Trwa ładowanie...
d2trbtn
09-12-2022 10:30

Sernik żurawinowy z makiem

Przepis

Wyjątkowy sernik na makowym spodzie wręcz napakowany bakaliami. Jest bardzo kremowy, wilgotny i przepięknie pachnie. Będzie gwiazdą świątecznego stołu.

d2trbtn
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: bonart
Składniki

Składniki na makowy spód:

  • 250 g masy makowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 małe jajka
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów

Składniki na ciasto serowe:

  • 750 g zmielonego twarogu
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 100 g suszonej żurawiny
Przepis
  • Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
  • W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
  • Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę.
  • Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
  • Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut w 175 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik żurawinowy z makiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2trbtn
d2trbtn
d2trbtn
d2trbtn
Więcej tematów
d2trbtn