
Składniki
  • 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 6 średnich cebul
  • 4 pomidory bądź 2 puszki pomidorów
  • 680 g przecieru pomidorowego
  • 250 g pieczarek
  • 2,5 łyżki miodu bądź cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 papryczka chili
  • 2 czubate łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki masła
Przepis
  • Cebulę i papryczkę chili smażymy na maśle, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa zarumieni.
  • Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie krążki pieczarki, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy około 5 minut, aż pieczarki nieco zmiękną.
  • Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz przecier pomidorowy, mieszamy i smażymy około 5 minut.
  • Dokładamy trzy rodzaje papryki, pokrojone w kostkę, mieszamy całość, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec doprawiamy cukrem/miodem, solą i pieprzem cayenne. Pyszne, rozgrzewające leczo gotowe!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rozgrzewające leczo z kiełbasą i chili
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
d1t34fb
Więcej tematów
d1t34fb