Trwa ładowanie...
dyzotnv
02-12-2014 14:46

Słone ciasteczka z oliwkami

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
dyzotnv
Składniki
  • 10-12 czarnych hiszpańskich oliwek,
  • 400 g mąki,
  • 100 ml hiszpańskiej oliwy,
  • 100 ml mleka,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka drożdży,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki stołowe startego na tarce sera manchego (można zastąpić innym serem dojrzewającym z mleka owczego, o słonawym smaku).
Przepis

W misce zmieszaj mąkę i drożdże, dodaj sól, oliwę i mleko. Całość dobrze wymieszaj, następnie ugniataj rękami do otrzymania jednolitego ciasta. Nie należy ugniatać zbyt długo, bo ciasto stanie się bardzo ciągliwe i trudno będzie je rozdzielać. Zawiń w folię i odstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki dodaj posiekane w kosteczkę oliwki, oregano i ser manchego. Całość delikatnie zagnieć. Przed rozwałkowaniem ciasta posyp powierzchnię blatu i wałka mąką. Wytnij ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° aż ciasteczka się zarumienią.

Przepis dodał użytkownik Oliwkowy zawrót głowy:)

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyzotnv
dyzotnv
dyzotnv
Więcej tematów
dyzotnv