Trwa ładowanie...
drneafc
04-12-2014 13:53

Uramaki roll

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
drneafc
Składniki
  • 100 g świeżego łososia
  • 2 łyżki serka kremowego z chrzanem
  • świeży ogórek
  • 150 g ugotowanego ryżu na sushi
  • 2 płatów liści nori
  • Glassa Sojowa Ponti 240g
Przepis

Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz trzykrotnie, zalej wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki. Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później natomiast przełóż najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry, a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm
i ogórek pokrojony w słupki.Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane Glassą Sojową Ponti

Przepis dodał użytkownik fly_01

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drneafc
drneafc
drneafc
Więcej tematów
drneafc